Autor Wątek: Mars One  (Przeczytany 156359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magiczny

• Senior
Odp: Mars One
« Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 23, 2013, 22:19 »
Mają już blisko 100tyś$ do końca zbiórki 33dni.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 01, 2014, 19:00 »
Mars One ogłosił, że przeprowadził selekcję kandydatów. Z ponad 200 tysięcy pozostało ich 1.058. Czy ktoś wie, czy zakwalifikował się ktoś z Polski?

Źródło: http://www.mars-one.com/news/press-releases/mars-one-announces-round-2-astronaut-selection-results

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 20, 2014, 19:16 »
Polecam świetny artykuł Krzysztofa "Kontrowersje wokół Mars One" na kosmonaucie.net: link.

Niestety, trudno nie zgodzić się z zawartymi w nim krytycznymi komentarzami.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 20, 2014, 19:16 »

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 20, 2014, 22:10 »
Z mojej strony jedna mała uwaga.
Zarzut, że na wizkach jest mało paneli słonecznych w mojej ocenie jest niepoważny.
Przecież wizka jest materiałem promocyjnym dla gawiedzi, nie musi przedstawiać w 100% obrazu przyszłej bazy.
Dla mnie to jest tak jak z projektami budynków, zwłaszcza wieżowców, których projekty od momentu ogłoszenia pomysłu do jej finalnego zatwierdzenia ulegają wielu zmianom, i to nawet w czasie budowy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 22, 2014, 00:46 »
Magiczny - zgadzam się z Twoim komentarzem częściowo. Wizualizacja nie musi oddawać tego, jak w rzeczywistości będzie wyglądać dane rozwiązanie. Jednak - niczym więcej nie dysponujemy, co prowokuje do spekulacji na własną rękę. W tym przypadku rzeczywiście jest możliwe, że to nadinterpretacja.

Na bonus - na reddicie była ostatnio dyskusja z Basem L. - założycielem Mars One. Przykładowy link, pokazujący jak mało informacji Mars One przekazuje:
http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/1tw2fy/i_am_bas_lansdorp_cofounder_of_marsone_mankinds/cec5bwt?context=3
i jak szybko pojawiają się mocne wątpliwości - i często ostre komentarze.

velo

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 11, 2014, 15:52 »
Kampania zakończona

Zebrali 313 / 400 tysięcy USD

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 22, 2014, 09:55 »
Podobno Komisja przy Radzie Najwyższej ds. Islamu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich zakazała muzułmanom udziału w projekcie Mars One.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/18587/muzulmanie-nie-zamieszkaja-na-marsie

velo

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 23, 2014, 14:04 »
Jedna fatwa nie wiosny nie czyni ;)

Kto usłucha ten usłucha, w praktyce ma to malutki zasięg, pewnie ogranicza się tylko do ZEA.
A i zawsze można wydać fatwę twierdzącą co innego ;)

To tylko kulturalny flavor ;)

velo

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 23, 2014, 14:24 »
Jak mi ktos znajdzie tekst zrodlowy fatwy bede bardzo wdzieczny. Od 20 minut szukam i znajduje tylko opisy w gazetach i portalach arabskich. Na stronie GAIAE nic nie ma ;)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 23, 2014, 15:11 »
Jak mi ktos znajdzie tekst zrodlowy fatwy bede bardzo wdzieczny. Od 20 minut szukam i znajduje tylko opisy w gazetach i portalach arabskich. Na stronie GAIAE nic nie ma ;)

znaleźć nie znalazłem, ale z tego co wyczytałem, to jak zwykle media trochę przesadziły:P Według tego:
http://www.khaleejtimes.com/kt-article-display-1.asp?xfile=data/nationgeneral/2014/February/nationgeneral_February150.xml&section=nationgeneral
mowa tu o misji w jedna stronę z dużą szansą śmierci w trakcie. Traktują coś takiego jak samobójstwo co jest zakazane w islamie (zresztą nie tylko w nim).

The Khaleej Times quoted the committee as saying, “Such a one-way journey poses a real risk to life, and that can never be justified in Islam. There is a possibility that an individual who travels to planet Mars may not be able to remain alive there, and is more vulnerable to death.

According to the Times, the GAIAE warned that those who undertake this journey is likely to die for no "righteous reason," and are risking punishment in the afterlife "similar to that of suicide."

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 24, 2014, 00:24 »
Traktują coś takiego jak samobójstwo co jest zakazane w islamie.

...kto by pomyslal :P Chociaz ten: "righteous reason"... moze byc kluczem...

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 24, 2014, 00:32 »
Traktują coś takiego jak samobójstwo co jest zakazane w islamie.

...kto by pomyslal :P Chociaz ten: "righteous reason"... moze byc kluczem...
Nie wiem czemu ale przypomnial mi sie stary kawalek kabaretowy: "gram w to, w co wygrywam";-) Autora nie pomne;-) A na powaznie, akurat uwazam, ze MO zrobi wiecej zlego niz dobrego i trzeba sie podpisac pod ta fatwa;-) Z powazaniem
                                                                                                                            Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

velo

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 24, 2014, 01:57 »
Akurat z porównaniem lotu Mars One do samobójstwa muzułmańscy ulemowie trafili w sedno.

Nawet jeżeli lot się jakimś cudem odbędzie {w co za bardzo nie wierzę}, to załoga raczej by tego nie przetrwała. Fatwa jest po prostu wyrazem realizmu ;)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 24, 2014, 22:49 »
Akurat z porównaniem lotu Mars One do samobójstwa muzułmańscy ulemowie trafili w sedno.

Cokolwiek myślimy o inicjatywie MO, o szansach (lub ich braku) na realizację, to nazywanie ochotników samobójcami jest ogromnym nadużyciem. Podróż bez powrotu to nie samobójstwo.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 24, 2014, 22:49 »