Autor Wątek: Andrzej Woszczyk (1935 - 2011)  (Przeczytany 3490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Andrzej Woszczyk (1935 - 2011)
« dnia: Lipca 18, 2011, 14:05 »
Niestety, smutna wiadomość dziś do nas dociera...

Wczoraj zmarł jeden z najbardziej znanych polskich astronomów - Profesor Andrzej Woszczyk. Wielu z nas go znało - szczególnie ci, którzy za młodu starali się udzielać w projektach astronomicznych (takich jak Ogólnopolskie Młodzieżowe Seminarium Astronomiczne) czy też ci, którzy studiowali w Toruniu.

Przez lata redaktor Uranii - Postępów Astronomii. Już w 1990 roku Profesora uhonorowano nadając nazwę planetoidzie 14382 Woszczyk.
http://pl.wikipedia.org/wiki/14382_Woszczyk

Wielka strata dla polskiej nauki...

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Andrzej Woszczyk (1935 - 2011)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2011, 14:54 »
Wielka to strata dla polskiej astronomii. Ja pamiętam Profesora Woszczyka z czasopisma ,,Urania-Postępy Astronomii".

Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci.....

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 18, 2011, 22:49 »
Wielka to strata dla polskiej astronomii. Ja pamiętam Profesora Woszczyka z czasopisma ,,Urania-Postępy Astronomii".

Wieczne odpoczywanie racz mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci.....

I niech spoczywa w pokoju wiecznym :'( Bardzo smutna wiadomość. Miałem okazję widzieć pana profesora osobiście, to był człowiek! :'( I również, głównie z U-PA go znałem od dawien dawna :'(

Offline Hermes

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2011, 02:23 »
  Profesora Woszczyka znałem od co najmniej 25 lat... :(

W 2000 roku Profesor Woszczyk był na Walnym Zjeździe Delegatów PTMA, który odbył się w CAMKu w Warszawie.  Dwa lata później - 18 lutego 2002 roku był jedną z z najważniejszych osób biorących udział w Sesji z okazji 80-lecia "Uranii" (również w Warszawie). Niemal całą Sesję Naukową nagrywałem - zarówno na magnetofonie, jak i na wideo (poszukam w swoim archiwum tych nagrań wideo).

Oto nagranie z Jego krótkim przemówieniem (będzie dostępne przez pewien czas).  Szkoda tylko, że akurat mikrofon znalazł się tuż przy Jego notatkach, do których często zaglądał (co niestety słychać...)

Dołączam także dwa zdjęcia zrobione na wymienionych wydarzeniach.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2011, 02:23 »