Autor Wątek: ILA 2012  (Przeczytany 3091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
ILA 2012
« dnia: Września 12, 2012, 00:44 »
Dziś się zaczęły targi ILA 2012 w Berlinie. 12 września to dedykowany dzień kosmiczny na tych targach.

Czy ktoś jest może na tych targach? Z naszej ekipy jestem ja oraz Imperator Jarek. :)

http://www.ila-berlin.de/ila2012/home/index_e.cfm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Odp: ILA 2012
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2012, 00:07 »
Pierwsza relacja z ILA jest już na kosmonaucie:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Konferencje/Relacje/2012-09-12-ila.html

dziś Dyrektor Generalny ESA (miałem z nim przez minutkę pogadać, ale nie udało się mnie wcisnąć do planu :( ) powitał Polskę w "rodzinie ESA" w trakcie dyskusji na temat przyszłości europejskiego sektora kosmicznego. Naprawdę miło się tego słuchało!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2012, 01:01 »
I nasza druga relacja z ILA2012. Na szczególną uwagę zasługuje zaklepana dziś misja DEOS.

http://www.kosmonauta.net/index.php/Ludzie/Inicjatywy-amatorskie/2012-09-13-hevelius-2.html

velo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2012, 02:37 »
Chcemy zobaczyć więcej zdjęć :)

powiedzcie jak się prezentowały stanowiska polskie i innych krajów z naszego regionu?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2012, 02:37 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2012, 03:17 »
Chcemy zobaczyć więcej zdjęć :)

powiedzcie jak się prezentowały stanowiska polskie i innych krajów z naszego regionu?

Polskie stanowiska - było ich sporo, w większości organizowanych przez MG/firmę wyłoniona przez MG. Prócz tego było stanowisko firm z Wielkopolski, Polski wschodniej oraz CBK.

Nasz region dość blado był reprezentowany. W zasadzie jedynie Estończycy się ładnie zaprezentowali z jednym wspólnym stanowiskiem i imprezą z panią ambasador.

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2012, 21:41 »
Na polskim stoisku na targach ILA w części poświęconej Polsce Wschodniej Studenci z Politechniki Białostockiej Piotr Ciura i Bartek Solnik mieli okazję zaprezentować łazik Magma2. Pojechali tam na zaproszenie PAIiIZ (Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A.).
Poniżej lista firm biorących udział w tych targach pochodząca ze strony PAIiIZ
http://www.paiz.gov.pl/20120914/polska_krajem_partnerskim_targow_lotniczych_ila_2012_berlin

„W ramach Programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej w targach udział wzięło 19 firm z Polski Wschodniej: Zelnar Zakład Narzędziowy Sp. z o.o. (Tajęcina), LZPN „Aero-Kros” Sp. z o.o. (Krosno), Szymczyk Stanisław Nota Zakład Mechaniki Precyzyjnej (Biała Podlaska), Firma Projektowo-Usługowa Waldrex S.C. Dariusz Knap, Waldemar Babula (Mielec), Norbert Polska Sp. z o.o. (Rzeszów), Thoni Alutec Sp. z o.o. (Stalowa Wola),  Zakłady Metalowe Erko R. Pętlak Sp. J. Bracia Pętlak (Jonkowo), PPHU Royal Star Krzysztof Pawełek (Dębica), Eurotech Sp. z o.o. (Mielec), FIN Sp. z o. o. (Kolbuszowa), Aero AT Sp. z o.o. (Mielec), CAV Aerospace Oddział w Polsce (Rzeszów), Ultratech Sp. z o.o. (Rzeszów), PZL Sp. z o.o. (Mielec), PPUH Witold Bryk (Kraczkowa), Inkubator Technologiczny ze Stalowej Woli, Biko Serwis Sp. z o.o., S.k. (Chęciny), Port Lotniczy Lublin SA oraz Stowarzyszenie Grupy Przedsiębiorców Przemysłu Lotniczego Dolina Lotnicza (Rzeszów).
Na stoisku Polski Wschodniej (Hala 2, 2221) można było zobaczyć górnopłat MP-02 Czajka produkcji LZPN „Aero-Kros” Sp. z o.o. z Krosna, platformę bezzałogową MJ-7 Szogun produkcji Eurotech Sp. z o.o. z Mielca, robota marsjańskiego Magma 2 z Politechniki Białostockiej, jak również silnik IAE V2500 produkowany przez MTU Aero Engines i wystawiany przez Dolinę Lotniczą.
Na zewnątrz hal targowych goście mogli obejrzeć śmigłowiec S-70i Black Hawk – w ekspozycji statycznej i dynamicznej (pokazy lotnicze w terminie 11-16 września 2012), samolot M28 Bryza produkcji Polskich Zakładów Lotniczych Sp. z o.o. z Mielca oraz EM-11C Orka – czteromiejscowy, dwusilnikowy samolot produkowany przez Zakłady Lotnicze Margański&Mysłowski S.A. z Bielska Białej i wystawiany wspólnie z Portem Lotniczym Lublin SA.”

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2012, 21:41 »