Adam, ale już mamy trzy kolejne Starlinki na orbitach polarnych, które poleciały 30 czerwca w misji:
Transporter-2. Szkoda, że pogoda się akurat popaprała, bo jutro (tj. 3 lipca) ok. wpół do drugiej będzie widoczny potencjalnie z terenu Polski wysoki przelot tych nowych trzech Starlinków (3003, 3004, 3005) na skrzyżowaniu ze Starlinkami z ostatniej paczki (Starlink-29/V1.0-L28). Starlinki z paczki: V1.0-L28 będą ok. 4 min. wcześniej wychodziły z cienia Ziemi w gwiazdozbiorze Orła (40° S), po czym będą zmierzały ku wschodniemu horyzontowi, po drodze przecinając trajektorię trzech nowicjuszy polarnych, jak to widać w załączniku. Niżej wizualizacje ze
Stellarium (vidoki FPV - Lublin) i z
CelesTrak (wizualizacja orbitalna on-line Starlinków). Czwarty załącznik to aktualny TLEs dla wszystkich Starlinków na dzień dzisiejszy (dodałem inne satelity wizualne, aby ich nie mylić ze Starlinkami, łącząc źródła TLEs z CelesTral:
starlink i
visual).
PS Oczywiście nowe Starlinki lecą nadal w "łańcuszku" z pozostałymi maluchami (łącznie 88 satelitów) - Transporter2-train na trzecią dobę po starcie (pisałem o tym:
TUTAJ), ale pozostałe satelity to mikrusy pewnie niewidoczne nawet przez lornetkę! Zweryfikować się nie da, bo u mnie zachmurzenie całkowite!