Autor Wątek: Mars Reconnaisance Orbiter (MRO)  (Przeczytany 129816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Mars Reconnaisance Orbiter (MRO)
« Odpowiedź #165 dnia: Września 28, 2015, 06:21 »
Teraz tylko Marsjan tam szukać  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #166 dnia: Września 28, 2015, 09:25 »
Dodatkowa informacja, jaką wyszperałem, prawdopodobnie związana z dzisiejszym ogłoszeniem:
Recurring Slope Lineae (RSL) are seasonal flows or seeps on warm Martian slopes. Observed gradual or incremental growth, fading, and yearly recurrence can be explained by seasonal seeps of water, which is probably salty. The origin of the water is not understood, but several observations indicate a key role for atmospheric processes. If sufficient deliquescent salts are present at these locations, the water could be entirely of atmospheric origin

Czyli woda z atmosfery Marsa!  :o

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #167 dnia: Września 28, 2015, 15:05 »
To ta konferencja już była? :/
Jeśli dopiero będzie to o której?

Offline maciek97p

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #168 dnia: Września 28, 2015, 16:48 »
11:30 a.m., Monday, September 28 - NASA Science News Conference - Mars Update (NTV-1 (Public), NTV-2 (Education))
11:45 a.m., Monday, September 28 - NASA Science News Conference - Mars Update (NTV-3 (Media))

Ze strony NASA

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Września 28, 2015, 16:48 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Września 28, 2015, 17:52 »

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #170 dnia: Września 28, 2015, 22:10 »
Ta woda, zostala kiedystam uwieziona w gornej warstwie gleby i teraz jest tylko uwalniana gdy stok sie obsypuje i wzrasta temperatura? Czy moze ten obieg jest aktywny i woda ciagle sie tam odklada?

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
« Odpowiedź #171 dnia: Września 28, 2015, 22:15 »
No przecież inne odkrycie jest, że pod praktycznie całą powierzchnią (wyżynną) Marsa jest lodowiec. Wygląda, że po prostu eroduje ziemia, obsypuje się zbocze odsłaniając bardziej brzegi owej zmarzliny, która topi się, obsuwa kolejny kawałek ziemi i jakoś leci. Nawet widać, że żleby tam się sypią od baaardzo dawna erodując całe południowe stoki.
Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #172 dnia: Września 29, 2015, 00:27 »
Szkoda, że nic nie piszą o mechanizmie pojawiania się tych smug. Czy ta solanka wypływa z gruntu? Czy tworzy się z wody skondensowanej z atmosfery? Czy solanki dotyczą wszystkich ,,ciurkających" smug w marsjańskich kraterach? Bo na półkuli południowej smugi tworzą się w okresie marsjańskiej zimy i to w zacienionych, najzimniejszych partiach kraterów. Do tej pory wiązano to z wpływem sublimującego dwutlenku węgla.....

Ale odkrycie fajne  8)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Września 29, 2015, 14:01 »
Piszą, że może się to wiązać się z wyciekami wody płytko pod powierzchnią, z których część solanki jest podciągana do samego gruntu. W pierwszej pracy w Science na temat RSL pisali, że pocimenienie może wiązać się z niewielkimi zmianami składu mineralnego lub kompozycji granulometrycznej gruntu następującej pod wpływem roztworów wodnych.

Zresztą pochodzenie RSL było spodziewane, jego potwierdzenie było natomiast bardzo trudne bo smugi są wąskie i znajdują się na granicy rozdzielczości CRISM. Poszli więc drogą nieco pośrednią i obserwowali pojawianie się soli uwodnionych w okresie rozwijania się RSL i ich zanik w okresie wycofywania się RSL.

No i:
Of course, NASA didn't lead the story by saying "Cool New Incremental Result!" They said: "Mystery Solved!" and "Major Announcement!" Those phrases led to a weekend full of hype. They successfully got the mainstream media talking about science on Mars. As jaded and snarky as many of us are about NASA's frequent rediscovery of water on Mars, you can't deny that this a successful way to get space science stories into mainstream media. And it's no coincidence that today's science story meshes well with the politics of future Mars exploration, with the story NASA is trying to sell of scientific robotic exploration leading to future human exploration.
http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2015/09281219-nasas-mars-announcement.html
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2015, 14:47 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Września 29, 2015, 14:04 »
Bo na półkuli południowej smugi tworzą się w okresie marsjańskiej zimy i to w zacienionych, najzimniejszych partiach kraterów. Do tej pory wiązano to z wpływem sublimującego dwutlenku węgla.....

To jest zupełnie inny typ smug, dwutlenek węgla tam sublimuje powodując osuwanie się pyłu, tak więc smuga ma kształt jęzora, jak osuwisko. Nie jest wąska i nie zmienia się w rytmie pór roku.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Września 29, 2015, 15:00 »
Scorus, masz dostęp do tej publikacji naukowej? Niestety ja nie mam, a warto byłoby ją w całości przejrzeć...

Offline kuba_mar

• Junior
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: Września 29, 2015, 16:18 »
Karankusie chodzi Ci o ten nowy artykuł z Nature Geoscience? Jak coś to pisz na PW.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Września 29, 2015, 17:46 »
Nie mam niestety dostępu, też poproszę. W PAN nie ma dostępu do Nature z dodatkami i JSTOR, przerąbane.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Listopada 25, 2015, 12:22 »
W związku ze zbliżającą się dezakutalizacją efemeryd Ziemi używanych w czasie poważniejszych problemów wykonano nadpisanie pamięci flash.

http://mars.nasa.gov/mro/news/whatsnew/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=1867

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 16, 2016, 17:29 »
Sublimacja zestalonego ditlenku węgla wiosną na północnej czapie  polarnej Marsa pozwala obserwować niesamowite widoki.

http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/multimedia/mro20090325b.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 16, 2016, 17:29 »