Posty zostały przeniesione!
Dzięki, tyle tylko, że trochę dziwnie to wyszło. Sądziłem, że mój post, zaczynający wątek, który znalazł się aktualnie na końcu (po przenosinach), będzie inaugurował ten temat, bo tak to w pierwszym poście o nowej konstelacji BlueBirds znalazło się obecnie jedno zdanie, tyczące się testowego BlueWalkera 3, a ono pasowałoby jak ulał (z pozostałymi, przeniesionymi postami) dopiero po moim inauguracyjnym wpisie. Ostatecznie, jak to mówią wsio ryba, może być i tak.

Podjąłem dotychczas kilka prób obserwacji i dokumentowania przelotu testowego satelity BlueWalker 3, jeszcze przed rozłożeniem anteny. Niestety, wczesna, nieludzka pora (obecnie przeloty, widoczne z kraju w godzinach rannych), oraz panująca ostatnio paskudna, wredna i złośliwa pogoda, całkowicie zdewastowały moje plany!

Z oficjalnych doniesień prasowych AST SpaceMobile z 26 października, dotyczących satelity testowego wynika, że:
Aktualizacja dotycząca satelity testowego BlueWalker 3
Wystrzeliliśmy satelitę testowego BlueWalker 3 („BW3”) na orbitę 10 września 2022 r. z Cape Canaveral na Florydzie. Przejęliśmy kontrolę nad satelitą natychmiast po wystrzeleniu i nasililiśmy operacje kontroli naziemnej i monitorowaliśmy wydajność satelity za pomocą anten telemetrycznych, śledzących i dowodzenia (TT&C). Satelita działa normalnie, a czujniki i siłowniki są gotowe. Obecnie kończymy nasz plan przedwdrożeniowy i czekamy na optymalne warunki wytwarzania energii słonecznej do wdrożenia, które staną się korzystne pod koniec przyszłego tygodnia, w oczekiwaniu na rozmieszczenie anteny z układem fazowanym, które obecnie ma zostać zakończone około 10 listopada , 2022 (T+2 miesiące). Faktyczna data rozwinięcia jest uzależniona od wielu czynników pozostających poza naszą kontrolą i data może różnić się od tej oceny.
źródło... więc póki co, nic konkretnego z tych oświadczeń nie wynika. Najpierw miało być do końca października, później do końca pierwszego tygodnia listopada (6), teraz przebąkują o 10, od razu zaznaczając, że termin rozłożenia anteny może być inny. Zaczynam zastanawiać się, czy nie mają przypadkiem problemów z którymi się cichaczem boksują, mimo zapewnień o sprawności satelity? Pozostaje cierpliwie czekać, co z tego wyniknie.