Autor Wątek: Działania i eksperymenty na ISS/MSK - II kwartał 2014  (Przeczytany 8890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Działania i eksperymenty na ISS/MSK - II kwartał 2014
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 27, 2014, 02:34 »
http://www.spacenews.com/article/civil-space/40339iss-partners-considering-additional-one-year-missions - zapowiadaja 5-6 nowych misji rocznych na ISS (ale na razie nie dluzszych).
jako studium przygotowawcze dla misjo 30 miesiecznych kiedys w przyszlosci.  Z powazaniem
                                 Adam Przybyla

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:57 »
Ile jest czasu na czynności porządkowe? :)

Szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze z informacją ile czasu zajmują poszczególne czynności. :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:05 »
http://www.spacenews.com/article/civil-space/40339iss-partners-considering-additional-one-year-missions - zapowiadaja 5-6 nowych misji rocznych na ISS (ale na razie nie dluzszych).
jako studium przygotowawcze dla misjo 30 miesiecznych kiedys w przyszlosci.  Z powazaniem
                                 Adam Przybyla

Bardzo ciekawa wiadomość! Tego zdecydowanie w tej chwili brakuje pod misje w deep space - długoterminowego doświadczenia w przebywaniu w warunkach mikrograwitacji.

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:18 »
                                 Adam Przybyla

2,5 roku na stacji. Nie mogę się doczekać komu będzie dane być w kosmosie tyle czasu. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:18 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:21 »
Pewnie standardowo - jeden Rosjanin, jeden Amerykanin. Chyba, że w tych misjach rocznych też jeden Europejczyk weźmie udział...

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 16, 2014, 15:10 »
Działania i eksperymenty na MSK w dniu 16. maja 2014 r.

Na dzisiejszy dzień zaplanowane jest:
- Test ścieżki poleceń między boczną modułem składowania a łączem radiowym i nadajnika anteny ATV sterowania zdalnego,
- Weryfikacji systemu kondensatu wody SRVK-K2M,
- Raport dla strony Roskosmos,
- Rejestracja dawki promieniowania dla danych telemetrycznych i utrzymywanie systemów chłodziwa podtrzymywania życia.

Nareszcie odnowili dział z działaniami i eksperymentami na roskosmosie.

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 20, 2014, 10:51 »
Działania i eksperymenty na MSK w dniu 20. maja 2014 r.

Na dzisiejszy dzień zaplanowane jest:
- Test systemu "Kurs-P w module "Zarya" i "Rasswiet",
- Wymiana zacisków i przeprogramowanie komputerów w module "Poisk",
- Raport dla strony Roskosmos,
- Wymiana liny przepustowej kondensatu wymiennego systemu kontroli termicznej,
- Montaż urządzenia systemu ogrzewania wody i jej dystrybucji,
- Rejestracja dawki promieniowania dla danych telemetrycznych i konserwacja chłodziwa podtrzymywania życia.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 24, 2014, 13:23 »
Ćwierknięcie Muska:

Elon Musk @elonmusk  ·  12 godz.
The next Dragon mission to the Space Station will carry our first live mammals: 40 mousetronauts! http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/rodent_research/

NASA na ten temat:

Each rodent study aboard the space station will use a set of reusable modules. A transporter module will carry rodents to the station aboard an uncrewed SpaceX Dragon spacecraft. After docking to the station, astronauts will use an access module to transfer rodents from the transporter into one or more habitat modules. The habitats operate in an EXPRESS rack facility aboard the station. Crew members will use the access module to examine the rodents closely during the study and to transfer them between habitats as needed.

Each habitat module provides as many as 10 mice or six rats with all of the basics they need to live comfortably aboard the station including water, food, lighting and fresh air. Rodents easily can move around the living space by grasping grids that line the floor and walls. The modules include data downlink capability that enables monitoring of environmental conditions such as temperature. A visible light and infrared video system allows the crew in space and scientists and veterinarians on the ground to monitor behavior and overall health of the rodents on a daily basis.

The maiden voyage of the rodent research system is scheduled to launch aboard SpaceX-4 in 2014. The goal of this first mission is to validate system performance and for the station crew to demonstrate critical research operations. [...]

A więc na razie Dragon będzie woził na ISS myszy i szczury. W odpowiedzi na pytanie na Twitterze Musk odpisał, że nie będą one potrzebowały systemu podtrzymywania życia - powietrza w kabinie na podróż im wystarczy.

Źródło: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/rodent_research/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 25, 2014, 20:25 »
40 myszkonautów - wreszcie w kosmosie będzie przebywać kilkadziesiąt ssaków na raz... :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 19, 2014, 22:02 »
Nasa nagrodziła niedawno 5 uniwersytetów w USA na łączną sumę pół mln $ i możliwość przeprowadzenia eksperymentów na pokładzie ISS w ramach programu EPSCoR .
Eksperymenty będą przeprowadzane przez astronautów w tak ważnych dla stacji dziedzinach jak:
-techniki wykrywania wycieków za pomocą ultradźwiękowych sensorów
-poprawa kombinezonów kosmicznych do EVA  poprzez zastosowanie "samo-leczących się" czy inaczej samo-uszczelniających się polimerów przeciw uderzeniom mikrometeorytów
-ten typ badań ma wspomóc program nauczania na uniwerkach amerykańskich i zachęcać do nauk ścisłych ( inżyniernia ,matematyka i ogólnie nauka)
Każda z 5 pomysłów przejdzie przez sito i zostanie nagrodzona chyba oddzielnie
źródło: http://www.parabolicarc.com/2014/06/18/nasa-announces-award-recipients-space-station-research-flight-opportunity/#more-52654

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 19, 2014, 22:02 »