Autor Wątek: Mars One  (Przeczytany 156348 razy)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Odp: Mars One
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 23, 2014, 16:28 »
Pan Kazimierz  :o

Podobnie jak onet.pl, wp.pl, gazeta.pl, interia.pl i inne są źródłem codziennych inspirujących informacji tak kosmonauta.net jest analogicznie źródłem codziennych inspirujących informacji dla miłośników, naukowców i wszystkich zainteresowanych o tym, co dzieje się w sprawach podboju kosmosu i w przemyśle kosmicznym.

Proszę Pana Kazimierza o zejście na ziemię i przeglądania bardziej merytorycznych i inspirujących źródeł informacji. Lepsze PAP niż te wymienione copy.

Cel misji Mars One nie jest żaden fantastyczny tylko konkretny, zakłada realne lądowanie ludzi na Marsie w roku 2025 i założenie tam osady ludzkiej – kolonii, jej rozbudowę celem przyjęcia następnych grup przybywających co 2 lata. Misja nie zakłada powrotu ludzi na Ziemię, ponieważ będzie to niepotrzebne. Zamiast tego przewiduje się  stworzenie tam społeczności, która będzie samowystarczalna. Będą tam zakładane rodziny, będą rodzić się dzieci. Powstaną tam tak jak w każdym mieście sklepy, biura, szkoły, szpitale infrastruktura  i wszelkie inne obiekty niezbędne do funkcjonowania i zaspokajania wszelkich potrzeb tamtejszym mieszkańcom. Powstanie tam nowy dom, nowe życie. Powrót na Ziemię nie będzie potrzebny. Może w przyszłości w celach turystycznych.

Przepraszam ale czy takie plany nie są podejrzane dla władców tego świata? Są i dlatego USA, Rosja, Chiny i inne potęgi kosmiczne ze spokojem(wkurzającym wręcz) przygotowują się do wysłania ludzi na Marsa, bo takie Stany Zjednoczone wiedzą co ich przodkowie zrobili macierzystym krajom takim jak Wlk. Brytania czy Francja. Te państwa straciły swoje wpływy w Ameryce, a koloniści zbudowali własne państwa(już nie wchodzę w różne intrygujące kręgi np.masońskie). Potęgi tego świata nie chcą aby przyszli koloniści marsjańscy się oderwali od wpływów ziemskich.
Nie chcę oskarżać kogoś z Mars One ale to jest ewidentnie widoczne, że ktoś zamierza się wyrwać z naszej planety i być, że tak powiem Królem Marsa. Stworzyć tam z tych koloni super-państwo i czerpać z tego korzyści, zapominając przy tym kto dał mu tę możliwość podróży i rozwoju.

Osobiście cieszę się, że Pan Kazimierz znalazł się w kolejnej rundzie kandydatów do lotu, reprezentując przy tym naszą Ojczyznę. Życzę mu bycia jednym z tych śmiałków, którzy znajdą się na Marsie i zapiszą w historii ludzkości.  :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2014, 16:54 wysłana przez russex »
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 23, 2014, 17:31 »
Mój artykuł o kontrowersjach wokół Mars One się nie wszystkim spodobał. Otrzymałem protest, który opublikowałem na stronie Kosmonauty (za zgodą osoby, która mi ten protest wysłała):

http://www.kosmonauta.net/orbitalne/przyszlosc/sektor-prywatny/2014-04-23-mars-one-protest

O ile można uznać za zrozumiałe sformułowanie protestu przez uczestnika programu, to nie można zgodzić się z jego formą. W szczególności brak jest podstaw faktycznych do podnoszenia ewentualnych żądań odszkodowawczych w oparciu o art. 23 i 24 k.c.

Offline Intech

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 23, 2014, 18:28 »
Argumenty pana Kazimierza uważam za okropne. Pytania o jakich ekspertów chodzi można łatwo odeprzeć, co mam nadzieję redaktor zrobi. Cytaty z tekstu o Mars One często były wyrwane z kontekstu, nie mówiąc już o pewności pana Kazimierza co do myśli i intencji redaktora.
NASA w tej chwili jest bankrutem. USA wycofują się w tej chwili z roli lidera ogólnoświatowego w zakresie utrzymania pokoju jak i przedsięwzięć z zakresu podboju kosmosu z powodu kryzysu ekonomicznego. USA ma ogromny deficyt budżetowy około 17 trylionów dolarów i deficyt ten się z roku na rok pogłębia. Cała Ameryka żyje na kredyt od Chin. Już teraz nie ma wypłacalności wobec Chin. Wszystkie towary potrzebne do życia oprócz żywności są dostarczane do USA  przez Chiny. Amerykanie nie produkują nic. Obsługują tylko samych siebie. Są pasożytem gospodarki ogólnoświatowej.

Mam nadzieję, że pańska wiedza o przemyśle kosmicznym jak i o samym Mars One jest większa niż ta o gospodarce USA. Jeżeli uważa pan artykuł za nierzetelny na tyle aby pisać list do redakcji to proszę chociaż sprawdzić swoje dane, a nie siać propagandę czy to celowo czy z powodu niewiedzy. Jak może pan wyliczać np. koszty misji jeżeli mylą się panu tryliony z bilionami. Deficyt wszystkich państw na ziemi w sumie nie wynosi 17 trylionów.
Zdecydowanie bardziej dyskredytuje pan misję powrotną NASA niż artykuł (jeżeli w ogóle) Mars One i co idąc pańskim tokiem myślenia może negatywnie wpłynąć na rozwój całego przemysłu kosmicznego.
Jeżeli ten artykuł pana uraził to jak mogę ja czuć się urażony takimi tekstami:
Apel!
Apeluję do czytelników. Przyłączmy się do tej grupy 1% najbardziej inteligentnych ludzi na świecie nie słuchajmy wynurzeń pseudonaukowców i przyczyńmy się do sukcesu projektu Mars One poprzez propagowanie go wśród społeczeństwa i poprzez wsparcie finansowe.
Nie ma ryzyka spadku entuzjazmu, ponieważ nie ma tego entuzjazmu już teraz. Podzielają go wyłącznie inteligentni ludzie i entuzjaści tj około 1 % ludzi na świecie. 99 % ludzi tym tematem się nie interesuje, albo nie ma zielonego pojęcia o co chodzi. Już pisałem na ten temat, napiszę jeszcze raz. Paradoks Fermiego. Jest wg wyliczeń 10 milionów cywilizacji we wszechświecie na naszym poziomie rozwoju. Zadał on pytanie: „To gdzież oni do cholery są?” Po prostu nie interesują się innymi cywilizacjami tak jak Ziemianie w tej chwili. Każdy ma telefon komórkowy dziennie  korzysta z niego przez wiele godzin i mocno się tym absorbuje, rozmawia codziennie z siostrą bratem w najdalszym zakątku Ziemi, otrzymuje setki i wysyła setki emalii, musi grać w gry komputerowe, oglądać TV i ogłupiające teleturnieje, zajmować się swoimi sprawami ekonomicznymi utrzymania siebie i swojej rodziny. Do tego dochodzą wojny, konflikty społeczne i kryzysy ekonomiczne. W związku z tym społeczeństwo ludzi na Ziemi nie ma absolutnie czasu na abstrakcyjne zajmowanie się poszukiwaniem obcych cywilizacji i zajmowanie się lotami kosmicznymi. Od tego są agencje kosmiczne a te agencje nie wydadzą kosmicznych pieniędzy na misje które nie maja poparcia społecznego. Ważniejsze są wojny i kryzysy społeczne i kółko się zamyka.

Ja popieram misje kosmiczne i rozwój tego sektora, ale nie uważam Mars One za rzetelny i dlatego może pan stwierdzić, że jestem mało inteligentny jak i 99% społeczeństwa, do których oczywiście pan nie należy? Jest to pełne ignorancji i godne potępienia. Po drugie naprawdę uważa pan, że sprawy takie jak loty w kosmos są najważniejsze? Bez ekonomii, prawa i załatwiania spraw codziennych nie mogli byśmy latać w kosmos.
Mars One zakłada osiągnięcie bardzo wysokich celów w krótkim terminie i nie można być pewnym powodzenia. Sceptycyzm jest tu racjonalny i potrzebny.
To by było na tyle z mojej strony ;).

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:33 »
Za pol miliona dolarow sa w stanie umiescic na marsie, kilkadzissiat gramow ladunku. wg cen tego co robi NASA, majaca sie zreszta bardzo dobrze, od czasow Apollo, nie maial sie lapeij.
Bez niej komercja jaka sie teraz ostatnio pojawila nie mialaby racji bytu, tak, jak pisalem ostatnio sa szanse na realne obizki kosztow o rzad wielkosci czy nawett dwa (SpaceX). Ale nie o 3-4 rzedy, bo wtedy dopiero mozna by mowic o tym, ze za takie pieniadze mozna cos wyslac na marsa.
Jak widza to np. japonczycy: http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/AW_04_21_2014_p24-678947.xml&p=1

Z powazaniem
                                                                                                                                                                                    Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:33 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:43 »
Pan Kazimierz na pewno dobrze sobie rzecz przemyślał, gdyż decyzji o podróży bez powrotu nie podejmuje się z dnia na dzień. Rozumiem zatem emocje pana Kazimierza w reakcji na ten artykuł, gdyż decydując się już na taką imprezę musiał włożyć w ten pomysł całe swoje ambicje, przyszłość, marzenia... Dlatego nie zaskoczyło mnie, że p. Kazimierz usiłuje w swym oświadczeniu zaklinać rzeczywistość.

Tym bardziej uważam pomysł Mars One za perfidny, gdyż bazując na takich emocjach liczy na pieniądze, które firma pozyska nie swoimi staraniami, ale wysiłkiem samych kandydatów. Przecież szanse na ewentualny udział mają zależeć w głównej mierze od tego, ile pieniędzy dany kandydat załatwi. Zamiast przygotowywać się do lotu (w jakikolwiek sposób) kandydat ugania się za sponsorami, pisze sprostowania do mediów itd. A wynikiem będą ogromne rozczarowania.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 23, 2014, 19:48 »
Jest w tym trochę racji, ale dla mnie to "przedsiębiorstwo" to Amber Gold na skalę światową.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 23, 2014, 20:13 »
Smutne w tym wszystkim jest to, że gdy już za jakiś czas także dla wszystkich kandydatów do lotu w projekcie Mars One oraz wspierających stanie się oczywiste, że tej misji za takie pieniądze i w takim czasie nie da się zrealizować to wtedy oni obciążą winą za porażkę tych którzy od początku wykazywali nierealność realizacji tego projektu przy założonych kosztach i czasie realizacji  :(  I niestety pewnie będą w tę winę wierzyć będąc w przekonaniu, że zniechęciliśmy potencjalnych wspierających i stąd porażka. I jak tu postąpić dobrze w tej sytuacji by nikt nie poczuł się urażony ?

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 23, 2014, 20:20 »
Na etapie, którym jesteśmy to jest za późno. Żeby nikogo nie urazić to NASA albo jakaś komisja powinna im zrobić audyt jak tylko powzięli podejrzenie istnienia tego absurdu (teraz pogotowiu powinna czekać FBI).

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 23, 2014, 21:33 »
Smutne w tym wszystkim jest to, że gdy już za jakiś czas także dla wszystkich kandydatów do lotu w projekcie Mars One oraz wspierających stanie się oczywiste, że tej misji za takie pieniądze i w takim czasie nie da się zrealizować to wtedy oni obciążą winą za porażkę tych którzy od początku wykazywali nierealność realizacji tego projektu przy założonych kosztach i czasie realizacji  :(  I niestety pewnie będą w tę winę wierzyć będąc w przekonaniu, że zniechęciliśmy potencjalnych wspierających i stąd porażka. I jak tu postąpić dobrze w tej sytuacji by nikt nie poczuł się urażony ?

Romku - bardzo trafne spostrzeżenie. Niestety.

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 23, 2014, 22:13 »
Panie Redaktorze ja Panu dzisiaj twierdzę, że NASA  NIGDY nie zrealizuje misji ludzi na Marsa
... a kilka akapitów wyżej...
100 lat temu eksperci mówili że maszyna cięższa od powietrza nie wzbije się w powietrze i co? Dzisiaj wszyscy latamy samolotami, które ważą 300 ton i więcej.

Ogólnie tak jak wyżej już było mówione, trudno nie odnieść wrażenia, że to zaklinanie rzeczywistości. Z braku czasu nie czytałem zbyt dokładnie, ale nigdy nie sądziłem, by konstruktywna krytyka miała być powodem do rozpoczynania batalii sądowych. Tym bardziej dziwne wydają mi się oczekiwania w stylu:
Sądzę, że  jako najbardziej postępowy i opiniotwórczy portal w Polsce powinien Pan wręcz odwrotnie - zachęcać młodzież i społeczeństwo do zainteresowania się tym projektem i poparcia go.
Czyli, że co? Pan Kazimierz zarzuca sianie fałszywych informacji, choć sam do tego namawia, tylko, że w drugą stronę (co złego to nie my).

Jak dla mnie historia zweryfikuje MO, i to szybciej niż się można tego spodziewać.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Maja 04, 2014, 20:34 »
Mnie przeraża przedstawienie tego projektu w tej postaci:
Cel misji Mars One nie jest żaden fantastyczny tylko konkretny, zakłada realne lądowanie ludzi na Marsie w roku 2025 i założenie tam osady ludzkiej – kolonii, jej rozbudowę celem przyjęcia następnych grup przybywających co 2 lata. Misja nie zakłada powrotu ludzi na Ziemię, ponieważ będzie to niepotrzebne. Zamiast tego przewiduje się  stworzenie tam społeczności, która będzie samowystarczalna. Będą tam zakładane rodziny, będą rodzić się dzieci. Powstaną tam tak jak w każdym mieście sklepy, biura, szkoły, szpitale infrastruktura  i wszelkie inne obiekty niezbędne do funkcjonowania i zaspokajania wszelkich potrzeb tamtejszym mieszkańcom. Powstanie tam nowy dom, nowe życie. Powrót na Ziemię nie będzie potrzebny. Może w przyszłości w celach turystycznych.

Przecież gdyby wszystkie agencje kosmiczne podchodziły do misji kosmicznych z taką nonszalancją, to cmentarze byłyby pełne ochotników, nie wspominając o tych, co nadal by orbitowali wokół Ziemi. Jestem w stanie zgodzić się takim profilem misji w jedną stronę - ok, co mi tam, w końcu to nie ja będę leciał, jak ktoś chce to czemu nie. Ale już dalej pojawiają się elementy, które graniczą z fantastyką naukową, ponieważ nie ma dla nich żadnych sensownych danych.

Przewiduje się powstanie tam społeczności, która będzie samowystarczalna. Ok. Kiedy? Bo moim zdaniem za jakieś kilkadziesiąt do kilkuset lat. I uważam, że jestem optymistą. Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że wzrost populacji kolonii oznacza również wzrost stojących przed nią wymagań i to w całym zakresie. Dlatego taka kolonia nie będzie rajem na ziemi. Będzie wymagała kontroli populacji na takim poziomie, że to co się dzieje w Chinach będzie przy tym niewinne jak amerykańskie harcerki sprzedające ciasteczka.

Ale idźmy dalej. Będą tam zakładane rodziny, będą się rodzić dzieci. O ile z tym pierwszym mogę się zgodzić, to już z drugim nie bardzo. A to z tej prostej przyczyny, że do tej pory nie wiadomo, czy rozwój zarodkowy w ogóle jest możliwy w grawitacji marsjańskiej. W mikrograwitacji na pewni nie - to akurat badano. Wizja odważna, ale tylko wizja. Jeszcze.

Powstaną tam sklepy, biura, szkoły, szpitale, infrastuktura... Sklepy? Może. Choć istnienie sklepów zakłada, że będzie tam funkcjonował obieg pieniądza, a to już z samej definicji może wywołać całą masę problemów, które w zamkniętej populacji wrogiego środowiska urosną do poziomu niewyobrażalnego nawet dla każdego mieszkańca Ziemi. Biura? Biura oznaczają istnienie gospodarki. Co Mars może produkować czego Ziemia nie może? Ok, może to być gospodarka lokalna w całości odizolowana od Ziemi. Tylko czy będzie wtedy samowystarczalna? Mocno wątpię, zwłaszcza z technologicznego punktu widzenia - Ziemia zawsze będzie bardziej innowacyjna technologicznie. To przecież nawet nie jest sprawa nauki tylko prostej statystyki. Szkoły? Szkoły oznaczają, że populacja notuje przyrost, co wcale nie jest pewne. Szpitale? Skąd wezmą się fachowcy? Przylecą z Ziemi? Wszyscy? A co z takim prozaicznym elementem jak wyposażenie szpitali? Przecież tego nie da się zbudować na Marsie, bo wymaga zakładów zaawansowanych technologicznie z dostępem do całej gamy chemikaliów i urządzeń. A leki? Skąd? Z marsjańskich skał?

Nie podoba mi się to zupełnie. Marzenia można mieć piękne, ale marzenia nie poddane weryfikacji rzeczywistości to mówiąc brutalnie prosta droga do trumny.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #176 dnia: Maja 04, 2014, 22:56 »
Nie sposób się nie zgodzić z tym co Maquis powyżej napisał. A co do do powstania marsjańskiej samowystarczalnej gospodarki z obiegiem pieniądza i handlem z Ziemią to widzę tylko jeden towar który mieszkańcy Marsa mogliby w przyszłości zaoferować mieszkańcom Ziemi - masowa turystyka. Wymagałoby to oczywiście skonstruowania środków transportu oferujących bilety w przystępnych ( przynajmniej dla bogatszych ) cenach. No ale tych czasów to prawie na pewno nie dożyjemy  :D a nawet wtedy mieszkańcy Marsa nie byliby w pełni samowystarczalni. Może w dalszej przyszłości gdyby populacja tych mieszkańców osiągnęła miliony obywateli i przy masowej turystyce z Ziemi to i owszem w pewnym sensie byliby samowystarczalni. Ale tych czasów już nie doczekamy  :D

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #177 dnia: Maja 04, 2014, 23:08 »
Nie będzie. Ruch turystyczny oznacza lot w obie strony. A to podważa podstawowe założenia tego programu.

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #178 dnia: Maja 05, 2014, 00:35 »
Ile znów tych turystów na tego Marsa miałoby polecieć? Nie chodzi już nawet tylko o pieniądze, ale sam fakt złożoności tego procesu (długi lot, niebezpieczny, odpowiednie przygotowanie fizyczne/psychiczne itd.). Na ISS była do tej pory garstka turystów, a w porównaniu z Czerwoną Planetą to jak wypad do supermarketu w niedzielę :)

Obecnie dla mnie jedynym sensownym celem ewentualnej kolonii marsjańskiej jest jako taka stacja badawcza, ewentualnie jakaś stacja wypadowa do dalszych części US (w dalszej przyszłości). Ogólnie rzecz biorąc taki maleńki ludzki przyczółek, który można by rozwijać, ale też bez jakichś specjalnych sentymentów szybko opuścić. Wybieganie dalej w przyszłość i snucie wizji marsjańskich społeczności jest zbyt odległe w czasie. Lepiej zostawić to filmowcom z Hollywood.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #179 dnia: Maja 05, 2014, 19:06 »
Mars średnio się nadaje na przyczółek do dalszych lotów. Lepiej obsadzić Fobosa i tylko wytwarzać paliwo na Marsie a potem wysyłać na Fobosa. Straty będą duże ale to lepsze wyjście niż lądowanie i ponowny start z Marsa. A potencjalnie jeszcze lepszym miejscem może być Ceres.

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Maja 05, 2014, 19:06 »