Noo, faktycznie, masz całkowitą rację.

Nie wiem czemu skupiłem się tylko na drugim (późnym) przelocie, który będzie już praktycznie w cieniu Ziemi!

. Symulacja (Stellarium) z mojej miejscówki w załączniku nr 1 - wysoki przelot nad polarną! Szykuję już kamerkę, żeby zrobić filmik.

Jeśli dopisze pogoda, to pamiętajcie, żeby nie koncentrować się tylko na samym "pociągu", ale filmować przelot trochę wcześniej i później przed/po Starlink-train, to może uda się utrwalić również "błyskające" pręty (Falcon 9 DEB). Obejrzałem wszystkie tegoroczne (dotychczasowe) filmy (linki do filmów na YT w pierwszym poście). Chciałem sprawdzić, czy na filmach, jakie zrobili Limax7 i Sokole Oko nie utrwaliły się przypadkiem pręty (Falcon 9 DEB), które pokazałem przy okazji prezentacji mojego filmu (składanki klipów z kolejnych trzech dni po starcie G4-10:
).
Koledzy koncentrowali się co prawda na samych Starlinkach, ale i tak utrwalili po jednym pręcie.
Limax7 przy okazji przelotu Starlink G4-11, 26 lutego 2022:
Pręt leciał niedaleko za "pociągiem". Pierwszy rozbłysk w 1:47 filmu - zrzut w załączniku nr 2,
kolejne "słoneczne zajączki" od tego pręta w:
2:00
2:07
2:13
2:19
---------------------------------
Sokole Oko przy okazji przelotu Starlink G4-10, 10 marca 2022:
Sokole Oko bardziej skoncentrowany na satelitach utrwalił tylko jeden rozbłysk od pręta (Falcon 9 DEB) w
1:11 filmu - zrzut z opisem w załączniku nr 3.
Jak już pisałem wcześniej pręty posyłają regularnie krótkie rozbłyski słoneczne (ułamek sekundy) i później trzeba czekać kilka sekund na kolejny, aż pręt się obróci wokół środka masy i pośle w naszą stronę nowy słoneczny odblask - na moim filmie było to co ok. 5 sek. (G4-10), a na filmie Adama co ok. 6 sek. (G4-11), więc musimy mieć to na uwadze przygotowując się do polowania na pręty.