Autor Wątek: Balonowa Misja Małopolska  (Przeczytany 9092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
Balonowa Misja Małopolska
« dnia: Października 11, 2012, 13:36 »
Przygotowuję krakowską misję balonową. Zespół na razie jednoosobowy, wykształcenie nietechniczne, doświadczenie modelarskie, projekt hobbystyczny. Ostateczna decyzja odnośnie masy balonu i wielkości spadochronu po dokładniejszej ocenie masy payload. 

Cele misji:
- poznanie procedur związanych ze startem balonu meteorologicznego
- przygotowanie sprzętu niezbędnego do przeprowadzenia misji balonowej
- osiągnięcie pułapu 20 000m
- dokumentacja fotograficzna przebiegu misji
- odzyskanie payload

Planowany start: wiosna 2013

Balon:
- rozmawiam z chińskimi i japońskimi producentami w celu redukcji kosztów pośredników
- na początek prawdopodobnie 1000g

Spadochron:
- Rocketman najpewniej czterostopowy

Radar reflector:
- DIY

Payload obudowa:
- spożywcze/medyczne pudło styropianowe

Tracking:
#1 - APRS: trackuino mini, zasilanie lipo/Energizer Lithium AA, telemetria temperatury, buzzer akustyczny, egzamin na licencję radiooperatora w połowie grudnia, tracking na aprs.fi
#2 - GSM: Xexun 102, zasilanie własne, tracking GPRS na stronie/mapie producenta

Foto:
- Canon A480/A490/A495 + CHDK, zasilanie Energizer Lithium AA

Jestem na etapie zamówień poszczególnych elementów, niedługo pierwsze testy Xexun'a. Chętnie nawiążę współpracę.
Maciej SO9ADN

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Balonowa Misja Małopolska
« Odpowiedź #1 dnia: Października 12, 2012, 17:26 »
Brzmi naprawdę ciekawie! Czy start nastąpiłby z Krakowa?

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 12, 2012, 20:03 »
Zastanawiam się nad miejscem startu. Wolałbym uniknąć lądowania w Tatrach. Poza tym, ze względu na dość duży ruch lotniczy w i nad Krakowem lot będzie trzeba inaugurować w innej miejscowości.
Maciej SO9ADN

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2012, 16:28 »
Zastanawiam się nad miejscem startu. Wolałbym uniknąć lądowania w Tatrach. Poza tym, ze względu na dość duży ruch lotniczy w i nad Krakowem lot będzie trzeba inaugurować w innej miejscowości.

Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem może być środek Polski, skąd niezależnie w którym kierunku jest sporo dystansu i tym samym szanse na udany lot bez konieczności "inwazji" państw ościennych. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2012, 16:28 »

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2012, 17:22 »
Witaj w klubie  :)
Z chęcią pomożemy, podpowiemy jeśli będziesz miał pytania.

Dostępni jesteśmy też na naszym forum http://forum.copernicus-project.org.

pozdrawiam,

Naciej

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2012, 22:50 »
Dzięki za słowa wsparcia. Pewnie prędzej czy później zacznę jęczeć o pomoc. Muszę przeanalizować predyktory lotów i wybrać właściwą miejscówkę.

Kolejne elementy układanki zaczynają do siebie pasować. Dotarła płytka z Trackuino, Poleci GPS-11058 Venus ze Sparkfun oraz najpewniej antena ważąca aż 15g  ;)  Navcomm B72s. Teraz czas na nadajnik Radiometrix i małego Canona.

Wkuwam kod Q, w tym tygodniu pobawię się trackerem GSM.
Maciej SO9ADN

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 03, 2012, 21:36 »
Drobna aktualizacja i fotograficzna dokumentacja związana z projektem :)

Jutro pierwsze testy trackera Xexun (masa 61g).

Dotarł komputer pokładowy:

- Trackuino mini (13g)
- Radiometrix HX1 144.800 (5g)
- GPS Venus 638FLPx (3,5g)
- antena GPS (19g)
- programator Pocket AVR

Canon a480 upolowany już na Allegro.

W międzyczasie połknąłem jeszcze "obowiązkową" lekturę wspaniałego przedwojennego projektu:

Kapsuła przyjmie najpewniej kształt kulisty

w biało-czarnym malowaniu Gwiazdy Polski

« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2012, 22:03 wysłana przez Maciolus »
Maciej SO9ADN

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2012, 15:00 »
Testowałem odrobinę Xexuna. Duże zachmurzenie, teren pomiędzy zabudową. Schowany w kieszeni nie widział satelit, wyjęty podawał położenie z błędem około 50-100m. Udało się za to bezproblemowo skonfigurować darmowe monitorowanie online. Muszę wypróbować go jeszcze na wolnym terenie bez zachmurzenia.

Maciej SO9ADN

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2012, 23:52 »
Witaj!
Mam taką sugestię: spróbuj wykonać test tego lokalizatora pod kątem czasu, jaki potrzebuje do zalogowania się do sieci GSM i wysłania SMS z pozycją po odzyskaniu sygnału sieci. Trzeba wykonać jakieś pudło-ekran (może kilka warstw styropian-folia aluminiowa?) odcinające sygnał GSM, z którego lokalizator można szybko wyjąć. Pytanie: po jakim czasie w praktyce zostanie nadany SMS z pozycją.
Ciekawi mnie, czy da się w praktyce uzyskać możliwość nadania SMS z pozycją PRZED lądowaniem gondoli balonu. Sygnał sieci zanika podobno już od 650m nad terenem (pozioma charakterystyka anten BTS-ów). Z kolei po wylądowaniu problemem może byc zanik sygnału z powodu ukształtowania terenu. Teoretycznie więc, z punktu widzenia pewności zadziałania tego systemu namierzania/odzysku ładunku, najlepiej byłoby odebrać sygnał z tego "okna" tuż nad ziemią. To zależy zaś od szybkości opadania ładunku i czasu reakcji lokalizatora.
 Ekipa Heveliusa miała problem z lokalizatorami GSM -w żadnym z 3 lotów nie dostali sygnału. W przypadku H2 wydaje mi się, że przyczyną było także zbyt szybkie opadanie gondoli -przycinali mocno spadochron, by nie utopić kapsuły w Bałtyku. No i w każdym przypadku mógł być niedogodny teren po wylądowaniu -las, jakieś odkrywki, gdzie może nie było zasięgu. Tymczasem w powietrzu nieco wyżej nad gruntem sygnał być MUSI. Rozmiar komórki sieci 900MHz to 35km. Ograniczony jest nie mocą sygnału, ale bramką czasową wymiany sygnałów miedzy wieżą (BTS) a telefonem czy innym urządzeniem GSM. Nie sądze, by gdziekolwiek w PL było miejsce, gdzie do najbliższego przekaźnika był większy dystans.
Pozdrawiam
-J.

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2012, 15:44 »
Muszę poeksperymentować w miejscu bez zasięgu GSM z fiksem GPS. Poszukam mapy z ciemnymi plamami zasięgu T-mobile ;)

Udało mi się upolować używkę Canona A490 za godziwe pieniądze na znanym portalu aukcyjnym. CHDK już zainstalowane, bootuje automatycznie, testowane 2 intervalometry działają poprawnie. Następny krok - pudełko styropianowe. Muszę też przysiąść do testów na licencję radioamatora.
Maciej SO9ADN

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 15, 2012, 14:57 »
Widzę, że zapanowała lekka stagnacja w temacie balonowym. Mam nadzieję, że przygotowania przedświąteczne nie zaprzątają waszych głów w całości ;) Troszkę odświeżę więc tematykę i pochwalę się przy okazji. Właśnie wróciłem z egzaminu UKE (wycieczka do Siemianowic Śląskich), zdobyłem licencję radioamatora klasy C. Będzie trzeba wystąpić o znak. Kolejny drobny kroczek do przodu :)
Maciej SO9ADN

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 15, 2012, 19:18 »
Brawo! :) Czy egzamin był trudny? :)

Offline hubal87

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 15, 2012, 19:55 »
Cześć,

Nie szukasz kogoś do współpracy? Jeśli tak to był bym zainteresowany.
Więcej informacji mogę przesłać na priv gdy byś był chętny.

Pozdrawiam,
Sebastian

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 15, 2012, 22:08 »

Offline Maciolus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 16, 2012, 08:34 »
Egzamin nie jest trudny. Ja zdawałem oczywiście tylko na klasę C uprawnień. Trzeba się przegryźć przez zestaw około 250 pytań. 3 odpowiedzi, jedna prawidłowa. Jako osoba niezwiązana z krótkofalarstwem kilka odpowiedzi musiałem po prostu wryć na blachę. Około połowa pytań jest zdroworozsądkowa lub dotyczy ogólnej wiedzy technicznej zaczerpniętej z lekcji fizyki i życia codziennego (czy uziemienie radiostacji można podłączyć do instalacji gazowej?  :o ).

Egzamin jest szybki, miły i elegancki. 20 pytań w 4 działach, kosztuje 40zł. Trzeba zaliczyć każdy z działów żeby zdać egzamin. Wystarczy 60% poprawnych odpowiedzi. Wyniki są podawane od ręki. Dokument potwierdzający nadanie licencji przychodzi pocztą w ciągu 30 dni. Widzę, że nie ma jeszcze przygotowanego terminarza egzaminów na 2013. Później występuje się o nadanie znaku (82zł).

@hubal87 jasne, że jestem zainteresowany :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2012, 08:36 wysłana przez Maciolus »
Maciej SO9ADN

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 16, 2012, 08:34 »