Autor Wątek: Werner Ryszard Kirchner (1918-2008) - chemik  (Przeczytany 6288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Werner Ryszard Kirchner (1918-2008) - chemik
« dnia: Sierpnia 08, 2010, 19:54 »
Onet.pl przypomniał zapomnianą postać Wernera Kirchnera, Ślązaka, pilota Dywizjonu 317, współuczestnika programu Apollo: http://blogbiszopa.blog.onet.pl/Z-polskiego-dywizjonu-do-Progr,2,ID411958041,n.

Po wojnie kontynuował studia chemiczne, specjalizował się w paliwach rakietowych. W 1947 r. przeprowadził się do Stanów, gdzie uzyskał stypendium na słynnym kalifornijskim MIT. Von Braun ściągnął go do programu Apollo, w którym pracował przy silniku i paliwie lądownika księżycowego LM. Pracował później w firmach prywatnych, był też ekspertem ds. wahadłowców.

Cytat z artykułu:
Werner Ryszard Kirchner szczególnie poświęcił się pracy nad silnikiem lądownika księżycowego Eagle. Opracował dla niego specjalne paliwo i wprowadził wiele ulepszeń. Zaprzyjaźnił się również z jego pierwszymi pasażerami - Neilem Armstrongiem i Edwinem "Buzzem" Aldrinem. Po misji Apollo 11 zakończonej pierwszym w dziejach lądowaniem człowieka na Księżycu, podczas spotkania z prezydentem Nixonem obaj astronauci podkreślali zasługi i wkład polskiego inżyniera w powodzenie całego przedsięwzięcia. Werner Kirchner został członkiem kilku prezydenckich komisji naukowych.
Na początku lat 70-tych został prezesem firmy Coast Pro-Seal Teledyne prowadzącej badania na rzecz przemysłu kosmicznego, a w 1978 roku założył własną firmę Kirchner Industries zajmującą się zastosowaniem komputerów w procesach produkcyjnych. Jednocześnie pracował jako niezależny konsultant w przemyśle rakietowym. Przez wiele lat był prezesem rady nadzorczej American Rocket Company.
Pracował także dla CIA. Na podstawie zdjęć szpiegowskich pisał raporty na temat prognoz rozwoju radzieckiego programu kosmicznego. Pod koniec kariery został ekspertem NASA do spraw wahadłowców.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2016, 01:49 wysłana przez mss »

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Werner Kirchner (1918-2008) - chemik
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 08, 2010, 20:13 »
Bardzo dobre przypomnienie, sam niewiele wiedziałem o tej postaci, chociaż słyszałem coś o naszych rodakach pracujących przy programach kosmicznych :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2010, 20:56 »
Ciekawe! Przyznaję, o Wernerze nigdy nie słyszałem, dlatego dzięki serdeczne za informację!

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2010, 21:53 »

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 11, 2010, 02:28 »
Ma ktos jakies sugestie, gdzie mozna by szukac materialow o tej osobie celem wiekszego opracowania jego zyciorysu? Osoba ktora chcialaby sie tym zajac nie ma doswiadczenia w realiach astronautyki, wiec i ze znajomoscia mozliwych zrodel ciezko. Bede wdzieczny za pomysly.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2010, 21:46 »
Hmm.. całkiem spore opracowanie jest tutaj - http://lotniczapolska.pl/Werner-Ryszard-Kirchner-(1918-2008),7479
Na dole tej stronki znajduje się odniesienie do bibliografii, a więc tam trzeba by szukać celem zebrania jeszcze większej ilości danych.

Opracowujesz takowy życiorys LooZ? :)

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 18, 2010, 02:26 »
Ja nie :) Moj brat jest jednak doktorem historii, specjalizuje sie glownie w czasach 2RP i jej osiagniec, a ze jestesmy oboje z Opola to wpadlismy na pomysl, zeby troche przypomniec ta niestety zapomniana postac. Zobaczymy ile z tego wyjdzie.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2010, 14:39 »
Ja nie :) Moj brat jest jednak doktorem historii, specjalizuje sie glownie w czasach 2RP i jej osiagniec, a ze jestesmy oboje z Opola to wpadlismy na pomysl, zeby troche przypomniec ta niestety zapomniana postac. Zobaczymy ile z tego wyjdzie.

Świetna myśl! Jeśli to możliwe to wrzucaj tutaj co ciekawsze kąski :) Praca powinna być naprawdę niezła :)

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2011, 01:56 »
Niestety, bratu na to zajęcie nie pozwala brak czasu, jednak mam też dobre wieści. Otóż dowiedziałem się, ze biografią Wernera Kirchnera zajmowała się już parę lat temu Pani Katarzyna Ochabska, autorka biografii Stanisława Skalskiego. Obecnie próbuję dowiedzieć się na czym stanęły prace.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 20, 2015, 18:47 »
Niestety - prace umarły śmiercią naturalną. ALE! Założyłem kilka dni temu Fundację RIDIKA (polecam - www.facebook.com/fundacjaridika ) i jednym z naszych planów jest przypomnienie tej postaci Opolanom, Polakom i światu. Trzymajcie kciuki! :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Września 20, 2015, 20:19 »
Zajrzałem na fejsbuczka i na Waszą stronę. Ładnie to wygląda, tylko konkretów brak. Ale kciuki trzymam!

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 20, 2015, 21:20 »
JSz: Dopiero ruszam(y). Kilka rzeczy już się robi :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #11 dnia: Września 20, 2015, 21:20 »