Autor Wątek: Rosetta  (Przeczytany 215405 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Rosetta
« Odpowiedź #330 dnia: Lutego 22, 2015, 12:00 »
Jakoś Amerykanie potrafią pogodzić publikacje z udostępnianiem materiałów zainteresowanej publiczności spoza ścisłego środowiska sci.
Jak się ma do dyspozycji 100 zdjęć, to od puszczenia 5 w sieci doktoraty się nie wymydlą.
Obawiam się, że polityka ESA to raczej efekt wojenki między uczelniami i ośrodkami naukowymi Europy, a my dostajemy rykoszetem. A potem się dziwią, że przeciętny Muller czy Smith ma gdzieś badania kosmosu.

Amerykanie dają częściej raw images, ale też to chyba czasem było krytykowane ostatnio przez naukowców ze środowisk. W zasadzie widać to to w przypadku sondy Dawn, gdzie Borys pisze nam o szybszej dostępności zdjęć

Problem w tym, że niektóre misje wcale nie mają do dyspozycji 100 zdjęć, tylko znacznie mniej. I często ESA pracuje w mniejszych zespołach i może mieć rzadziej dostęp do sesji komunikacyjnych.

Poza tym - mowa tutaj nie o doktoracie a o publikacjach naukowych. Duża różnica. Więc Twoje obawy głównie wynikają z braku zorientowanania w temacie...

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: Lutego 22, 2015, 12:10 »
W NASA w przypadku każdej misji już na etapie jej proponowania opisuje się planowane działania edukacyjne i promocyjne. W Europie natomiast taka tradycja jest słabo rozbudowana, w końcu praktycznie od zawsze nauka była zarezerwowana dla kół akademickich. Po prostu trochę inna mentalność.

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #332 dnia: Lutego 23, 2015, 09:24 »
Poza tym - mowa tutaj nie o doktoracie a o publikacjach naukowych. Duża różnica. Więc Twoje obawy głównie wynikają z braku zorientowanania w temacie...

Użyłem skrótu myślowego - z mojego punktu widzenia nie ma znaczenia, jakim celom osób i zespołów ma służyć dana publikacja. Ważne jest dla mnie, że dostęp do danych - w tym przypadku fotografii - będę miał znacznie opóźniony i utrudniony, jeśli w ogóle możliwy.

Cytat: Scorus
nauka była zarezerwowana dla kół akademickich

Trochę się w tych kołach obracałem, choć kierunek był zupełnie inny, i się nie zgodzę. To jest sztuczne silenie się na elitarność. Ograniczanie dostępu do wyników byłoby moim zdaniem uzasadnione, gdyby chodziło o czyjeś osobiste badania, a w tym przypadku tak nie jest. Na dodatek na tle praktyki i osiągnięć NASA wygląda to zwyczajnie śmiesznie.
"Space is hard"

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: Lutego 23, 2015, 12:22 »
Trzeba zwrócić uwagę na szersze procesy, w USA podejście jest po prostu znacznie bardziej baconowskie niż w Europie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #333 dnia: Lutego 23, 2015, 12:22 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #334 dnia: Lutego 23, 2015, 13:46 »
Trzeba zwrócić uwagę na szersze procesy, w USA podejście jest po prostu znacznie bardziej baconowskie niż w Europie.

A bardziej łopatologicznie, co znaczy to określenie ,,baconowskie"?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Lutego 24, 2015, 22:56 »
Francis Bacon postulował odejście od platońsko-arytsotelesowskiego podejścia do nauki jako dla dziedziny dla wybranych. Uważał, że rozwój nauki dla ogólnego dobra ludzkości powinien dokonywać się siłami całego społeczeństwa.

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #336 dnia: Lutego 25, 2015, 10:37 »
Dokładnie osiem lat temu (25.02.2007) Rosetta wykorzystała pole grawitacyjne Marsa by przyspieszyć swoją podróż w kierunku komety. Była to druga z czterech asyst grawitacyjnych wykonanych przez sondę, pozostałe trzy to przeloty blisko Ziemi. Zdjęcie wykonane przez instrument  CIVA, w tle północna półkula Marsa.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Marca 06, 2015, 18:53 »
Dali zdjęcie z OSIRIS z przelotu 14 lutego, z odległości 6 km. Widać na nim cień sondy, bo znajdowała się ona między kometą a Słońcem. Nie jest tak ostry jak w przypadku Hayabusy, bo odległość od powierzchni była znacznie większa.

http://blogs.esa.int/rosetta/2015/03/03/comet-flyby-osiris-catches-glimpse-of-rosettas-shadow/

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: Marca 13, 2015, 18:43 »
Zdjęcia z OSIRIS wykazały, że obszar Hapi ("szyja" jądra) odbija stosunkowo mało światła czerwonego. Sugeruje to, że jest on bogaty w lód przemieszany z pyłem. Dlatego też większość dżetów wybiega z tego fragmentu jądra. Jest też zdjęcie we wzmocnionych barwach z 21 sierpnia 2014 r.

https://www.mps.mpg.de/3948457/PM_2015_03_13_Rosetta_Hinweise_auf_Eis_am_Hals_des_Kometen

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #339 dnia: Marca 13, 2015, 19:22 »
Zdjęcia z OSIRIS wykazały, że obszar Hapi ("szyja" jądra) odbija stosunkowo mało światła czerwonego. Sugeruje to, że jest on bogaty w lód przemieszany z pyłem. Dlatego też większość dżetów wybiega z tego fragmentu jądra. Jest też zdjęcie we wzmocnionych barwach z 21 sierpnia 2014 r.

https://www.mps.mpg.de/3948457/PM_2015_03_13_Rosetta_Hinweise_auf_Eis_am_Hals_des_Kometen

Zdjęcie to powstało po złączeniu trzech różnych zdjęć wykonanych przez filtry  skupiające światło o długości fali 989, 700 i 480 nanometrów, natomiast fale widzialne dla człowieka to ok. 400 - 700nm.Czy w takim razie można powiedzieć że kolory na tym zdjęcu są takie jak w rzeczywistości? Pomijając oczywiście to lekkie podkolorowanie i fakt że każde z 3 zdjęć wykonane było pod troche innym kontem.

Offline AbsensCarens

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #340 dnia: Marca 13, 2015, 20:36 »
Cofam pytanie bo już doczytałem ;) tylko 2 z 3 użytuch filtrów mieszczą się w przedziale widzialnym dzla człowieka 700nm
(czerwony) i 480nm (niebieski) do rzeczywistych kolorów zabrakło fali o długości ~ 520-565nm (zielony). Zdjęcie odzwierciedlające rzeczywiste kolory komety (filtry Red-Green-Blue) zostało wykonane przez OSIRIS 06 sierpnia 2014 z odległości 120 km.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2014/12/Colour_image_of_comet
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2015, 23:18 wysłana przez AbsensCarens »

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #341 dnia: Marca 14, 2015, 08:39 »
Zdjęcie to powstało po złączeniu trzech różnych zdjęć wykonanych przez filtry  skupiające światło o długości fali 989, 700 i 480 nanometrów, natomiast fale widzialne dla człowieka to ok. 400 - 700nm.Czy w takim razie można powiedzieć że kolory na tym zdjęcu są takie jak w rzeczywistości? Pomijając oczywiście to lekkie podkolorowanie i fakt że każde z 3 zdjęć wykonane było pod troche innym kontem.

To nie są kolory takie jak w rzeczywistości. Gdyż jako kanał zielony wzięto kanał czerwony 700 nm a jako czerwony kanał 989 nm (podczerwień). Faktycznie zabrakło w tej składance koloru z zielonego filtra.

Nie mniej bardzo ciekawe zdjęcie :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #342 dnia: Marca 14, 2015, 23:42 »
Ten niebieskawy kolor odpowiada jakiej długości fali?

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #343 dnia: Marca 15, 2015, 09:13 »
Ten niebieskawy kolor odpowiada jakiej długości fali?

Rozbiłem zdjęcie na kanały i wychodzi na to że 480 nm - niebieski filtr.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #344 dnia: Marca 15, 2015, 11:11 »
Hmm... czyli to coś o niebieskawym kolorze? Może tam jest więcej lodu wodnego? Zgaduję, że brązowa barwa to miejsce gdzie lodu jest mniej?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #344 dnia: Marca 15, 2015, 11:11 »