Autor Wątek: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)  (Przeczytany 182549 razy)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #165 dnia: Września 12, 2013, 22:35 »
Mamy sytuację, że sonda Voyager 1 jest jeszcze w i zarazem poza Układem Słonecznym  ;D

Co jest zrozumiałe, gdyż Układ Słoneczny nie ma jasno określonej granicy. To nie stan zero - jedynkowy: jest - nie ma. Pytanie jakie oddziaływanie Słońca jest jeszcze potrzebne, aby uznać, że mamy jeszcze US? Ciepło, światło, grawitacja, wiatr słoneczny?
The Dark Side of the Moon

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)
« Odpowiedź #166 dnia: Września 12, 2013, 23:05 »
Co jest zrozumiałe, gdyż Układ Słoneczny nie ma jasno określonej granicy. To nie stan zero - jedynkowy: jest - nie ma. Pytanie jakie oddziaływanie Słońca jest jeszcze potrzebne, aby uznać, że mamy jeszcze US? Ciepło, światło, grawitacja, wiatr słoneczny?

Skoro istnieje coś takiego jak Obłok Oorta, to wybrałbym jego obrzeża za granicę US. Pytanie tylko, jak wyznaczyć zewnętrzną granicę tego Obłoku?  ;D

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #167 dnia: Września 13, 2013, 00:09 »
Skoro istnieje coś takiego jak Obłok Oorta, to wybrałbym jego obrzeża za granicę US. Pytanie tylko, jak wyznaczyć zewnętrzną granicę tego Obłoku?  ;D

Otóż to, otóż to.
Poza tym o ile taki obłok w ogóle istnieje. Zacytuję Wikipedię (polską):
Obłok Oorta, – hipotetyczny, sferyczny obłok, składający się z pyłu, drobnych okruchów i planetoid obiegających Słońce w odległości od 300 do 100 000 j.a. Składa się głównie z lodu i zestalonych gazów takich jak amoniak czy metan. Rozciąga się do około jednej czwartej odległości do Proxima Centauri i około tysiąckrotnie dalej niż pas Kuipera i dysk rozproszony, gdzie krążą znane obiekty transneptunowe. Zewnętrzne granice obłoku Oorta wyznaczają granicę dominacji grawitacyjnej Układu Słonecznego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C5%82ok_Oorta ← warto poczytać więcej.

Czyli, że do wyjścia naszego poczciwego Voyagera 1 z oddziaływania Słońca, jego grawitacji, pozostało jakieś... kilkadziesiąt tysięcy lat.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #168 dnia: Września 13, 2013, 05:04 »
NASA dlatego woli mowic ze Voyager wlecial w "interstellar space" czyli wydostal sie ze strefy gdzie oddzialowuje plazma Slonca.

Rozumie sie ze jeszcze uplynie bardzo wiele (setek) lat zeby Voyger dostal sie w zasieg pol grawitacyjnych innych gwiazd, Slonce ciagle bedzie
jeszcze dla Voyagera zdecydowanie najblizsza gwiazda, ja nie mam zadnych problemow z uznaniem ze juz "wylecial", podroznik na nim siedzacy
nie bylby wstanie patrzac na niebo stwierdzic ktore z punktow na niebie jest najblizsza gwiazda lub wlaczajac szerego instrumentow stwierdzic
ze jest w zasiegu magneto-plazmowym jakiejs gwiazdy.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Września 13, 2013, 05:04 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Września 13, 2013, 11:02 »
Ciekawi mnie czy dojdzie jeszcze do jakiegoś ponownego i chwilowego "wpłynięcia" Voyagera do Układu Słonecznego. Mam tu na myśli kwestię, czy heliosfera - np. wskutek mniejszej/większej aktywności - nie charakteryzuje się jakimś "pompowaniem". :)

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #170 dnia: Września 13, 2013, 21:10 »
Ciekawi mnie czy dojdzie jeszcze do jakiegoś ponownego i chwilowego "wpłynięcia" Voyagera do Układu Słonecznego. Mam tu na myśli kwestię, czy heliosfera - np. wskutek mniejszej/większej aktywności - nie charakteryzuje się jakimś "pompowaniem". :)

Oczywiście masz rację. De facto on cały czas jest heliosferze, tak jak ISS jest w atmosferze. Niby w kosmosie, a jednak w ziemskiej atmosferze, niby w przestrzeni międzygwiezdnej, a jednak w heliosferze.  :P

P.S.
Info o Podróżniku w FAKTACH TVN Oczywiście z... Karolem.  ::)
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2013, 21:13 wysłana przez Radek68 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #171 dnia: Września 14, 2013, 17:27 »

Oczywiście masz rację. De facto on cały czas jest heliosferze, tak jak ISS jest w atmosferze. Niby w kosmosie, a jednak w ziemskiej atmosferze, niby w przestrzeni międzygwiezdnej, a jednak w heliosferze.  :P

P.S.

Hmm Wiedziałem, ze Voyager jest jeszcze, w US bo nie opuścił Obłoku Oorta. Ale, ze jet w heliosferze? To w końcu wpłynął w zasięg oddziaływania materii międzygwiazdowej czy nie? Zdaję sobie sprawę, ze heliosfera, za jakiś czas ponownie może go dosięgnąć  ;) A; chwilowo jest poza nią. Czy dobrze kumam?

Online pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #172 dnia: Września 14, 2013, 18:21 »
Zacznijmy od tego, że Obłok Oorta to jedynie twór hipotetyczny. Moim zdaniem równie dobrze te komety mogą po prostu być w całej przestrzeni międzygwiezdnej. Niedawno odkryto nawet, że istnieją egzoplanety "wolne" w przestrzeni międzygwiezdnej więc czemu nie komety?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Radek68

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #173 dnia: Września 14, 2013, 19:16 »

P.S.

Hmm Wiedziałem, ze Voyager jest jeszcze, w US bo nie opuścił Obłoku Oorta. Ale, ze jet w heliosferze? To w końcu wpłynął w zasięg oddziaływania materii międzygwiazdowej czy nie? Zdaję sobie sprawę, ze heliosfera, za jakiś czas ponownie może go dosięgnąć  ;) A; chwilowo jest poza nią. Czy dobrze kumam?

Dobrze, bo de facto heliosfera to obszar, gdzie ciśnienie wiatru słonecznego przeważa nad ciśnieniem wiatrów galaktycznych, niemniej jednak ja podałem przykład ISS i atmosfery jako proporcjonalny. Nie ma jasno określonej granicy atmosfery, a ISS krąży ponad atmosferą, ale jednak to opór powietrza odpowiada w największym stopniu za stałe opadanie ISS.
Tak samo jest z heliosferą - w tej chwili przeważa wiatr galaktyczny, ale przecież ten Słoneczny też na sondę oddziałuje.

Message to Voyager: Welcome to Interstellar Space

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Września 17, 2013, 10:15 »
W sieci znalazłem obrazek przedstawiający położenia sondy Voyager 1:

Ilustracja oraz towarzyszący jej artykuł na stronie: http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA17046

Na tej ilustracji dobrze widać, iż US tak naprawdę ma 2 granice:
1. Heliopauzę, oddzielającą strefę zdominowaną przez wiatr słoneczny od przestrzeni miedzygwiezdnej
2. Zewnętrzną granicę Obłoku Oorta.

Można jako jedną z granic przyjąć też położenia najdalszej planety, co do niedawna tak się przyjmowało. Ale, jak dziś wiemy, za Neptunem czy ja Plutonem (uważanym do niedawna za planetę) krąży mnóstwo różnych ciał, więc tą granicę jak myślą można pominąć  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Września 17, 2013, 10:23 »
Generalnie to można znaleźć i kilka kolejnych granic. :) O ile pamiętam to Obłok Oorta miał już być "luźno" związany z Układem Słonecznym...

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #176 dnia: Września 17, 2013, 16:30 »
Generalnie to można znaleźć i kilka kolejnych granic. :) O ile pamiętam to Obłok Oorta miał już być "luźno" związany z Układem Słonecznym...
Generalnie to granice są niewidoczne, ponieważ strefy te na siebie nachodzą i trudno dokładnie określić granice układu lecz można uznać (ja uznaje), że Voyager opuścił nasz Układ i niech tak pozostanie :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #177 dnia: Września 17, 2013, 17:06 »
Również tak uznaję - wszak od lipca zeszłego roku bacznie obserwowaliśmy co się dzieje. :)

To naprawdę niesamowite, jak "wielki krok dla ludzkości" dokonał się dzięki misji Voyager 1. Ciekawi mnie, jakie będą pomiary tej sondy w najbliższych kilku latach. Możemy się nieźle zaskoczyć. :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Września 17, 2013, 17:07 »
de facto heliosfera to obszar, gdzie ciśnienie wiatru słonecznego przeważa nad ciśnieniem wiatrów galaktycznych, niemniej jednak ja podałem przykład ISS i atmosfery jako proporcjonalny. Nie ma jasno określonej granicy atmosfery, a ISS krąży ponad atmosferą, ale jednak to opór powietrza odpowiada w największym stopniu za stałe opadanie ISS.
Tak samo jest z heliosferą - w tej chwili przeważa wiatr galaktyczny, ale przecież ten Słoneczny też na sondę oddziałuje.

W przypadku heliosfery jest to mocniej zarysowane niż w przypadku atmosfery, bo w jej obrębie ruch cząstek naładowanych znajduje się pod kontrolą linii sił słonecznego pola magnetycznego, a poza nią - pola w przestrzeni międzygwiazdowej.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Tymczasem Voyager 2 przekroczył odległość 104 AU od Słońca ;).

Polskie Forum Astronautyczne