Autor Wątek: Całkowite zaćmienie Słońca - 12.08.2026  (Przeczytany 14599 razy)

Offline pogrzex

• Weteran
Odp: Całkowite zaćmienie Słońca - 12.08.2026
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 10, 2026, 18:16 »
Wiem, że to ryzykowne i cały czas się waham, ale życie mnie nauczyło że bez ryzyka nigdy nie ma szampana ;)
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2026, 11:57 »
A pytanie, czy ktoś z Was nie jest chętny się zgrać wspólnie na ten wypad? Szukam 2-3 osób. Można by wspólnie auto nająć, wyskoczyć jeszcze wcześniej może w Pireneje do Pic du Midi itp. ;)

Powiem ci że jak ty chcesz w góry, to nawet na terenie Hiszpanii, na tych wysokościach będzie +10 stopni, albo i mniej, a to dla mnie za zimno, w końcu nie dość że zaćmienie będzie nisko nad horyzontem, to jeszcze bym obserwował całość w zimnie! i z mojej strony to nie o to chodzi, bo płacąc za taką wycieczke kilka tysięcy, to jednak bym wymagał, jakiegoś luksusu.
W mojej ocenie najlepsze miejsce to okolice miasta "La Coruña" na północy Hiszpanii, wtedy zaćmienie będzie najlepiej widoczne, Słońce będzie nieco wyżej niż na Majorce, wiec mogłoby być ok, i  to bym jeszcze dał radę, google mówi, że samochodem w jedną strone jest prawie 30 godzin jazdy, więc chyba trzeba zrobić jakąś przerwe po drodze, bo za jednym zamachem to by było ciężko zrobić na raz 3tyś.km, i niech by czas tej wycieczki był 4 dni, to by mi pasowało, no ale widze że ty chcesz inaczej, po drodze byś zwiedzał Hiszpanie może nawet Francje, tutaj wycieczka by była na tydzień może i dwa, co mi za specjalnie nie odpowiada, już nawet mniejsza o koszty, ale jakoś nie jestem zbyt rozochocony na takie podróże, na pewno nie na tak długie,  na pewno w żadne góry sie nie wybieram, to nie moje klimaty.
I tutaj też trzeba by ustalić koszty tego wszystkiego? ile by wyszło tym wynajętym autem zrobić 6 tyś.km? musze wiedzieć ile tej kasy szykować.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2026, 16:34 »
Ja nie planuję jechać tam autem. Auto myślę wynająć na miejscu albo we Francji albo w Hiszpanii. Nie patrzę ani na koszty ani na temperatury ;) Zaćmienie to coś na tyle wyjątkowego, że dla mnie inne rzeczy nie mają znaczenia tu :)
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2026, 22:42 »
Ja nie planuję jechać tam autem. Auto myślę wynająć na miejscu albo we Francji albo w Hiszpanii. Nie patrzę ani na koszty ani na temperatury ;) Zaćmienie to coś na tyle wyjątkowego, że dla mnie inne rzeczy nie mają znaczenia tu :)

Troche dziwnie sie wypowiedziałeś, bo niby na co mamy wspólnie wynajmować tam auto? oszczędności jakiś większych nie będzie, więc na co tutaj kombinować? przecież i tak najpierw samolotem, a później na miejscu skombinować sobie samochód, i w tej sytuacji czy robić to razem czy osobno, koszty wyjdą w miare podobnie, więce nie wiem gdzie to ma jakiś większy sens? już nie mówiąc że konieczne by były zimowe ubrania, a to przecież Hiszpania w połowie sierpnia.
I tobie nie robi różnicy, czy na szczycie góry z której będziesz obserwował zaćmienie, będzie plus 20 czy minus 15, a mi jednak robi różnice, w życiu bym sie na takie coś nie zdecydował, nie przetrzymam takiego zimna, to nie na mój charakter, już nawet wole Majorke, tam przynajmniej będzie ciepło.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2026, 22:42 »