Oglądałem wczoraj to zaćmienie, miałem okulary spawalnicze z filtrem 5, trochę to za mało, w mojej ocenie nieco za słaby ten filtr, a może tylko tak mi się wydaję, normalne filtry do masek spawalniczych, mają filtr 10, czy nawet 13, nie mogłem znaleźć okularów z tak mocnym filtrem, więc kupiłem co było, tutaj powiem że wybieram się na całkowite zaćmienie do Hiszpanii w 2026 roku, po tym co tutaj widziałem to jednak muszę tam jechać, te okulary co mam powinny wystarczyć, po co cudować i kombinować coś więcej, bo jakbym miałem okulary z filtrem 13, to gorzej by było wszystko widać? to jest już zbyt duże zaciemnienie obrazu, nie ma po co aż tak się rozpędzać.
Robek, szkoda oczu. Filtr spawalniczy nr 5 nie jest "trochę" za słaby, tylko
bardzo mocno. Wystarczy powiedzieć, że zalecany jest nr 14 (czternaście!). Nawet 13-tka jest uważana za zbyt słabą, a to najwyższy nr, który mają od ręki w sklepach. W Twoim przypadku pewnie sprawę ratowały chmury, ale to absolutnie nie jest bezpieczne podejście. Skutki zaniedbań odczujesz z opóźnieniem, po latach. Naprawdę nie warto psuć sobie oczu.
Zrozumiałbym, gdybyś użył np. 13-tki dodatkowo wzmacniając jej działanie czymś dodatkowym, np. zwykłe okulary przeciwsłoneczne czy coś. Ale to co robiłeś było mocno nieodpowiedzialne. To, że w zakresie widzialnym wydaje się filtrować dobrze i subiektywnie nie razi oczu, to jeszcze nie wszystko. Sporo prowizorycznych filtrów przepuszcza nieco więcej energii poza zakresem widzialnym, głownie w podczerwieni. Bezboleśnie smażysz sobie siatkówkę oka.
Na Hiszpanię, to Ty się lepiej porządnie przygotuj, bo tam będzie lato i Słońce wyżej, czyli ekspozycja większa. Z resztą, w zaćmieniu całkowitym nie chodzi o to, że ono jest po prostu "głębsze". To jakby osobne zjawisko (faza całkowita), ukryte miedzy dwiema relatywnie nudnymi fazami głębokiego częściowego zaćmienia (a i tak
znacznie mocniejszymi i ciekawszymi niż to co widziałeś we wtorek). Wrażenia kompletnie nieporównywalne - różnica jakościowa, nie ilościowa.
Doczytaj też, co i jak zobaczyć podczas samej fazy całkowitej, bo tu możliwe środki i zakres obserwacji są całkiem inne niż przy częściowej fazie. Gołym okiem podczas fazy całkowitej nie zobaczysz "pasmowej" struktury korony słonecznej albo protuberancji, a w lornetce czy lunecie będą widoczne.
Pozdrawiam
-J.