Autor Wątek: Baza marsjańska Janka Kozickiego  (Przeczytany 3280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roxar123

• LOXem i ropą! ;)
Baza marsjańska Janka Kozickiego
« dnia: Sierpnia 13, 2012, 01:26 »
Witam!
Zapewne wielu z was słyszało o projekcie bazy marsjańskiej autorstwa Janka Kozickiego:
http://janek.kozicki.pl/base.php
http://janek.kozicki.pl/base-on-mars/opis.pdf

http://janek.kozicki.pl/COSPAR/kozicki_COSPAR_2008_Mars_base.jpg

Co o nim sądzicie? Czy taka baza mogłaby spełnić swoje zadania? Dostrzegacie w projekcie jakieś błędy lub niedopatrzenia?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: Baza marsjańska Janka Kozickiego
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2012, 16:15 »
Widzę, że Baza przeszła lifting, bo nowa wersja się pojawiła. Ciekawe, nie widziałem tego wcześniej.

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 13, 2012, 17:01 »
Jak dla mnie projekt jest genialny i bardzo mi się podoba. Założenie jego jednak jest takie, że ludzie muszą być dowiezieni do bazy i później sprowadzeni na ziemię innym środkiem transportu. Co oczywiście nie jest wadą tego projektu. Jednak trzeba o tym pamiętać.

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2012, 22:13 »
Witam użytkowników ;)
Przejrzałem Pracę Dyplomową Jana, i zastanawia mnie kilka rzeczy (choć zdaję sobie sprawę, że część z nich to nie zagadnienia na których się skupiał autor - zainteresowany raczej stroną architektoniczną).
Rozumiem, że Plan jest taki, iż cały ten habitat leci na Marsa, ląduje, rozkłada się i dzięki temu szybko mamy stosunkowo dużą przestrzeń do zamieszkania.
Moje pytania:
1. Przy stosunku pojemności tego głównego trzonu, w stosunku do trzech tych wielkich pomieszczeń, sprawiło że pomyślałem automatycznie, iż nie będzie miejsca na całe to wyposażenie. Jeśli tak to będzie musiało by być dostarczone w osobnym statku transportowym - który musiałym wylądować w zbliżonej lokalizacji (co same w sobie jest juz trudne) a do tego śluzy wejściowe jak zrozumiałem znajdują się w metalowym walcu-trzonie konstrukcji. Nie wydają mi się zdatne do wprowadzania nimi jakichkolwiek dużych ładunków.
2. Jeśli ludzi mieliby podróżować w środku trzonu stacji, to nie mam juz kompletnie pojecia gdzie te nienadmuchane habitaty by sie zmieściły. Jeśli ludzie podróżowaliby w osobnym statku, to zakotwiczenie stacji nastąpiłoby po jakimś czasie po rozłożeniu stacji (do przybycia astronatutów). I stąd moje pytanie, po co w zasadzie to zakotwiczenie?

Teraz to mi się te dwie rzeczy przypomniały. Ogólnie wielki szacunek za włożoną pracę, i odważnie wybrany temat, opracowanie oglądałem jakiś czasem temu na stronie Mars Society Polska. I witam forumowiczów jako, że to pierwszy mój post ;)
Pozdrawiam,
Grzegorz Owczarek

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2012, 22:13 »