Autor Wątek: Misja minimalna - sprawy finansowe  (Przeczytany 44586 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja minimalna - sprawy finansowe
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 22, 2010, 09:40 »
Od kilku dni poszukuję Garmina eTrex ze starym firmware. Jak na razie nie mogę się pochwalić żadnymi sukcesami... Czy wiecie, gdzie się warto ogłosić? Może na jakimś forum/stronie związanej z GPS?

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 22, 2010, 09:49 »
Od kilku dni poszukuję Garmina eTrex ze starym firmware. Jak na razie nie mogę się pochwalić żadnymi sukcesami... Czy wiecie, gdzie się warto ogłosić? Może na jakimś forum/stronie związanej z GPS?

a możesz napisać dokładna nazwę modelu? albo wersje firmwaru? w wolnej chwili pomogę wam szukać;)

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 22, 2010, 10:09 »
A nie wie ktoś, czy można zrobić "downgrade" fimware'u? Na logikę wydaje się, że skoro można zrobić upgrade - to downgrade też powinien się udać... Wtedy moż by spokojnie kupić nowego Garmina...
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 22, 2010, 10:23 »
A nie wie ktoś, czy można zrobić "downgrade" fimware'u? Na logikę wydaje się, że skoro można zrobić upgrade - to downgrade też powinien się udać... Wtedy moż by spokojnie kupić nowego Garmina...

o tym samym myślałem własnie;) ważne tylko czy coś się w nich nie zmieniło oprócz firmwaru? bo wtedy stara wersja oprogramowania może w ogóle nie działać. no i kwestia czy firma udostępnia stare romy z oprogramowaniem, albo czy gdzieś są dostępne do ściągnięcia.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 22, 2010, 10:23 »

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 22, 2010, 10:51 »
no właśnie, to fajna opcja, tylko, że ja nie znalazłem starej wersji oprogramowania. W ten sposób problem by nie istniał  :)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 22, 2010, 11:04 »
co do downgradu znalazłem takie stronki narazie gdzie między innymi była taka informacja:
http://idobartana.com/etrexkb/undoc_etrex.htm
http://idobartana.com/etrexkb/etrexbike.htm

Warning: Garmin added a 'feature' to firmware 2.14 that prevents loading any previous firmware. In fact, there's nothing else in the 2.14 firmware that makes it worth loading. Absolutely no new features.  So if you've got firmware 2.11, my suggestion is to stay with it, and not move to 2.14, as this move is a one way trip.

co do romów z oprogramowaniem: znalazłem taka stronę z oprogramowaniem od wersji 2.05, nie wiem jaka was interesuje więc ciężko szukać:)

http://www.tramsoft.ch/gps/garmin_etrex-firmware-upgrades_en.html

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 22, 2010, 11:20 »
To ja znalazłem jeszcze odrobinę starszą wersję: http://users.tpg.com.au/benj2005/gps/extrexfirmware.htm
Copernicus jesteś pewien, że wersja o której pisałeś to "1.3" ?

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 22, 2010, 11:22 »
tu macie jakieś spore archiwum starszego oprogramowania dla urządzeń z tej firmy, może coś sie przyda;)
http://www.gawisp.com/perry/

Copernicus pisałeś w waszym wątku, że chyba miałeś wersję 1.3 oprogramowania, ale może spróbujcie z jakąś wczesna 2.x, może któraś nada się do waszych zastosowań. z tego co na razie zauważyłem znaleźć coś poniżej 2.0 będzie chyba ciężko jeżeli w ogóle;)

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 22, 2010, 11:30 »
teraz kupiliśmy juz OEM bez ograniczeń, więc nie ma sensu wracać do żółtka. Dzięki temu ograniczyliśmy też wagę kapsuł.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 22, 2010, 12:10 »
Czyli generalnie sytuacja wyglada o tak:
1. Albo znajdziemy jakiegos starego garmina na allegro lub innym miejscu
2. Albo szukamy informacji o zachowaniu tego garmina przy nowszym (ale jednym ze starszych) firmware
3. Albo rozmyslamy o innym GPS

Jakies inne opcje?

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 22, 2010, 12:37 »

3. Albo rozmyslamy o innym GPS

Jakies inne opcje?

Niedawno dyskutowałem ze Skrzypem (jego propozycja) o dołączeniu (eksperymentalnie) odbiornika GPS do rejestratora SECE. Jeżeli Garmin odpada, to by było niezłe rozwiązanie, tym bardziej że Copernicus ma namierzony moduły bez ograniczeń wysokości. Najlepiej, jakby Skrzyp sam się wypowiedział w tym temacie...
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 22, 2010, 13:16 »
Proponuje zatem przynajmniej do konca tygodnia wstrzymac sie z ewentualnym zakupem Garmina - chyba ze znajdzie sie okazja.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 24, 2010, 15:00 »
Nie ma sprawy, ja logowanie GPS mam skończone, odcinanie też i przetestowane. Jedyne czego nie jestem pewien to modułu gps. Możemy włączyć odcinanie po przekroczeniu wysokości i po przekroczeniu czasu lotu. Jak GPS przestanie podawać pozycję, to zawsze awaryjnie zadziała wyłącznik czasowy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 24, 2010, 15:07 »
Najlepiej na tym etapie, by padly oficjalne potwierdzenia. :) Wtedy wszystko bedzie jasne.
Jesli Skrzyp uwaza (poprosze tutaj o potwierdzenie), ze modul GPS jest gotowy i zadziala na duzej wysokosci, to wtedy rzeczywiscie pojdziemy ta droga... :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 24, 2010, 15:34 »
Moduł jest gotowy i zadziała, jednego nie mogę potwierdzić, podawania/zapisywania prawidłowej pozycji powyżej 18000m, zresztą sami zobaczcie:

www.gaw.gaw.ru/pdf/WP/zx4125.pdf

Co ciekawe jest instrukcja do podania maksymalnej wysokości. Więc niczego nie mogę być pewien.
Z tego co czytałem na necie, czasem producenci piszą soft który podaje wysokość o ile nie jest przekroczona prędkość, tyle, że rzadko kto to podaje :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 24, 2010, 15:34 »