Autor Wątek: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)  (Przeczytany 182557 razy)

Offline KEP

• Pełny
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #135 dnia: Września 13, 2012, 14:44 »
Mikkael dzięki za link, wcześniej musiałem przeoczyć.
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #136 dnia: Września 19, 2012, 03:30 »
Liczba cząstek niskoenergetycznych jest już niższa od tych wysokoenergetycznych.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Września 22, 2012, 13:32 »
Na początku tego wątku jest już opis VIM. Wcześniejszy wstęp i posty pozbierane z różnych wątków utworzyły wątek pod tytułem "Voyager 1 i 2".

Offline ansmann

• Junior
  • **
« Odpowiedź #138 dnia: Października 06, 2012, 16:44 »
Liczba cząstek niskoenergetycznych wciąż utrzymuje się na bardzo niskim poziomie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Października 06, 2012, 16:44 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #139 dnia: Października 06, 2012, 23:06 »
Jaki dystans od początku ostatniej "anomalii" (jak zwał tak zwał :) ) przemierzył Voyager I?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #140 dnia: Października 07, 2012, 00:31 »
Przez mniej więcej niecałe półtora miesiąca i bardzo "około", bo liczone w pamięci na szybko: 60 mln km.
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #141 dnia: Listopada 30, 2012, 16:18 »
3 grudnia poznamy odpowiedź/potwierdzenie opuszczeia Układu Słonecznego?

Tom Krimigis discusses latest findings from @NASAVoyager low-energy charged particle instrument, MonDec3 12:30PST #AGU12

Offline ekoplaneta

• Weteran
To jak to w końcu jest? Układ Słoneczny kończy się w miejscu przejścia materii pochodzącej ze Słońca w przestrzeń międzygwiezdną czy też kończy się na ostatnich orbitach komet/ciał z obłoku Oorta?
Chyba tej drugiej granicy oba Voyagery za naszego życia jeszcze nie przekroczą.....

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Wczoraj ogłoszono interpretację pomiarów wykonanych przez sondę Voyager 1: jeszcze nie w przestrzeni międzygwiezdnej, ale tuż przed nią.

Obecnie Voyager 1 znajduje się w obszarze nazwanym "magnetyczną autostradą", gdzie wysokoenergetyczne cząstki zakręcają zgodnie z liniami pola magnetycznego pochodzącego od Słońca. Jest to wg. naukowców ostatni 'kawałek' Układu Słonecznego i już "niebawem" Voyager 1 wleci do przestrzeni międzygwiezdnej.

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-381

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Myślę, że Voyager spokojnie dożyje momentu opuszczenia układu :). Właściwie to mam taką nadzieję.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Od kilku miesięcy następuje dość powolny spadek ilości cząstek niskoenergetycznych rejestrowanych przez Voyagera 2. Ciekawe, bo to raczej nie ma nic wspólnego z heliopauzą.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
À propos sondy Voyager 2 - mknąca z prędkością ponad 15 km/s sonda jest trzecim obiektem wysłanym z Ziemi, a drugim działającym, który przekroczył już odległość 100 j.a. od Słońca (od Ziemi jest w tej chwili dalej - ponad 101 j.a.).

Offline Radek68

• Moderator Globalny
I jeszcze dane o wysoko i nisko energetycznych cząstkach rejestrowanych przez Voyagera 1 i 2 - stan na połowę grudnia (dane z całego roku):

Offline WojtasP

• Junior
  • **
Z jaka precyzja mozna powiedziec kiedy skonczy sie energia pochodzaca z plutonu? Czy moze okazac sie ze sondy beda dzialaly dluzej o kilka lat niz jest to planowane ?

Offline Radek68

• Moderator Globalny
Z głowy - około roku 2020. I nie tyle się skończy, co spadnie do poziomu uniemożliwiającego kontakt i funkcjonowanie podstawowych instrumentów sond.
A co działania dłużej niż planowano... one już działają duuużo dłużej niż planowano.

Polskie Forum Astronautyczne