Autor Wątek: Sojuz TMA-06M  (Przeczytany 21311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Odp: Sojuz TMA-06M
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 16, 2013, 16:17 »
film z odłączenia Sojuza od MSK:

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 16, 2013, 18:39 »
Po lądowaniu helikopterem zostali dostarczeni na lotnisko w miejscowości Kustanai, a następnie Kevin Ford wraz z delegacją NASA odleciał samolotem NASA-992 Gulfstream-III do Houston. Jest to już 12 przypadek transportu amerykańskiego astronauty bezpośrednio do USA, oczywiście z 2 postojami na tankowanie paliwa. Jego lot można śledzić pod linkiem. Natomiast kosmonauci Oleg Nowickij i Jewgienij Tariełkin zostali przetransportowani samolotem Tu-134 na lotnisko Czkałowskij w pobliżu Moskwy. Za 2 dni mają oni wystąpić na konferencji prasowej w Gwiezdnym miasteczku.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 16, 2013, 22:28 »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 18, 2013, 22:59 »
Wszystkie fotki z operacji lądowania Sojuza od zespołu fotografa NASA!

Pogoda była faktycznie fatalna...właśnie u mnie znów pada śnieg ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 18, 2013, 22:59 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 30, 2013, 16:28 »
Nowickij i Tariełkin po powrocie z orbity przeszli symulację kontroli lądowania na Marsie. Celem było weryfikacja możliwości bezproblemowego przeprowadzenia takiego manewru po półrocznym pobycie w warunkach mikrograwitacji.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 30, 2013, 17:31 »
To jest naprawdę ciekawy eksperyment. :) Mam nadzieję, że Nowickij i Tariełkin są absolutnie pewni, że wylądowali jednak na Ziemi!

Offline jaro738

• Pełny
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 01, 2013, 08:03 »
czym to symulowanie miało się objawiać?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 01, 2013, 14:17 »
czym to symulowanie miało się objawiać?

W sensie jak je przeprowadzono? Z tego co rozumiem to w jakiejś centryfudze w ośrodku szkoleń kosmonautów. Symulowano prawdopodobnie z wykorzystaniem jakiegoś programu, a sprawdzano jak astronauci w sensie psychologicznym (?) podejdą do nadzoru takiej operacji po spędzeniu na orbicie czasu mniej więcej równego temu, jaki będzie potrzebny na dolot do Marsa (przynajmniej pół roku).

Zacytuję fragmenty ze źródła:

"ZVYOZDNY GORODOK, March 19 (RIA Novosti) - For the first time, two Russian cosmonauts simulated a manually controlled landing from the orbit on Mars after they spent half a year in the space, a deputy head of the Russian Space Training Center said on Monday.
Cosmonauts Oleg Novitsky and Yevgeny Tarelkin, who returned from the International Space Station (ISS) on Saturday after spending there 143 days, used a centrifuge at the Space Training Center in Moscow Region’s Star City, to successfully imitate a manually controlled landing on Mars.
“Because it takes at least half a year to reach Mars, we had no data until yesterday, whether cosmonauts will be fit and capable of conducting a manually controlled landing on Mars in the future,” said Boris Kryuchkov, a deputy head of the Space Training Center.
“We now know that it is real, because for the first time in history cosmonauts Oleg Novitsky and Yevgeny Tarelkin, who returned from the ISS on March 16, have confirmed such possibility,” he added."

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 14, 2013, 18:31 »
11.04. załoga Sojuza spotkała się w Gwiezdnym miasteczku i złożyła kwiaty pod pomnikiem J. Gagarina:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 14, 2013, 18:31 »