Autor Wątek: Polska wchodzi do ESA!  (Przeczytany 58513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacob

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Polska wchodzi do ESA!
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 01, 2012, 16:52 »
A ja mam takie pytanko. Nie znam się na ESA, nigdy się nie zagłębiałem w jej struktury itp. Czy jako że jesteśmy już pełnoprawnym członkiem ESA to, czy teoretycznie, jest szansa że Polak może zostać "europejskim" astronautą i polecieć np. na ISS? A może trzeba spełniać jakieś większe wymagania?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 01, 2012, 17:09 »
Podejrzewam, ze nasza skladka musialaby byc tak z 4-5 razy wieksza;-)
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

velo

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 01, 2012, 17:35 »
Zostać może na pewno. Teraz nasi obywatele będą mogli aplikować przy następnej turze naboru do korpusu astronautów.

Kwestia czy poleci to już inny przypadek.
Szwedzki astronauta Fuglesang dłuuugo czekał na lot (około 1,5 dekady) od czasu wyboru w 1992 do lotów wahadłowcem na ISS (misje sts-116 oraz 128). Czekał długo bo Szwecja specjalnie nie chciała płacić składek do ESA na Human Spaceflight

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 01, 2012, 17:38 »
Czy jako że jesteśmy już pełnoprawnym członkiem ESA to, czy teoretycznie, jest szansa że Polak może zostać "europejskim" astronautą i polecieć np. na ISS? A może trzeba spełniać jakieś większe wymagania?

http://www.esa.int/esaHS/ESA1RMGBCLC_astronauts_0.html: ESA astronauts can only be selected from countries that are ESA Member States.

Musisz poczekać na nowy nabór.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 01, 2012, 17:38 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 01, 2012, 19:23 »
A ja mam takie pytanko. Nie znam się na ESA, nigdy się nie zagłębiałem w jej struktury itp. Czy jako że jesteśmy już pełnoprawnym członkiem ESA to, czy teoretycznie, jest szansa że Polak może zostać "europejskim" astronautą i polecieć np. na ISS? A może trzeba spełniać jakieś większe wymagania?

Raczej astronauta zostałby spośród obywateli państw płacących na europejski human spaceflight. W zasadzie jedyną różnicą w tym systemie jest Tim Peake z Wielkiej Brytanii, który został wybrany jeszcze zanim to państwo zadeklarowało się wejść do programów załogowych. Z drugiej strony UK płaciła zawsze sporo na ESA (najczęściej była czwartym płatnikiem, teraz będzie już trzecim, po Niemczech i Francji), zatem wybór był "akceptowalny".

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 01, 2012, 19:45 »
A czy Polska kiedyś i ewentualnie kiedy może wejść do płatności programu załogowego? Ile wówczas musi wynosić minimalna stawka płatności?
A ja już się cieszyłem, że istnieje już szansa dla Polaków na kolejny lot na LEO  :P

velo

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 01, 2012, 21:21 »
Kanarkus a co w tym przypadku z astronautą Mogensenem z Danii? Wybrany jednak został.

Był też Duque z Hiszpanii, De Winne z Belgii.
To chyba nie do końca tak wygląda jak mówisz

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 01, 2012, 21:34 »
Z tego co wiem, to Hiszpania, Dania i Belgia uczestniczą programie ISS:
http://www.nasa.gov/mission_pages/station/cooperation/index.html

...więc może to tutaj mamy odpowiedź? Z drugiej strony udział Danii jest minimalny pewnie (budżet zbliżony do naszego), więc może jest tutaj jakaś furtka?

Ciekawe, czy decyzja o zmianie celów holenderskich dla kosmosu (i ograniczenie budżetu do 60 mln euro) spowoduje, że w najbliższym czasie żaden "pomarańczowy" nie poleci...

Offline Romantyk88

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 04, 2012, 09:44 »
Chciałoby się od razu następcy Hermaszewskiego który by poleciał na ISS a najlepiej od razu na Marsa i by wypowiedział te same słowa co Armstrong. Ale zejdźmy na ziemię - trzeba na to czasu. Na razie trzeba przeprowadzić edukację w szkołach dot. kosmosu i bytności Polski w ESA. Trochę smuci mnie fakt, że w mainstreamie niestety brak informacji dot. ESA(niestety, są ciekawsze informacje dla pospolitego ludu) i rozmawiając ze znajomymi, ci byli zaskoczeni tą informacją, albo myśleli, że w ESA jesteśmy od 45 roku.

Najważniejsze, by CBK ruszył chociaż z jakąś kampanią informacyjną, ruszył z marketingiem by na ESA zarobić. By firmy polskie które już wykonywały pewne prace dla ESA czy NASA, podbudowały swoją markę jeszcze bardziej, a inne, nie uczestniczące w tym biznesie powinny zaistnieć.

A jak już będziemy mieli mocniejszą pozycję, można mówić o astronautach.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 04, 2012, 10:08 »
Procedura naboru astronautów do korpusu ESA nie ma wiele wspólnego z zakresem wiedzy społeczeństwa danego kraju o astronautyce i o ESA. Ani z pozycją poszczególnych firm.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 04, 2012, 15:48 »
Procedura naboru astronautów do korpusu ESA nie ma wiele wspólnego z zakresem wiedzy społeczeństwa danego kraju o astronautyce i o ESA. Ani z pozycją poszczególnych firm.

Może nie ma. Ale zakres wiedzy jakie ma społeczeństwo, zwłaszcza jego przedstawiciele - parlamentarzyści oraz prezydent ma wpływ na środki jakie dane państwo przeznacza na ESA a to z kolei ma wpływ na szansę wyłonienia astronauty akurat z tego interesującego nas kraju (czyli Polski)  ::)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 17, 2013, 17:07 »
Pojawiły się pierwsze koszulki z logiem 20 państw członkowskich ESA, tylko te ceny
90 euro i 108 euro  :o

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 17, 2013, 17:09 »
Myślę, że ktosik bardziej utalentowany artystycznie w Polsce sprawiłby, że ceny identycznie (lub prawie) zrobionych koszulek w Polsce miałyby niższą cenę  :)
Mam nadzieję, że wówczas to nie będzie piractwo  :P

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 17, 2013, 17:10 »
niektórzy pytają się, czy te koszulki były w kosmosie, że takie "tanie"  ;D
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 23, 2013, 22:47 »
Oto emblemat 20 państw ESA gotowy:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 23, 2013, 22:47 »