Autor Wątek: Zabawa z prędkośćiami  (Przeczytany 3384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzykr

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Zabawa z prędkośćiami
« dnia: Kwietnia 18, 2019, 23:52 »
Prędkość światła jest ograniczona do 299 792.458 km / s . Prędkość obrotowa naszej gwiazdy względem galaktyki to 220 km/s

Zakładam taką wizualizację myślową oba układy słoneczne poruszają się z prędkością obrotową 160 000 km/s  względem centrum fikcyjnej galaktyki. Jedna porusza się zgodnie z ruchem obrotowym galaktyki druga w przeciwną stronę po orbicie  jak w zderaczu hadronów tylko na galaktyczną skalę. Orbity nie przecinają się ale przechodzą na podobnych bezpiecznych  orbitach. Jako, że prędkość jest z 800 razy większa od tego co znamy to obie orbity są puste i bezpieczne i blisko jądra wokoło którego się obracają :)

Obserwator na planecie wykonuje obserwację i widzi zbliżającą się gwiazdę. Zastanawia mnie jak ją widzi, w końcu ta gwiazda wydawałoby się prześcigać światło gwiazd z tła. A po bezpiecznym minięciu zapewne by znikła? (światło gwiazdy nie dogoniłoby uciekającego obserwatora,) by pojawić się ponownie po zakończeniu cyklu.  Ciekawi mnie jakby to wyglądało. Zwłaszcza gdyby inne układy słoneczne (tło) poruszałoby się znacznie wolniej tak jak my 220 km/s.

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Zabawa z prędkośćiami
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2019, 11:13 »
Zastanawia mnie jak ją widzi,
- obstawiam zakres głębokiego promieniowania gamma + rozmycie ala Matrix.

Offline krzykr

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2019, 13:42 »
Zastanawia mnie jak ją widzi,
- obstawiam zakres głębokiego promieniowania gamma + rozmycie ala Matrix.

Czyli gwiazda wyglądałaby przez jakiś czas jak neon zaczynający się w punkcie minięcia a idący prawie po naszej orbicie. Przez moment widoczny przód gwiazdy a przez resztę czasu światło emitowane z tyłu gwiazdy pomimo obserwacji do przodu i zapewne ten neon by bardzo szybko wygasł...

Inne pytanie dałoby się wygenerować taką symulację z obserwatorem na planecie z podobnej gwiazdy dla uproszczenia układ składałby się jedynie z tych 2 gwiazd i centrum wokoło którego by się kręcili...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2019, 13:54 wysłana przez krzykr »

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2019, 14:45 »
Możesz zerknąć: https://www.quora.com/Are-there-any-computer-simulators-based-on-General-Relativity -> zdaje się jednak, ze poza gotowymi animacjami nie ma zbyt wiele. Takie symulacje chyba przekraczając możliwości domowych "piecy".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2019, 14:45 »