Autor Wątek: Misja minimalna - Wdrożenie do systemu zarządzania projektem oraz wiki  (Przeczytany 6625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
Czym jest Redmine, i po co on nam?

Redmine jest systemem zarządzania projektem. Pomaga on zorganizować pracę nad zadaniami, porządkuje role oraz służy do śledzenia postępów prac. System zawiera w sobie również narzędzie do tworzenia dokumentacji w postaci wiki.
Nie jest to jedyny dostępny taki system ale wyróżnia się on prostotą oraz doskonałym balansem pomiędzy ilością opcji, funkcjonalnością a czytelnością.

Przykładowy scenariusz
Mam za zadanie wykonanie działa laserowego które zamieszczone w gondoli stanie się częścią naszego prywatnego systemu wojen gwiezdnych. Na pomysł wpadliśmy na forum i wstępnie przedyskutowaliśmy koncepcję przejęcia władzy nad światem. By wykonać zadanie potrzebuje od Leszka, który konstruuje gondole, informacji odnoście jej wytrzymałości na promienie śmierci wroga. Prace konstrukcyjne dzielę na projekt, testy miniaturowego lasera na komarach, konstrukcję urządzenia.

Jak to będzie wyglądało w Redmine?

Ja, bądź manager projektu (kanarkusmaximus) tworzymy zadanie (Issue) w naszej misji. Zadanie umieszczamy w odpowiedniej kategorii (Category): "Broń masowego rażenia", głównym typem prac (Tracker) są prace konstrukcyjne.
Zadanie jest oczywiście przypisane do mnie (Assigned to). Mogę również określić ile przewiduje czasu na jego wykonanie (Estimated time).
W związku z tym, że laser nie jest konstrukcją prostą tworze sobie 3 pod-zadania (Subtask): projekt, testy lasera, konstrukcja.
Chcąc dać znać Leszkowi, że potrzebuje od niego informacji zakładam mu zadanie typu np."Prośba o informacje" i podaje je w głównym tasku jako powiązane (Related issues).
Kiedy wykonam zadanie (a także, każdy subtask) zmieniam jego status na wykonane (Resolved). Jeśli zgłoszenie jest bardzo pilne mogę nadać zadaniu wysoki priorytet.
Każda osoba związana z zadaniem przy każdej zmianie otrzyma powiadomienie z systemu o aktywności.
Jeśli w pewnym momencie powiedzmy skrzyp będzie miał uwagę odnośnie mocy lasera a stabilności osnowy czasoprzestrzeni może skomentować zadanie (Notes).

Być może brzmi to skomplikowanie ale wystarczy spojrzeć jak wygląda task w systemie by przekonać się, że wszystko jest raczej intuicyjne: http://redmine.rodziewicz.com.pl/issues/14

Scenariusz który wymyśliłem jest nieco bajkowy i w normalnej sytuacji zazwyczaj manager przypisuje zadania. Zazwyczaj ponieważ wszystko zależy od specyfiki projektu i wychodzi w tzw. "praniu" ;-)

Jak dostać konto w Redmine?

Projekt jako taki jest publiczny - do przeglądania. By aktywnie uczestniczyć w pracach potrzebne jest jednak konto użytkownika. By je otrzymać należy zgłosić się do mnie, pisząc PM na forum lub maila na adres lukasz [małpa] rodziewicz.com.pl
Jeśli piszecie PM proszę podajcie w nim swój adres email. Jest on wymagany. Proponuję również byście wybrali sobie opowiadający Wam login, inaczej przydzielę wedle własnego widzimisie ;-)

Dokumentacja projektu w wiki

By usystematyzować wiedzę o projekcie, ustalenia powinniśmy zorganizować wszystko w artykuły na wiki.
Wiki znajduje się pod adresem: http://redmine.rodziewicz.com.pl/projects/hevelius-minimal/wiki

To co zapewne widzicie (stan na 20 lipca 2010 ;)) jest szkieletem który stworzyłem by mniej więcej pokazać jak to powinno wyglądać. Strona główna zawiera listę stron, zorganizowanych w strukturę podobną do rozdziałów.
Przykładowy artykuł utworzony na podstawie postu Leszka o gondoli: http://redmine.rodziewicz.com.pl/projects/hevelius-minimal/wiki/Gondola
Wygląda bardzo czytelnie i elegancko, prawda?
Do formatowania tekstu na wiki używamy języka (markup language) zwanego Textile. Jeśli ktoś z Was nie miał z nim wcześniej do czynienia, system zawiera krótki opis podstawowej składni: http://redmine.rodziewicz.com.pl/help/wiki_syntax_detailed.html

Ideałem byłoby gdyby każdy opracował artykuł odnośnie zagadnienia którą się zajmuje. Istnieje również możliwość dodawania plików więc tekst można wzbogacić o grafikę czy załączniki. Jestem pewien, że dzięki temu sami lepiej ogarniemy projekt a także łatwiej będzie podzielić się osiągnięciami i doświadczeniami z innymi :-)

Inne opcje

Klikając przez system z pewnością zauważycie masę opcji o których nie napisałem. Zachęcam do odkrywania :-)
Wśród najciekawszych wspomnę śledzenie zadań poprzez kanał Atom czy export ich do PDF. Gdyby zaistniała potrzeba można również podpiąć repozytorium kodu GIT, SVN itp.
Domyślnie aktywnymi modułami które mamy do dyspozycji jest również News oraz Documents.

Jeśli jednak czegoś Wam by brakowało na stronie: http://www.redmine.org/wiki/redmine/Plugin_List znajduje się lista dostępnych pluginów. W razie potrzeby doinstaluje.

Podsumowanie

Zachęcam Was do korzystania i odkrywania Redmine. Z doświadczenia wiem jak bardzo to ułatwia pracę. Być może przy misji minimalnej możemy ogarnąć wszystko i bez tego ale dzięki temu, że teraz poznacie system praca przy bardziej skomplikowanych projektach będzie łatwiejsza.

Oficjalna dokumentacja

http://www.redmine.org/wiki/redmine/Guide

Uwagi
Estimated time - to jak nazwa wskazuje czas szacowany. Nie zmieniamy tej wartości w trakcie wykonywania zadania - to nie jest czas pozostały. Jeśli poświęcimy powiedzmy 3 godziny na wykonanie części zadania klikamy Update i w sekcji Log Time wpisujemy odpowiednią liczbę. Przydatna jest również informacja w Notes co zostało zrobione w tym czasie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2010, 15:23 wysłana przez Łukasz Rodziewicz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Hej Łukaszu,

dzięki serdeczne za ten opis. Obiecuję przegryźć się przez system w ciągu najbliższego czasu. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Mam dziś za sobą pierwsze dłuższe testy systemu. Podoba mi się! Może być naprawdę przydatny!

Polskie Forum Astronautyczne

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
Mam dziś za sobą pierwsze dłuższe testy systemu. Podoba mi się! Może być naprawdę przydatny!

Cieszę się, że się przekonałeś :)
Pozwolę sobie jednak dać parę rad. Moje uwagi do Twoich eksperymentów:
  • Jeśli procent wykonania zadania "Testy aparatu Canon A530" ustaliłeś na 100% to zadanie to nie powinno mieć statusu "New" a "Closed"
  • Sekcja News z założenia jest raczej kanałem informacji o projekcie w znaczeniu ogólnym. Dodawanie newsów o zmianach w zadaniach czy edycjach wiki jest bezcelowe - można to podejrzeć (a nawet zaciągnąć do czytnika RSS) w zakładce "Activity"). Widziałbym w tym miejscu raczej informacje dla osób niezwiązanych z projektem a go śledzące, w postaci krótkich artykułów z informacją np. o wyborze miejsca i czasu starty czy o z krótkim sprawozdaniem o postępach prac.
  • Starajmy się używać w opisach tasków jak i w wiki możliwości formatowania tekstu jakie daje system. Nagłówki, listy, tabele. Dzięki temu mamy możliwość prawidłowego exportu tych danych bezpośrednio jako PDF czy poprawny HTML.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Hej,

dzięki za te komentarze. Będę dalej walczyć. :)

Polskie Forum Astronautyczne