Autor Wątek: Rozpoczęcie negocjacji z ESA  (Przeczytany 37151 razy)

Offline Darek1985

• Nowy
  • *
Odp: Rozpoczęcie negocjacji z ESA
« Odpowiedź #60 dnia: Września 25, 2011, 23:11 »
Pytanie p. Kotarby trafiło do "Top Ten". No ciekawe czy i kiedy zostanie zadane na wizji...
Dobra wiadomość! Miejmy nadzieje, że to nie pic na wodę... Śmieszne jest to, że w top 10 aż 3 pozycje to pytania o legalizację marihuany :P... Na szczęście nasz kosmos jakoś się przebił.

Jeśli ktoś jeszcze nie głosował to zachęcam.
http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/wybory-polakow/wasze-pytania/gospodarka/andrzej-kotarba-kosmos-inwestycje-badania/5208680

Mnie to nie dziwi, bo nasze społeczeństwo jest dość prymitywne. Lepiej chlać, ćpać niż w czymś się rozwijać...
"Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą"

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 22, 2011, 09:46 »
I mamy małą bombkę w temacie - ESA przystępuje do negocjacji z Polską

"ESA nadała 10 krajom status obserwatora Rady ESA. Rada autoryzowała również dyrektora generalnego do podjęcia negocjacji z Polską o pełnym członkostwie w ESA.

Odpowiadając na zainteresowanie krajów europejskich Europejską Agencją Kosmiczną, ESA nadała 10 krajom status obserwatora w posiedzeniach Rady ESA.

Delegacje z 10 krajów nie będących członkami ESA, tj. Bułgaria, Cypr, Estonia, Litwa, Łotwa, Malta, Polska, Słowacja, Słowenia, Węgry, będą mogły obserwować pracę Rady ESA i samej ESA "od środka". Osiem z nich, w tym Polska, już współpracuje z ESA. Nad przystąpieniem do programu o współpracy debatują Bułgaria i Malta.

Status obserwatora otrzymały one już latem tego roku, a pierwsze spotkanie dla nich dostępne odbyło się 12 i 13 października w siedzibie głównej ESA w Paryżu.

W międzyczasie Rada ESA zezwoliła dyrektorowi generalnemu ESA na podjęcie negocjacji z Polską o jej pełnym członkostwie. Polska mogłaby przystąpić do Konwencji ESA już w marcu 2012 i stać się 20. członkiem ESA. Co ciekawe, polskie źródła mówiły raczej o roku 2013.

(ESA)"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 28, 2011, 20:33 »
Dziś rozpoczęły się negocjacje w Paryżu. Widziałem się z jednym z polskich negocjatorów. Tutaj ciekawostka - stronie ESA przewodniczy w tych negocjacjach sam dyrektor generalny - Jean-Jacques Dordain. Ponoć wcześniej się to jeszcze nie zdarzyło.

Więcej informacji będzie dostępnych prawdopodobnie 1 grudnia 2011 roku, na warsztatach PECS w Warszawie. Niemniej jednak - Polska w ESA w 2012 roku - jest to bardzo realne! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 28, 2011, 22:46 »
Dziś rozpoczęły się negocjacje w Paryżu. Widziałem się z jednym z polskich negocjatorów. Tutaj ciekawostka - stronie ESA przewodniczy w tych negocjacjach sam dyrektor generalny - Jean-Jacques Dordain. Ponoć wcześniej się to jeszcze nie zdarzyło.

Więcej informacji będzie dostępnych prawdopodobnie 1 grudnia 2011 roku, na warsztatach PECS w Warszawie. Niemniej jednak - Polska w ESA w 2012 roku - jest to bardzo realne! :)

Widzę tu tendencje "chińskie", czyli przyspieszania zajścia pewnych wydarzeń ;) Jeszcze niedawno była mowa o 2014, moooże 2013 :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 28, 2011, 22:46 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 29, 2011, 09:24 »
Widzę tu tendencje "chińskie", czyli przyspieszania zajścia pewnych wydarzeń ;) Jeszcze niedawno była mowa o 2014, moooże 2013 :P

Może się tak śpieszą, bo kryzys finansowy szczeka u bram   ::)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 29, 2011, 09:41 »
Negocjacje rozpoczęte, realna szansa akcesji w przyszłym roku - pięknie :)

To ciekawe podkreślenie naszej prezydencji w UE, a samo wstąpienie w struktury ESA będzie poprzedzone wystrzeleniem pierwszego polskiego satelity PW-Sat.
GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 29, 2011, 10:55 »
To ciekawe podkreślenie naszej prezydencji w UE, a samo wstąpienie w struktury ESA będzie poprzedzone wystrzeleniem pierwszego polskiego satelity PW-Sat.

Byłoby pięknie, oby tylko start PW-Sata się udał  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 01, 2011, 16:17 »
Na dodatek przed samym wejściem do ESA trwać będą ostatnie projekty PECS, odnośnie których dziś odbywa się spotkanie w Warszawie. :) Pula to chyba coś około 6 mln euro.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 15, 2012, 18:09 »
News z Onet.pl (http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wprost-w-rzadzie-trwa-spor-o-kosmos,1,4998349,wiadomosc.html):

"Wprost": w rządzie trwa spór o kosmos
dzisiaj, 14:11

W rządzie Donalda Tuska trwa spór między wicepremierem Waldemarem Pawlakiem i ministrem administracji i cyfryzacji Michałem Bonim o objęcie nadzoru nad Polską Agencją Kosmiczną, której powołanie planuje rząd – nieoficjalnie dowiedział się "Wprost".

Polska negocjuje członkostwo w Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA). Na razie nadzór nad polityką kosmiczną sprawuje resort gospodarki, podległy Waldemarowi Pawlakowi. Według ustaleń "Wprost", tą dziedziną chce się jednak również zająć Michał Boni.

– Ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła, ale cyfryzacja ma spore szanse. W tej sprawie potrzebny jest ktoś, kto będzie w stanie na dobre rozruszać tę dziedzinę i uczynić z niej silny impuls modernizacyjny dla polskiej gospodarki. Boni sprawdziłby się w tej roli lepiej od Pawlaka – twierdzi informator tygodnika.

Niezależnie od tego, jak zakończy się spór kompetencyjny w rządzie, Polska ma powołać Agencję Kosmiczną lub Biuro ds. Polityki Kosmicznej.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 22, 2012, 18:02 »
Jaki będzie budżet Polski w ESA?

"Trwają negocjacje Polski z Europejską Agencją Kosmiczną. W tej chwili brak definitywnych ustaleń co do warunków akcesji naszego kraju do struktur ESA. W ostatnich tygodniach pojawiły się pierwsze dokładniejsze informacje odnośnie wielkości polskiej składki do ESA.

Wejście Polski do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) to wyjątkowo ważne wydarzenie dla krajowego przemysłu oraz nauki. Negocjacje z ESA oficjalnie rozpoczęły się 28 listopada 2011 roku i będą prawdopodobnie trwać do marca tego roku. Jest więc możliwe, że jeszcze w tym roku Polska dołączy do struktur ESA.

Jakiej wielkości będzie budżet Polski w ESA? W listopadzie zeszłego roku serwis Kosmonauta.net uzyskał pierwsze informacje dotyczące polskiej składki do ESA, łącznie z wpłatami akcesyjnymi. Te wartości wówczas były następujące:

- jednorazowe wykupienie udziałów w ESA: około 6-8 milionów euro,
- coroczna składka na programy obowiązkowe ESA - proporcjonalna do PKB kraju - około 12-14 mln euro,
- składka na programy nieobowiązkowe - ustalana indywidualnie przez państwo członkowskie ESA. Zwykle jest to 2-3 razy więcej niż składka obowiązkowa.

Łącznie Polski wkład w ESA mógłby więc wynieść około 36 mln euro. W pierwszym roku składka nieobowiązkowa mogłaby wynosić 50% składki obowiązkowej, a potem rosłaby w miarę możliwości i rozwoju krajowego sektora aerokosmicznego. Można zatem założyć, że pierwsza polska składka wynosiłaby około 20 milionów euro w pierwszym roku obecności w ESA.

Niedawno pojawiła się dodatkowa informacja odnośnie corocznej składki na programy obowiązkowe ESA. Dziewiętnastego stycznia 2012 roku w Toruniu odbył się wykład prof. dr hab. Marka Banaszkiewicza z Centrum Badań Kosmicznych PAN. Wykład nosił tytuł "Program eksploracji kosmosu" i dotyczył także polskiej akcesji do ESA. Na tym wykładzie byli obecni przedstawiciele serwisu astronomicznego Astrovision.pl.

Podczas wykładu profesor Banaszkiewicz powiedział, że podstawowa składka (12-14 mln euro) w trakcie negocjacji z ESA została wpierw doprecyzowana do 14 mln euro a w ostatnich dniach do 15 milionów. Wyższa wartość ma związek z różnicami w kursach walut.

Ponadto, profesor Banaszkiewicz powiedział, że Polska ma szansę stać się dwudziestym członkiem ESA jeszcze jesienią tego roku, a w mniej optymistycznym wariancie rozwoju wydarzeń - na początku 2013 roku."

velo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:34 »
Może na Nordicbaltsat Conference w Estonii dowiemy się nieco więcej z kuluarów? :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 24, 2012, 18:48 »
Może na Nordicbaltsat Conference w Estonii dowiemy się nieco więcej z kuluarów? :)

Możliwe, aczkolwiek sądzę, że dopiero finalny kształt akcesji Polski do ESA się ukształtuje jakoś w marcu, nie wcześniej. Jestem pewien, że jest nieco tematów do negocjacji i trochę to trwa.

Offline Morningstar

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Maja 17, 2012, 13:53 »
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/Polska/2012-05-17-pl-esa.html

Z dostępnych informacji wynika, że w lutym zakończyła się część techniczna negocjacji członkostwa Polski w Europejskiej Agencji Kosmicznej. Od tego czasu trwają rozmowy na szczeblu politycznym pomiędzy poszczególnymi resortami.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 17, 2012, 15:29 »
Zakończenie części technicznej negocjacji to naprawdę dobra wiadomość. Mam nadzieję, że szybko uda się to politycznie także dokończyć - może w przeciągu najbliższych tygodni? :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #74 dnia: Maja 17, 2012, 16:12 »
Zakończenie części technicznej negocjacji to naprawdę dobra wiadomość. Mam nadzieję, że szybko uda się to politycznie także dokończyć - może w przeciągu najbliższych tygodni? :)

Dobrze by było nie odpuszczać tego roku. Argument o możliwości uczestnictwa polskich przedstawicieli na tej radzie ministrów, na której będą podejmowanie kluczowe dla ESA decyzje, jest naprawdę istotny. To realna możliwość zabrania głosu - pytanie czy ktoś od nas byłby w stanie coś sensownego dodać (biorąc pod uwagę zupełną "świeżość w temacie")?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #74 dnia: Maja 17, 2012, 16:12 »