Wątki w tym dziale są w większości paskudnie zaśmiecone, więc niniejszym otwieram nowy. Otóż w Katowicach odbywa się 6. Śląski Festiwal Nauki, w ramach którego odbyło się spotkanie, jak pierwotnie ogłoszono w programie, z Lucą Parmitano (Włochy, ESA). Zaś ze dwa temu zapowiedziano, że będzie także nasz rezerwowy astronauta Sławosz Uznański. Natomiast w dniu spotkania okazało się, że Parmitano będzie, ale tylko online. Ostatecznie więc Uznański pojawił się we własnej osobie, a Parmitano na ekranie.
45-min rozmowę z oboma astronautami przeprowadził Tomasz Rożek. Tutaj można znaleźć zapis całego dnia ze sceny "Nauka. To Lubię" (spotkanie, o którym mowa, od ok. 3:43:00):
Rożek dobrze prowadził rozmowę, dość merytorycznie. Na koniec został czas na kilka pytań, na szczęście nie były infantylne, jak to przy tego typu okazjach bywa. Sala dość spora, ludzi było dużo. Usiadłem sobie w pierwszym rzędzie, więc skorzystałem z okazji by zrobić kilka zdjęć, ale miałem tylko telefon, a w sali było dość ciemno i odległość nawet od pierwszego rzędu do sceny była duża, więc niewiele z nich wyszło, a właściwie to wyszły marnie. Ale jednak wklejam.