Autor Wątek: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)  (Przeczytany 182582 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #120 dnia: Września 01, 2012, 03:45 »
Zdecydowanie sierpień 2012 był wyjątkowym miesiącem dla tej misji. Ciekawe co nas spotka we wrześniu?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #121 dnia: Września 03, 2012, 01:13 »
Zdecydowanie sierpień 2012 był wyjątkowym miesiącem dla tej misji. Ciekawe co nas spotka we wrześniu?

Już wiemy, co nas spotkało 1 września - bardzo mała wartość cząstek niskoenergetycznych i to chyba na stałe.

Stosunek cząstek wysokoenergetycznych do niskoenergetycznych - jeszcze 1,5 miesiąca temu wynosił 1:10. Dziś to już w zasadzie 1:1.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #122 dnia: Września 03, 2012, 01:32 »
To co,już jesteśmy po "tamtej" stronie?  :)
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2012, 02:52 wysłana przez Radek68 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #123 dnia: Września 03, 2012, 13:00 »
Czy takie krótkookresowe różnice mogłyby być efektem zmian aktywności Słońca?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Września 03, 2012, 13:00 »

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
The Dark Side of the Moon

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #126 dnia: Września 03, 2012, 15:04 »

??

http://www.astronautyka.org/index.php?action=dlattach;topic=328.0;attach=22838;image

Przecież tu jest jest to samo, falowanie, zawirowanie i rozpryski przed dziobem. To byłoby dziwne gdyby to było tak jak granica państwowa, równo i precyzyjnie co do metra.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #127 dnia: Września 03, 2012, 15:27 »

??

http://www.astronautyka.org/index.php?action=dlattach;topic=328.0;attach=22838;image

Przecież tu jest jest to samo, falowanie, zawirowanie i rozpryski przed dziobem. To byłoby dziwne gdyby to było tak jak granica państwowa, równo i precyzyjnie co do metra.

Właśnie tego brakowało przy zdjęciach - opisu Twojej wizji granicy Układu Słonecznego. :)

A tymczasem czekam z niecierpliwością na najnowszą aktualizację danych z Voyagera 1. Powinno to się stać w ciągu kilku najbliższych godzin.

Offline ansmann

• Junior
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: Września 04, 2012, 23:11 »
Aktualizacja

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #129 dnia: Września 04, 2012, 23:41 »
Wreszcie! Bardzo ciekawe dane. Wartości niskoenergetycznych cząstek są na niziutkim poziomie. Nie zanosi się też na jakąkolwiek zmianę tego poziomu... :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #130 dnia: Września 05, 2012, 22:16 »
Aktualizacja z dzisiaj z około 3:30 CEST.
Krótko - żadnych gwałtownych zmian, tendencja zniżkowa trwa.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #131 dnia: Września 12, 2012, 01:10 »
Po prawie tygodniu od ostatniej aktualizacji mamy dalsze, acz bardziej powolne, zmniejszanie się ilości cząstek niskoenergetycznych i w miarę stały (dla tych kilku dni) poziom cząstek wysokoenergetycznych, który jednak patrząc w dłuższym przedziale czasu rośnie.

Poniżej wykresy dla cząstek powyżej 0.5 MeV w przedziale 4 miesięcznym i 12 miesięcznym oraz - odpowiednio - dla cząstek powyżej 70 MeV.

Offline terrod

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #132 dnia: Września 12, 2012, 22:15 »
Po pierwsze witam wszystkich, jako że jestem tu nowy :)
Zarejestrowałem się głównie ze względu na moje zainteresowanie ostatnimi wydarzeniami wokół Voyagera 1. Szperając po internecie w poszukiwaniu innych analiz dotyczących spadku rejestrowanych cząstek niskoenergetycznych natknąłem się na ten artykuł:
http://www.space.com/17456-voyager-1-spacecraft-solar-system-edge.html

Wynika z niego, że Voyagerowi został jeszcze "kawałek" do przestrzeni międzygwiezdnej, a na razie wkracza w jakiegoś rodzaju strefę ciszy na obrzeżach Układu Słonecznego.

Czy ktoś z bardziej znających się ode mnie na rzeczy mógłby to jakoś skomentować? Czy już możemy świętować opuszczenie US przez pierwszy wytwór człowieka czy jednak trzeba będzie jeszcze trochę poczekać?

Offline KEP

• Pełny
« Odpowiedź #133 dnia: Września 13, 2012, 11:03 »
Na kilka dni opuściłem śledzenie wątku, a tu takie SENSACJE !  :)
Od 1-go września nadal nic się nie zmieniło jeśli chodzi o wartości niskoenergetycznych cząstek ?
Strona NASA podaje aktualnie:
Distance from the Sun:  121.83976669 AU

Czy może jest dostępny model 3D pokazujący położenie Voyagera I względem US ?
Nie wierz w cuda, polegaj na nich.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #134 dnia: Września 13, 2012, 13:32 »
Czy może jest dostępny model 3D pokazujący położenie Voyagera I względem US ?

Proponuję: http://eyes.nasa.gov

Eyes on the Solar System to świetna sprawa. Często strona ta była na forum polecana. Możesz śledzić aktualne położenie każdej chyba obecnie trwającej (a także zakończonych jak Pioneer 10 i 11) bezzałogowej misji kosmicznej.
GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Września 13, 2012, 13:32 »