Autor Wątek: Przyszłość rosyjskiego programu kosmicznego - debata w Centrum Nauki Kopernik  (Przeczytany 3062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karol Wójcicki

• Junior
  • **
  • Z głową w gwiazdach
20 listopada w Niebie Kopernika odbędzie się debata na temat przyszłości rosyjskiego programu kosmicznego.

Specjalnymi gośćmi spotkania będą kosmonauta Jurij Baturin – uczestnik dwóch lotów kosmicznych oraz Jurij Siłajew – inżynier, uczestnik programu budowy pierwszego sztucznego satelity Ziemi Sputnika 1. W debacie weźmie udział także Mirosław Hermaszewski – pierwszy i jedyny Polak, który odbył lot w kosmos na pokładzie statku Sojuz 30.

Spotkanie odbędzie się w ramach 5. Festiwalu filmów rosyjskich Sputnik nad Polską. Na stronie Nieba Kopernika (http://niebokopernika.pl/artykul/transmisja-z-debaty) będzie można obejrzeć streaming z debaty. Start transmisji ok. 18:45. 

Wszystkim bardzo serdecznie polecam!

Karol Wójcicki

Offline Hermes

• Weteran
Witam,

właśnie wróciłem z tego bardzo ciekawego spotkania. Chociaż nie było dwóch wyjątkowych gości - A. Leonowa i naszego kosmonauty, gen. M. Hermaszewskiego, to informacje, jakie przekazali Baturin i Siłajew były niezwykle ciekawe (zwłaszcza dotyczące szczegółów związanych ze startami Sputnika 1 i 2  - pytałem się o to osobiście).
  Tak jak Janusz Wiland, zrobiłem trochę zdjęć i nakręciłem część debaty na wideo (może coś wyjdzie...)

P.S. dołączam jedno zdjęcie - jeszcze przed właściwym spotkaniem, gdy gości otoczyły media.  Nie oddaje ono atmosfery - w rzeczywistości było tak ciemno, że podczas dalszego spotkania nie mogłem robić zdjęć - bez flesza nic nie wyszło, a z fleszem nie można było robić...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Ciekawe wydarzenie! Szkoda, że myśmy nie mogli  dłużej zostać w Warszawie...

Offline Hermes

• Weteran
Dołączam jeszcze stop-klatkę z filmu wideo:

Polskie Forum Astronautyczne

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
Dziś w Dzień Dobry TVN był Jurij Baturin oraz Mirosław Hermaszewski.

http://www.astrojawil.pl/cnk_2011_11_20.htm

Na stronię Janusza Wilanda można obejrzeć galerię ze spotkania z Jurijem Siłajewem i Jurijem Baturinem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2011, 11:52 wysłana przez Andrew »

Offline Matias

• Moderator Globalny
Bombowe wydarzenie, straszna szkoda, że się z tym rozminęliśmy, ale liczę na podobne eventy w przyszłości! :)

Polskie Forum Astronautyczne