Autor Wątek: Logistyka kosmiczna - praca licencjacka  (Przeczytany 11816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
Logistyka kosmiczna - praca licencjacka
« dnia: Września 23, 2010, 15:15 »
Witam, nie mogę założyć nowego wątku więc piszę tu, proszę moderatora o ewentualne przeniesienie ;) Otóż jestem studentem II roku logistyki i przede mną wybór promotora.

Czy praca licencjacka na temat logistyki kosmicznej to dobry pomysł ?

Interesuję się astronomią od małego ;) ale nie wiem czy mam wystarczającą wiedzę, aby takiemu zadaniu podołać. W ogóle w sumie nie wiem dokładnie jak takie "pisanie" pracy przebiega. A wydaje mi się że jest o czym pisać. Transport kosmiczny to dziś bardzo obszerny temat. Rozwój logistyki kosmicznej na przestrzeni ostatnich lat, logistyka ISS, środki transportu załogowego/bezzałogowego na LEO, koszty programów, infrastruktura naziemna... Chciałbym opinii kogoś bardziej "obeznanego" w temacie niż ja :>
Na pewno taką pracę pisało by mi się z większą chęcią, niż standardowe tematy o logistyce której mam już dość :D w kółko o tym samym...

PS: świetne forum, fajnie wszystko opisane, można dowiedzieć się ciekawych rzeczy :)

edit moheratora: dodam pozostałą historię tego tematu, który kiedyś już został rozpoczęty. W kolejności chrono poniżej:

Data publikacji - 26/05/2010 - kanarkusmaximus

Witamy! Pozwoliłem się włamać do Twojego postu, wydzielić go do oddzielnego wątku i przenieść do 'Astronautyki'.

Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawy pomysł, aby napisać o takim 'kosmicznym' temacie. Moim zdaniem temat rzeka - i naprawdę fajnie, że są chętni pisać o tym w Polsce! :)

Zanim zaczniemy, to napisz, co takiego Ciebie bardziej interesuje:
- czy jest to ISS i programy załogowe,
- czy są to programy bezzalogowe - badawcze,
- a może sektor komercyjny (np satelity telekomunikacyjne)
- czy też może część naziemna albo np ekonomiczna?

Jeśli udaloby się Tobie wybrać swego rodzaju 'temat przewodni', to będzie lepiej się na nim skupić i wskazywać/dyskutować o konkretnych przykładach. :)

Data publikacji - 27/05/2010 - Trinkulo

Dzięki za odpowiedź ;)  Myślę, że jeśli chodzi o logistykę najlepiej będzie tu pasować temat ISS. Koszty budowy i transportu, w jaki sposób ładunki są dostarczane na stację, co jest dostarczane, jak jest tam przechowywane, zabezpieczane, jakie systemy logistyczne są stosowane, jak to wszystko rozwijało się na przestrzeni lat, jakie rozwiązania techniczne, innowacje są przy tym stosowane.

Z tym, ze nie wiem czy nie porywam się z motyką na Słońce ;) Zapewne miał bym problem z dostępem do odpowiednich źródeł (przede wszystkim książek). Sam nie mam konkretnego pomysłu jak powiązać logistykę o której się uczę do logistyki kosmicznej. Nie znalazłem promotora (jak na razie), który interesował by się też astronautyką, więc dużej pomocy nie będę mógł oczekiwać z tej strony.
Chcę się przekonać czy warto wybrać taki temat i czy będę miał o czym pisać.
Pozdrawiam

Data publikacji - 27/05/2010 - velo

Hej - pisz pisz! Pomysł zacny!

Ja przeforsowałem magisterkę astronautyczną na arabistyce
"Badania kosmiczne w świecie arabskim" i się udało.
Z promotorem to wystarczy jak choć częściowo się będzie interesował technologią czy fizyką.
Im więcej magisterek na ten temat w PL tym lepiej. Proponowałem raz koleżance na turystyce pisanie o turystyce kosmicznej - ale promotorzy popatrzyli się jakieś 5 lat temu na nią jak na wariata. Dzisiaj może być łatwiej.

Poznałem też jedno dziewczę co na architekturze robiła pracę o planach architektury marsjańskiej - potem to Mars Society wykorzystało.

Osobiście 90% źródeł miałem z netu, ale w tym temacie książek trochę znajdziesz - przy czym raczej nie po naszemu.. Poszukaj fajnych knig z wydawnictwa Springer czy AIAA.

Warto też zrobić może wątek o naszych licencjatach, magisterkach i artykułach naukowych dotyczących astronautyki.

Ja moją pracę chętnie udostępnię.

Data publikacji - 27/05/2010 - Mikkael

Popieram - pisz, bo temat jest bardzo ciekawy i obszerny (od Progressów aż po przyszłość niezbyt odległą - Dragony itp.) Jeśli piszesz z pasją (a to moim zdaniem bardzo istotne w doborze tematu), z pewnością powstanie interesująca praca - tak trzymaj!

Mój promotor od licencjackiej (na historii) niezbyt interesował się tematami astro, ale pozwolił mi pisać na temat dziejów radziecko-amerykańskiego wyścigu na Księżyc. Pomimo początkowego zdziwienia - koleżanki i koledzy pisali na tematy z historii lokalnej - temat przeforsowałem. I Tobie też się uda :)

Data publikacji - 27/05/2010 - kanarkusmaximus

No i przede wszystkim kończy się właśnie teraz program wahadłowców! Ponadto, stosunkowo niedawno byliśmy świadkami lotów ATV-1 i HTV-1. Czyli - jest to swego rodzaju moment zwrotny.

Wydaje się, że przez kilka lat zdolność sprowadzania ładunków z orbity będzie bardzo ograniczona. A to samo w sobie może być ciekawym tematem... :)

Data publikacji - 27/05/2010 - Trinkulo

Dziś pytałem się potencjalnych promotorów co sądzą o moim "temacie". Okazało się ze jeden z moich wykładowców interesuje się trochę lotnictwem. Mimo wszystko poprosił żeby przesłać mu ewentualne pomysły i tematy na temat takiego rodzaju logistyki ;) Zobaczymy co odpowie. Zastanawiałem się m.in nad tym jak wygląda łańcuch dostaw między NASA a np między firmami takimi jak  Boeing, Lockheed Martin... Czy też jak obniżyć koszty startów rakiet poprzez odpowiednie przygotowanie logistyczne. A właśnie chcę się skupić na logistyce ISS tak jak sami piszecie ;)
Ale nadal mam wątpliwości czy dam rade... ;]

Data publikacji - 27/05/2010 - Radek68

Ja dodam tylko, że to temat jak najbardziej aktualny. Powoli kończą służbę wahadłowce czyli "STS" - Space Transportation System - System Transportu Kosmicznego. Pytanie co w zamian. Orion? Miały latać Aresy, ale zostały skasowane. Co dalej z logistyką do ISS?
Dostarczaniem na orbitę (do ISS) ładunków zajmują się oczywiście nie tylko amerykanie. To także Europejska Agencja Kosmiczna i Automatyczny Statek Transferowy ATV wynoszony poprzez rakiety Ariane, japońska JAXA ze swoim HTV, nie wspominając o Rosji i Progresach.

Jest co pisać. :)

Data publikacji - 27/05/2010 - ekoplaneta

Gwoli ścisłości to nie pisze się amerykanie lecz: Amerykanie  :)
Pilnujmy się, żeby nas w jakiejś szkole od nas złego przykładu nie brali  ;)

Data publikacji - 28/05/2010 - Maquis

Temat na czasie, a do tego oooolbrzymi, bo projektów różnej architektury do wynoszenia ładunków było krocie.

Data publikacji - 28/05/2010 - Matias

Potwierdzam - temat jest jak rzeka, a teraz jak najbardziej aktualny i "na czasie". Już naprawdę wiele dałoby się napisać o przygotowywaniu się USA do przekazania zadań transportowych firmom prywatnym - SpaceX, Orbital oraz inne.

Btw.. ja mam wprawdzie jeszcze sporo czasu, ale także mocno rozważam wybór takiego tematu na pracę (STS, może rosyjskie statki, europejskie i japońskie).

Temat ATV i HTV jak najbardziej aktualny, za kilka miesięcy kolejne europejskie i japońskie statki odwiedzą ISS (ATV w grudniu, a HTV w styczniu). Jest o czym pisać! :)

Data publikacji - 11/06/2010 - kanarkusmaximus

Czy jakieś nowe wieści w temacie? :)

Data publikacji - 13/06/2010 - Trinkulo

Nie mam ostatnio za dużo czasu, m.in sesja ;/ Muszę opracować spis treści do pracy, więc mam nad czym myśleć.
Promotor zalecił mi skupić się na logistyce jako rodzaju usługi, natomiast zagadnienia techniczne potraktować tylko w takim zakresie, jaki jest niezbędny.

Cytat: Mikkael
Mój promotor od licencjackiej (na historii) niezbyt interesował się tematami astro, ale pozwolił mi pisać na temat dziejów radziecko-amerykańskiego wyścigu na Księżyc. Pomimo początkowego zdziwienia - koleżanki i koledzy pisali na tematy z historii lokalnej - temat przeforsowałem.
Cytat: velo
Ja przeforsowałem magisterkę astronautyczną na arabistyce
"Badania kosmiczne w świecie arabskim" i się udało.

No to ja wam gratuluje ambicji, szczególnie velo przy takim kierunku ;)

Data publikacji - 14/06/2010 - kanarkusmaximus

Cytat: Trinkulo
Promotor zalecił mi skupić się na logistyce jako rodzaju usługi, natomiast zagadnienia techniczne potraktować tylko w takim zakresie, jaki jest niezbędny.

Zagadnienie dostaw ładunku do/z ISS przez komercyjnych dostawców w ramach np COTS, choć można by i napisać o Nanoracks? O Nanoracks pisaliśmy o tutaj i tutaj. Wyszła nam duża różnica w spodziewanej cenie za eksperyment. :)

Data publikacji - 14/06/2010 - Trinkulo

Cytat: kanarkusmaximus
Zagadnienie dostaw ładunku do/z ISS przez komercyjnych dostawców w ramach np COTS, choć można by i napisać o Nanoracks? O Nanoracks pisaliśmy o tutaj i tutaj. Wyszła nam duża różnica w spodziewanej cenie za eksperyment. :)

Poczytam o tym w najbliższym czasie, jak tylko będę miał więcej czasu

Mam wrażenie ze jestem odludkiem, nikt się nad tematem pracy jeszcze nie zastanawiał, a gdy ktoś usłyszy o czym ja chce pisać to tylko wywala na mnie oczy ;] Widać ze to coś nowego na politechnice, bo już kilku wykładowców się mnie pytało czy mój promotor się zgodził na taką pracę ;)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2010, 18:02 wysłana przez Matias »

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
Odp: Logistyka kosmiczna - praca licencjacka
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2010, 15:19 »
Znacie może jakieś książki o budowie ISS ? Lepiej by było nawet coś o całym zarządzaniu Stacją. Jak na razie znalazłem tylko "The International Space Station: Buliding for the Future" John’a E. Catchpole’a w wersji na pdf. Ogólnie przejrzałem i nie znalazłem ciekawych dla mnie wiadomości, np o stosowanymi "Inventory Management System" czyli takiej pokładowej bazie danych ze spisem całego hardware na Stacji czy chodź by jakie palety są tam użytkowane. Większość dokumentów jakie mam jest autorstwa ludzi z MITu, z czego większość jest z przełomu wieku, czyli zaledwie kilka lat po rozpoczęciu montażu Stacji.

Mógłbym próbować napisać coś o spedycji i tu pasuje np. program COTS. Ale zastanawiam się czy jest sens pisać o programie który się jeszcze na dobre nie rozkręcił ? Albo próbować pisać ogólnie o zarządzaniu transportu na ISS między wszystkimi agencjami które mają środki wynoszenia ładunków na orbitę tj. NASA, ESA, JAXA i Roskosmos i tylko wspomnieć o zmianie w postaci COTS.

O Nanoracks jeszcze nic nie czytałem nawet. Nie miałem żadnej możliwości w wakacje... :(

Widzę tylko ze udział pracy licencjackiej w ogólniej ocenie wcale nie jest taki duży ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 dnia: Września 24, 2010, 12:16 »
Bezpośrednio żadnej konkretnej książki nie znam, ale jest pełno materiałów dotyczących ISS (płatnym przykładem jest L2 na forum NSF).

Gdzieś kojarzę jakieś dokumenty opisujące hardware z ISS, muszę pomyśleć i sobie pewnie przypomnę...

np o stosowanymi "Inventory Management System" czyli takiej pokładowej bazie danych ze spisem całego hardware na Stacji czy chodź by jakie palety są tam użytkowane.

Palety? Masz na myśli standardowe boksy, które są tam użytkowane na ISS? To zapewne regały IPRS (bodajże) będą po stronie amerykańskiej...

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 02:56 »
Pomóżcie ! Wiem że nie znajdę tu pewnie nikogo kto miałby jakieś szersze pojęcie o logistyce, ale może byście coś doradzili co zawrzeć w planie pracy. Tematu pracy jeszcze konkretnego nie mam ale będzie to coś w stylu: Nowe obszary działania współczesnej logistyki na przykładzie MSK albo rozwój logistyki kosmicznej/współczesne formy logistyki na przykładzie MSK.

Generalnie patrzyłem prace dyplomowe u siebie na uczelni z zakresu astronautyki i znalazłem 3 z czego 2 były o turystyce na przykładzie ISS i firmy Space Adventures. Trochę się na nich wzorowałem jeśli chodzi o sam plan pracy.

W pierwszym rozdziale opisałbym ogólnie czym jest ISS (historia, budowa, funkcjonowanie)
W drugim o rozwoju logistyki kosmicznej i tu omówił:
-cały proces planowania i organizowania dostaw ładunków
-środki wynoszenia ładunków na Stację
-wycofanie wahadłowców ze służby przy wydłużeniu czasu pracy Stacji i jakie wiążą się z tym skutki/problemy
-problemy magazynowania towarów/ładunków
W trzecim opisałbym program COTS i przedsiębiorstwa SpaceX i Orbital

Zaznaczam ze to bardzo ogólne.... ;]

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 02:56 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2011, 10:00 »
jeszcze w planie pracy dodal bym 3 slowa o historii logistyki kosmicznej - pierwsze progressy i dostarczanie ladunkow dla zalog stacji Salut :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2011, 18:06 »
Bardzo ciekawy temat! Katalog jest stosunkowo krótki:

Obecnie
- transport załóg: STS, Sojuz
- zaopatrzenie: STS, Progres, ATV, HTV

W przyszłości
- transport załóg: Orion, PTK NP

W przyszłości w ramach COTS
- zaopatrzenie: SpaceX - Dragon, Orbital SC - Cygnus

Przyszłe oferty prywatnych firm
- transport załóg: Boeing - CST-100, Lockheed Martin - Orion (NASA?), Sierra Nevada - Dream Chaser, i in. (np. Excalibur Almaz)

Teraz zależy od tego, co z tego tematu wyciągnąć. Wydaje mi się, że interesujące byłyby zagadnienia (przynajmniej dla mnie):
- Optymalizacja kosztów zaopatrzenia/wymiany załóg (np. optymalna technika, udźwig rakiet/statków, itd.)
- ISS jako stymulator postępu w rozwoju technik transportu (planowane kapsuły wielokrotnego użytku, mini-wahadłowce, ewentualnie pojazdy typu SSTO - single stage to orbit)
- Prognozowanie kierunków rozwoju technik transportu kosmicznego.
- Analiza innych rozwiązań (Chiny, ewentualnie Indie, a także liczne firmy prywatne)

Itd., itp.

Liczę, że praca będzie dostępna, przynajmniej dla zalogowanych Forumowiczów... Powodzenia!

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2011, 20:44 »
jeszcze w planie pracy dodal bym 3 slowa o historii logistyki kosmicznej - pierwsze progressy i dostarczanie ladunkow dla zalog stacji Salut :)
a i do Skylabu  latały Saturny 1 z CSM'em ?

- Optymalizacja kosztów zaopatrzenia/wymiany załóg (np. optymalna technika, udźwig rakiet/statków, itd.)
- ISS jako stymulator postępu w rozwoju technik transportu (planowane kapsuły wielokrotnego użytku, mini-wahadłowce, ewentualnie pojazdy typu SSTO - single stage to orbit)
- Prognozowanie kierunków rozwoju technik transportu kosmicznego.
- Analiza innych rozwiązań (Chiny, ewentualnie Indie, a także liczne firmy prywatne)
Np Optymalizację kosztów zaopatrzenia mógłbym uwzględnić tylko nie wiem jak z dostępem do danych będzie. W ogóle trochę się boje że mi się praca skończy po kilkunastu stronach i potem będę miał problem co dalej. O kwestiach technicznych można pisać i pisać, ale żeby wyłuskać z tego rodzaj usługi jakim jest logistyka.
W dodatku promotor chciałby bardziej zawęzić to do jednego rodzaju usługi np. spedycji. Ja bym wolał bardziej ogólnie, bo bezpieczniej. ;)

Liczę, że praca będzie dostępna, przynajmniej dla zalogowanych Forumowiczów... Powodzenia!
Jeśli się wszystko uda... :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:10 »
Np Optymalizację kosztów zaopatrzenia mógłbym uwzględnić tylko nie wiem jak z dostępem do danych będzie. W ogóle trochę się boje że mi się praca skończy po kilkunastu stronach i potem będę miał problem co dalej. O kwestiach technicznych można pisać i pisać, ale żeby wyłuskać z tego rodzaj usługi jakim jest logistyka.

Jasne, że będzie bardzo trudno. Ale np. FAA podaje w swoich raportach kwartalnych przybliżone koszty wszystkich startów: http://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/reports_studies/quarterly_launch/.

Można z nich wyłuskać związane z ISS - polecam. To baaardzo obszerny materiał, zawiera ponadto wiele innych informacji, chyba przydatnych do tej pracy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:56 »
Naprawdę ciekawe dokumenty! Dzieki JSz za link! :)

Offline Harmakhis

• Per Aspera Ad Astra
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2011, 22:10 »
Moim zdaniem do tego zeby cos napisac o logistyce, transporcie kosmicznym, trzeba wziac pod uwage rynek taki jak istnieje lub ewentualnie przyjac hipotezy na przyszlosc.

Prawda jest taka ze obecnie prawdziwy rynek i prawdziwa logistyka dotyczy raczej tylko transportu Satcomow ewentualnie kilku duzych projektow panstwowych typu GPS czy Galileo. Misje eksploracji sa pojedyncze i specyficznie zorganizowane. Transport ISS rynkiem nie jest poniewaz jest calkowicie zalezny od panstwowego finansowania ale mozna tu logistyke rozpatrywac pod wzgledem utrzymania ISS i jej zalogi.

Co do przyszlosci, fakt jest faktem ze interesujacym tematem byloby na przyklad studium stworzenia transportu dla takich celow jak gornictwo kosmiczne (temat calkowicie hipotetyczny obecnie, koszty transportu musialyby byc nizsze niz koszty otrzymania danego mineralu na Ziemii). Czy to by byl He3 (obecnie nie stosowany przemyslowo, dopiero za jakis czas w generatorach 2 albo 3 generacji bedzie uzywany do syntezy jadrowej), czy tez inne zadkie i drogie mineraly (np. slawne zadkie ziemie na ktore Chiny maja obecnie monopol i szantazuja nimi Japonie... ale te mineraly az tak zadkie to nie sa, wiec kiedy ceny sie podniosa inne kopalnie sie otworza) a moze jeszcze cos innego ? Studium takie mogloby porownac dzisiejsza sytuacje (rakiety na zasadzie chemicznych reakcji) z ewentualna przyszla sytuacja na bazie technologii znanych obecnie w roznym stopniu (naped jadrowy, windy kosmiczne, ...)

Osobiscie nie wierze w tzw kosmiczna turystyke czy orbitalne hotele... co najwyzej od czasu do czasu ktos poleci sobie na ISS za 50M$ a reszta bedzie latac tymi rakietowymi Concordami na sterydach na 100 km wysokosci w locie suborbitalnym za 100k$. Do rozwoju astronautyki potrzeba prawdziwego przemyslu z czyms wartym zachodu aby przekonac tych chciwych inwestorow ze warto w to inwestowac duze pieniadze: tak bylo z ropa (czy dawniej z weglem czy zlotem). Kosmiczna turystyka ma jeden duzy problem moim zdaniem: bezpieczenstwo. Statki kosmiczne z ich niezawodnoscia rzedu 0,99 czy nawet 0,999 nie moga sie rownac z zadnym samolotem. Wystarczy przeanalizowac historie wahadlowcow. Po prostu ryzyko smierci w kosmosie jest znacznie wyzsze niz w transporcie na Ziemii. I tego nie zmieni zaden Branson ani Musk chyba ze dokonamy jakiegos poteznego skoku technologicznego, rewolucji w wielu dziedzinach (w dziedzinie napedow kosmicznych, materialow, genetyki i tworzenia zamknietych ekosystemow). Takie na przyklad hotele orbitalne to przy obecnych mozliwosciach jakas mrzonka SF: utrzymanie ISS kosztuje miliardy i nawet najbardziej efektywna firma prywatna nie da rady zmniejszyc kosztow logarytmicznie i zachowac (a raczej podwyzszyc) poziom bezpieczenstwa... chyba ze dokona rewolucji technologicznej.

Prowokujac powiedzialbym ze potrzeba duzej wojny aby technologia lotow kosmicznych sie powaznie rozwinela za naszego zycia (tak bylo wczesniej w historii z powaznymi skokami technologicznymi bo podczas wojny spoleczenstwa daja z siebie wiecej aby przezyc)... a wojny nikomu nie zycze.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2011, 17:02 »
Naprawdę interesująca opinia - z wieloma zdaniami nie sposób się nie zgodzić.  :)
Niewątpliwie - czynnik ekonomiczny zawsze będzie mieć duże znaczenie dla jakichkolwiek komercyjnych projektów kosmicznych. Dlatego też między innymi z dużym sceptycyzmem podchodzę np do Google Lunar X Prize i bardzo entuzjastycznie podchodziłem do Ansari X Prize, która była znacznie bliższa komercyjnym celom.

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 30, 2011, 23:03 »
Jasne, że będzie bardzo trudno. Ale np. FAA podaje w swoich raportach kwartalnych przybliżone koszty wszystkich startów: http://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/reports_studies/quarterly_launch/.
Nie demotywuj mnie że będzie ciężko chodź wiem że będzie ;) Link się przyda tylko gdzie dane na 2010 rok ;)

Transport ISS rynkiem nie jest poniewaz jest calkowicie zalezny od panstwowego finansowania ale mozna tu logistyke rozpatrywac pod wzgledem utrzymania ISS i jej zalogi.
I właśnie o zaopatrywani ISS chce pisać. Jasne jest że nie ma żadnego porównania "logistyki kosmicznej" która jak myślę jest jeszcze dziedziną przyszłości do logistyki tej tu na Ziemi. Żeby istniał logistyczny łańcuch dostaw musiałby istnieć jak piszesz przemysł kosmiczny, taki jak np. górnictwo. Wtedy byłaby mowa o typowym przepływie surowców od wydobycia po produkt końcowy, a w drugą stronę z kolei - przepływ informacji. A to zapewne nawet nie następne półwiecze, ale stulecie... A z tego co czytałem takimi rzeczami jak na razie zajmuje się np MIT.

Prowokujac powiedzialbym ze potrzeba duzej wojny aby technologia lotow kosmicznych sie powaznie rozwinela za naszego zycia (tak bylo wczesniej w historii z powaznymi skokami technologicznymi bo podczas wojny spoleczenstwa daja z siebie wiecej aby przezyc)... a wojny nikomu nie zycze.
Co z nas za gatunek że tylko w przypadku wojny potrafimy dokonać jakiegoś większego przeskoku...

Offline Trinkulo

• Junior
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 10, 2011, 21:49 »
Ma ktoś może jakieś informacje lub opis o technikach integracji ładunków ? Chodzi mi tu przede wszystkim o techniki AOP (Assembly on Pad) i ITL (Integration-Transfer-Launch).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2011, 02:25 »
Ma ktoś może jakieś informacje lub opis o technikach integracji ładunków ? Chodzi mi tu przede wszystkim o techniki AOP (Assembly on Pad) i ITL (Integration-Transfer-Launch).

Postaram się czegoś poszukać, puść PW jutro wieczorem, jeśli bym zapomniał.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2011, 02:25 »