Autor Wątek: ScopeDome Hevelius 2 - 22.09.2012 (dla wszystkich)  (Przeczytany 188930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: ScopeDome Hevelius 2 - 22.09.2012 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #15 dnia: Września 20, 2012, 22:00 »
Pogoda jak w kalejdoskopie, byle sie nie okazalo ze rzeczywistosc bedzie calkiem inna w sobote ;)

Offline Lampka

• Pełny
Odp: ScopeDome Hevelius 2 - 22.09.2012
« Odpowiedź #16 dnia: Września 20, 2012, 22:32 »
Moim zdaniem można próbować i 80 km od miejsca startu.

Jak wygląda to przy symulacjach?
Sprawa wygląda tak. Balon leci mniej więcej do Skarszew. Tam wypada 80 km bieżący lotu i na wysokości 14,5 km jest odcinany. Kapsuła ląduje 2,5 km na zachód od A1, 5 km na południe od Rusocina. Nie jest więc źle z możliwością odzyskania. Tylko trochę mały pułap. To wszystko oczywiście policzone dla 2,5 kg ładunku i 4,4 m3 helu. No i założyłem 9 m/s prędkość opadania. Ta ostatnia wartość jest średnią dla pełnej drogi opadania z 31 km (bez odcinania), ale miejsce spadku określałem graficznie i powinno się zgadzać.
Pierwszy problem, to masa całkowita ładunku. Jak będzie inna będą inne symulacje. Ponawiam prośbę o zważenie przed startem. No i istotną niewiadomą jest prędkość opadania. Tego się niestety nie da określić przed lotem.
I trzecia sprawa - czy odcięcie miałoby nastąpić 80 km w linii prostej od startu, czy po przebyciu 80 km bieżących? Skarszewy są oddalone od Funki około 68 km, ale balon dolatując do tego miejsca ma już na liczniku 80 km. To dosyć spora różnica.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 22:33 wysłana przez Lampka »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #17 dnia: Września 20, 2012, 22:43 »
Lampko - obiecuję jutro dokonać dokładnego pomiaru całej masy gondoli. Powinna być jeszcze przed wieczorem.

Odcięcie ma nastąpić po przekroczeniu xx kilometrów w linii prostej od miejsca startu. Dziś to właśnie testowaliśmy - po lądowaniu smsy poszły prawidłowo. :) Tę wartość 'xx' możemy ustalić z dokładnością do 1 km przed startem.

Uważam, że 14,5 km pułapu i wylądowanie jeszcze w Polsce, a nie w Bałtyku, jest akceptowalne.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Września 20, 2012, 23:03 »
Potwierdzam, w linii prostej od pkt. startowego +1km

Wogóle myślę ze w następnej wersji softu dobrze by było zrobic odcinanie nie tylko po odleglosci a po przekroczeniu wspolrzednych w kierunku wschod-zachod, polnoc-poludnie. Oczywiście dla wschodu była by inna wartosc niż dla zachodu i to samo dla pn/pd.
Szczerze to wcześniej już o tym myślałem, ale jakoś tak mieliśmy startować z Torunia który jest niemal w środku Polski że mi się zapomniało. A teraz by się przydało.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 23:11 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Września 20, 2012, 23:03 »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #19 dnia: Września 20, 2012, 23:32 »
Czas zacząć ten wątek! Wątek dla wszystkich - proszę bez obaw komentować! :)
Skoro tak, to napiszę swoje trzy grosze.
Oczywiście watek czytam i kibicuję Wam. Zastanawiam się (jako zupełny laik w tym temacie, nie bijcie ;) )jednak nad dwiema rzeczami:
Jeśli obawiacie się wodowania w Bałtyku, a wiatr ma wiać na północ (z grubsza), to czemu startujecie z Chojnic? Czy nie można tego zmienić? To chyba rozwiązałoby problem, a i pułap 30 km byłby możliwy. Bo chyba o to chodzi.
No i druga sprawa. Prędkość wznoszenia (rozumiem, że im większa tym lepiej, tak?) i hel. A może można użyć wodoru? Tani, lekki... No wybuchowy, jasne, ale czy w tej skali to ma znaczenie?

Ale nawet jak bzdury plotę, to i tak kibicować w sobotę będę. Powodzenia!!!
The Dark Side of the Moon

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #20 dnia: Września 20, 2012, 23:43 »
Lampko - obiecuję jutro dokonać dokładnego pomiaru całej masy gondoli. Powinna być jeszcze przed wieczorem.

Odcięcie ma nastąpić po przekroczeniu xx kilometrów w linii prostej od miejsca startu. Dziś to właśnie testowaliśmy - po lądowaniu smsy poszły prawidłowo. :) Tę wartość 'xx' możemy ustalić z dokładnością do 1 km przed startem.

Uważam, że 14,5 km pułapu i wylądowanie jeszcze w Polsce, a nie w Bałtyku, jest akceptowalne.
Daję poprawioną symulację dla odcięcia w linii prostej 80 km od startu. Pułap byłby już około 19 km. Szpila "Miejsce spadku", to przewidywane miejsce przyziemienia.
To już wypada niestety kilkanaście kilometrów od morza. Ale przypominam, że wszystko jest obliczone dla prędkości spadku 9 m/s. Przy 5 m/s może wypaść dużo dalej na północny wschód, w modrych falach Bałtyku.

PS. Znalazłem jeszcze kalkulator prędkości opadania. Spróbuję powalczyć. Fajnie by było gdybyś pomierzył wagę spadochronu i jego średnicę, no i oczywiście masę ładunku. Dla porównania moglibyście pomierzyć typowy spadochron Copernikusów.

PPS. Tak sobie myślę, że spadek na terenie Żuław, a tak to niestety wypada nawet przy odcięciu, będzie stwarzał jeszcze dodatkowy problem. Tam jest bardzo dużo rowów i kanałów i ciężko poruszać się samochodem.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2012, 00:03 wysłana przez Lampka »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Września 20, 2012, 23:46 »
Czas zacząć ten wątek! Wątek dla wszystkich - proszę bez obaw komentować! :)
Skoro tak, to napiszę swoje trzy grosze.
Oczywiście watek czytam i kibicuję Wam. Zastanawiam się (jako zupełny laik w tym temacie, nie bijcie ;) )jednak nad dwiema rzeczami:
Jeśli obawiacie się wodowania w Bałtyku, a wiatr ma wiać na północ (z grubsza), to czemu startujecie z Chojnic? Czy nie można tego zmienić? To chyba rozwiązałoby problem, a i pułap 30 km byłby możliwy. Bo chyba o to chodzi.
No i druga sprawa. Prędkość wznoszenia (rozumiem, że im większa tym lepiej, tak?) i hel. A może można użyć wodoru? Tani, lekki... No wybuchowy, jasne, ale czy w tej skali to ma znaczenie?

Ale nawet jak bzdury plotę, to i tak kibicować w sobotę będę. Powodzenia!!!

Hej Radku,

miejsce startu jest zdefiniowane w podaniu dla Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej - naprawdę nie wiem, czy da się to zmienić. A jet stream jest bardzo zmienny - jeszcze niedawno wydawało się, że będzie bardzo cicho. A obecnie - dmie w kierunku północno-wschodnim.

Wodór w ilości kilku metrów sześciennych już wymaga odpowiednich zasad bezpieczeństwa. Copernicus będzie to właśnie testować w tym starcie. Zobaczymy co wyjdzie z tego!

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #22 dnia: Września 20, 2012, 23:53 »
Wodór dla tych samych objętości i masy ładunku niewiele zmieni. Prędkość wznoszenia wzrosłaby z 4,05 do 4,92 m/s. Daje to kilkanaście kilometrów krótszy lot i minimalnie szybciej osiągnięty pułap rozerwania.
Za to symulacje jet streamu na kolejne godziny dają szanse na większą odchyłkę na wschód. W tym widziałbym szansę na ciekawszy lot. Trzeba będzie jutro zrobić symulacje i decydować bezpośrednio przed lotem o jego długości do odcięcia.
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 23:56 wysłana przez Lampka »

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #23 dnia: Września 21, 2012, 00:26 »
Dzięki za odpowiedzi. Rozumiem, że niewiele już można zmienić, ale może dzięki przychylności Eola, tak jak Odyseusz, dostaniecie wichry zamknięte w worku. Ewentualnie Notos się zdrzemnie, a Boreasz obudzi. :)

A tak na poważnie - będę w sobotę przy komputerze i mam nadzieję, że osiągniecie zacną wysokość i wylądujecie w miejscu umożliwiającym łatwy odzysk gondoli.

Jeszcze raz - powodzenia!
The Dark Side of the Moon

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #24 dnia: Września 21, 2012, 10:52 »
Lampko !
Co zmienia wystartowanie z otwartym spadochronem (czasza do dołu)?
Tak lata Copernicus.
Jak to wpłynie na miejsce lądowania ?
Pomiary z loty balonu IMGW startującego z Legionowa (nr stacji 12374) będą tu:
(trzeba zmienić datę w linku)
http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2012&MONTH=09&FROM=2100&TO=2100&STNM=12374

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #25 dnia: Września 21, 2012, 11:31 »
Najnowsza prognoza jet streamu niczym się nie różni od wcześniejszej - dalej będzie mocno wiać w kierunku wschodnim, choć nie jestem tu pewien, czy nieco bardziej wschodnim niż północno-wschodnim kierunku.

Dziś wieczorkiem będziemy intensywnie o tym rozmawiać!

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #26 dnia: Września 21, 2012, 15:38 »
@Star - nie mam pojęcia. Symulacje nie uwzględniają takich subtelności. Na pewno może być inna ścieżka wznoszenia, bo inaczej taka konstrukcja reaguje na wiatr. Ale kształt kapsuły ma podobny, jeśli nie większy wpływ na aerodynamikę.

Podaję dzisiejsze symulacje jutrzejszego lotu. Niestety jest gorzej niż wczoraj. Balon leci praktycznie najkrótszą drogą nad Zatokę. Poniżej są dwie mapy swobodnego lotu balonu, bez odcięcia kapsuły, wersje z opadaniem 9 m/s i 5 m/s. Oba warianty zakładają eksplozję balonu na wysokości 31393 metry. Oba loty kończą się w morzu.
Następne symulacje, to wersje z odcinaniem kapsuły. Przy prędkości opadania 9 m/s odcięcie musiałoby nastąpić nie dalej niż 72 km od Funki (pułap 15 km). Przy 5 m/s odcięcie nie powinno nastąpić dalej niż 62,5 km od Funki (pułap zaledwie 12,5 km). Oczywiście są to wartości "na styk", bez marginesu bezpieczeństwa. Nie wiemy, jaka jest rzeczywista prędkość opadania kapsuły na spadochronie i jeśli będzie ona mniejsza niż 4-5 m/s, balon nawet przy takim odcięciu wyląduje w morzu.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Września 21, 2012, 19:05 »
Nie wiem, dokładnie nie pamiętam ile co ważyło, ale strzelam że komputer z wszystkimi bajerami ok 1kg, do tego 300g chyba gondola (o ile dobrze pamiętam co pisał Maquis) do kompletu dojdzie jeszcze aparat, zapewne jakies 400g co by dawało niecałe 2kg doliczyć trzeba jeszcze linki i odcinacz ale myślę że to będzie max 2.1kg.
Spadochron, jeśli zastosują biały to on chyba dość szybko spadał, ale czy aż 9m/s to nie wiem. Wydaje mi się że dla znacznie mniejszego H1, który ważył coś koło 1kg było to jakieś 5m/s
Coś koledzy wsiąkneli i ciężko coś od nich wydobyć ;)

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #28 dnia: Września 21, 2012, 22:50 »
@ Skrzyp - Trzeba jeszcze doliczyć spadochron i dodatkowy moduł APRS. Razem może dojść do 2,3-2,5 kg. Znalazłem program do obliczania prędkości opadania ładunku. Tylko muszę wiedzieć, jaki jest ciężar ładunku, kształt i rozmiar spadochronu oraz jego ciężar.

Niestety sytuacja atmosferyczna jest bardzo dynamiczna i powietrze nad Funką w czasie startu balonów będzie pod wpływem zmiennego kierunku jet streama. W załączeniu daję najnowszą symulację lotu balonu dla godzin startu (CEST) 10.30 (linia zielona) , 11.00 (linia żółta), 11.15 (linia pomarańczowa) , 11.30 (linia czerwona) i 12.00 (linia fioletowa). Widać jak szybko zmienia się kierunek lotu. W tej sytuacji będzie niezwykle trudno trafić z dobrą prognozą.
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2012, 22:56 wysłana przez Lampka »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #29 dnia: Września 21, 2012, 22:58 »
A racja, zapomnialem o spadochronie... no to moze byc 2,5kg.
Hmm.. to moze opoznic czas startu, chyba o 12 jest dodatkowy termin startu? Czy sie myle?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Września 21, 2012, 22:58 »