Autor Wątek: Mars One  (Przeczytany 156321 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Mars One
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwca 28, 2018, 09:09 »
Ja sie zastanawiam czy kandydaci z Mars One przydadza sie w ewentualnych marsjańskich planach Muska? :-)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwca 28, 2018, 10:13 »
Ja sie zastanawiam czy kandydaci z Mars One przydadza sie w ewentualnych marsjańskich planach Muska? :-)

Ależ oczywiscie ;-) Weźmie ich w pierwszej kolejnosci jako myszki doswiadczalne i wlepi "one way ticket". Będą w końcu "rewelacyjnie" przygotowani na eksplorację czerwonej planety. :-)
Proponuję Eko, abysmy założyli podobny biznes (tylko nie taki jak Musk, bo na taki nas nie stać ;-) ), stwórzmy inicjatywę o kolejnej wybuchowej nazwie typu "Ceres Now" czy "Ganimedes First", spędźmy jelenie z okolicznych betonowych lasów i obiecajmy im absolutnie niebywałą przygodę w przestrzeni kosmicznej po uprzedniej uprzejmej wpłacie w ramach przyzwoitej (dla nas) zaliczki. Żyć, nie umierać. Pasnik pełen, konto pełne. ;-)
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #317 dnia: Lipca 08, 2018, 14:47 »
Największym problemem Mars One jest kompletna i całkowita nonszalancja.
Ja zabawę w przyglądanie się co robi ten projekt skończyłem po obejrzeniu wizualizacji habitatów - wielkich, luksusowych niczym hotel. Ja rozumiem, że to się sprzedaje jako wizja, ale to jest nonsens. Zupełnie jakby ktoś nie przyglądał się jak wyglądała eksploracja kosmosu w ciągu ostatniego pół wieku.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 08, 2018, 14:57 »
wspomniane wizualizacje tylko obrazują jakie podejście do całości "projektu" mają pomysłodawcy. Ujmując inaczej, O czym zresztą pisałem parę lat temu, a za co zostałem wtedy skrytykowany (zanim okazało się, że M1 to tzw.przewał) - ekipa cwaniaków będąca jednocześnie kompletnymi amatorami postanowiła znaleźć sposób na zarobek.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 08, 2018, 14:57 »

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #319 dnia: Lipca 08, 2018, 20:03 »
Wieje tutaj okropnym pesymizmem, drody forumowicze. A marsONE ma się dobre, wybrano już setkę kandydatów, trwają wykłady i szkolenia. Okazało się, że z jednym z kolonistów mieszkam po sąsiedzku, kandydat z Polski pewnie czyta te słowa a pewna liczba zostawiła dane kontaktowe na stronie projektu. Dziennikarskie powołanie każe mi zagłębić ten temat, w związku z tym chciałbym poradzić się, jakie pytania zadalibyście kandydatom marsONE?

Wow, trzy lata po wybraniu 100 kandydatów znów wybrano 100 kandydatów? :)

- jeden z finalistów (100 wybranych osób) ujawnia o co chodzi z wewnętrznej perspektywy
- wniesione pieniądze były jednym z kryteriów wyboru kandydatów...
- mimo że finalista jest w grupie wybranych, nigdy nie spotkał się z nikim z Mars One osobiście
- firma Endemol zrezygnowała z planu kręcenia marsjańskiego reality show
- CEO Mars One już nie owija w bawełnę z terminami i mówi nawet o 8-letnim opóźnieniu

Skoro nie można pytać o firmę MarsOne, ponieważ kandydaci nic o niej nie wiedzą, a wszystkie informacje są dostępne na stronie to proponuję zapytać czy już wiedzą gdzie przejdą tegoroczny trening - zapowiedziany oczywiście zgodnie ze stroną w https://www.mars-one.com/mission/roadmap

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #320 dnia: Grudnia 03, 2018, 20:18 »
Wieje tutaj okropnym pesymizmem, drody forumowicze. A marsONE ma się dobre, wybrano już setkę kandydatów, trwają wykłady i szkolenia. Okazało się, że z jednym z kolonistów mieszkam po sąsiedzku, kandydat z Polski pewnie czyta te słowa a pewna liczba zostawiła dane kontaktowe na stronie projektu. Dziennikarskie powołanie każe mi zagłębić ten temat, w związku z tym chciałbym poradzić się, jakie pytania zadalibyście kandydatom marsONE?
Zastanawia mnie, że Ci ludzie muszą wiedzieć o mizerii firmy, a mimo wszystko decydują się na udział. Dlaczego? Czy naiwnie liczą, że może jednak coś cudownego się wydarzy i loty dojdą do skutku? Nie wykluczone, że przynajmniej niektórych marzenie zaślepia. Ale może chcą przynajmniej otrzeć się o kosmiczną przygodę? Np. przez kontakt z hardwarem, który ma jakiś związek z realną astronautyką? Może liczą, że udział w tej imprezie da im później jakieś fory przy następnym podejściu?
I jak z pytaniami z forum? Czy jest dostępny wspomniany dziennikarski materiał?

Przy okazji: strona MarsOne jest martwa, nie opublikowali raportu dla inwestorów który powinien być w październiku, nie ma również nic na temat treningów które miały się zacząć w tym roku.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2018, 20:25 wysłana przez Rafał »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #321 dnia: Grudnia 07, 2018, 10:36 »
Rzeczywiście - w ciągu całego roku - od listopada 2017 na stronie Mars One znalazły się tylko dwa wpisy.  A to sugeruje, że może kończyć się "projekt" Mars One.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #322 dnia: Grudnia 07, 2018, 11:29 »
"Projekt" naciągania jeleni się zakończył (zgodnie z planem), teraz zapewne otwarty zostanie projekt aresztowania pomysłodawców i postawienia im zarzutów w zależnosci od tego jak skonstruowane były umowy między inwestorami a włascicielami "przewału". W międzyczasie czekamy rzecz jasna na kolejny wysyp cwaniaków, którzy bez wahania ponaciągają kolejne stada baranów slepo wierzących w loty na Marsa na drzwiach od stodoły.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2018, 11:46 wysłana przez station »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #323 dnia: Grudnia 13, 2018, 13:11 »
Swoją drogą taka misja na Marsa "one way" byłaby niezłym pomysłem na horror typu slasher (+ duchy - halucynacje) - związane z kiepskim doborem załogi, a do tego kurczące się zapasy i psujący się habitat, firma sponsorująca imprezę pada i nie jest w stanie dosłać zaopatrzenia.... jedym słowem taki "Marsjanin" na odwrót:)

Online Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #324 dnia: Grudnia 13, 2018, 14:12 »
Ciekawe kiedy to samo bedzie mozna powiedziec o BFR ... Z powazaniem
                                                                                              Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #325 dnia: Grudnia 13, 2018, 15:06 »
Rzeczywiście - w ciągu całego roku - od listopada 2017 na stronie Mars One znalazły się tylko dwa wpisy. 

Za to jakie wpisy! Jeden z nich dotyczy firmy inwestycyjnej, która da 12 mln euro!

https://www.mars-one.com/news/press-releases/mars-one-strikes-investment-deal-with-phoenix-enterprises

Zresztą ja widzę trzy wpisy w 2018 roku (styczeń, maj i lipiec).

https://www.mars-one.com/news/press-releases

« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2018, 17:01 wysłana przez artpoz »

Online artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #326 dnia: Grudnia 13, 2018, 17:17 »
Ciekawe kiedy to samo bedzie mozna powiedziec o BFR ... Z powazaniem
                                                                                              Adam Przybyla

Już nie ma BFR :P teraz jest Super Heavy :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2018, 17:44 wysłana przez artpoz »

Offline Rafał

• Weteran
« Odpowiedź #327 dnia: Lutego 11, 2019, 09:15 »
Szwajcarski rejestr podaje, że Mars One Ventures AG zbankrutowało. Absolutnie nikt się nie spodziewał.

https://bs.chregister.ch/cr-portal/auszug/auszug.xhtml?uid=CHE-375.837.130#
Mit Entscheid vom 15.01.2019 hat das Zivilgericht Basel-Stadt über die Gesellschaft mit Wirkung ab dem 15.01.2019, 15.37 Uhr, den Konkurs eröffnet, womit sie aufgelöst ist.
By decision of 15 January 2019, the Civil Court of the City of Basel declared the company bankrupt with effect from 15 January 2019, 3.37 p.m., thus dissolving it.

Jest jeszcze drugi podmiot - fundacja, do tego na twitterze nadal piszą, więc być może nadal będą kontynuować.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #328 dnia: Lutego 11, 2019, 09:30 »
Coś czuję, że ten rok będzie czasem weryfikacji wielu podobnych inicjatyw...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #329 dnia: Lutego 11, 2019, 09:37 »
Myślę, że słowo "weryfikacja" nie jest tu właściwe, bo wiele wskazuje na to, że było to od początku pomyślane jako przekręt. Bankructwo pewno było zaplanowane, a pieniądze zostały wcześniej przelane na jakieś fundacje. Szkoda zapału i pieniędzy wielu ludzi, którzy dali się na to złapać.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Lutego 11, 2019, 09:37 »