Autor Wątek: Rok 2012 - Świat  (Przeczytany 13294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline astropl

• Moderator
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
Odp: Rok 2012 - Świat
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:11 »

Jakby nie patrzec to chya ich platforma na ktorej sie to dzialo;-) To samo w przypadku deploymentu cubesatow, to tez ich sprzet. Z powazaniem
                                                                                                                        Adam Przybyla

CubeSaty - tak, ale RRM - nie.

"After Atlantis docks with station, RRM is transferred during a spacewalk to Dextre’s Enhanced Orbital Replacement Unit Temporary Platform (EOTP). Following the shuttle’s departure, RRM remains on the EOTP until Dextre and Canadarm2 finally transfer RRM to its permanent location on ExPRESS Logistics Carrier 4 (ELC-4)."
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 09, 2012, 16:12 »
Pierwsza misja srwisowa satelity za pomoca canadarma tez odbyla sie za pomoca ich platformy.

W sensie co konkretnie? :)
Dwa linki:
http://ssco.gsfc.nasa.gov/robotic_refueling_mission.html
http://www.space.com/14910-robotic-refueling-mission-demonstration.html
Dla mnie to zupelna zmiana zasad gry zamiast pakowac wszystko do rakiety, oblozonej potwornymi kosztami ubezpieczenia (okolo 40%) i innymi czynnosciami
magicznymi (pop/ksiadz/trzykrotne spluniecie przez lewe ramie do wyboru) mamy mozliwosc poprawnienia czegos juz po przeniesieniu sprzetu przez najgorszy
element lotu gdziekolwiek wyniesienie na LEO. W alternatywie mozna tez cos naprawic o ile jest juz na orbicie. Wiem, malo wybuchowy fakt, specjalnie nikt nim sie chyab nie przejal. Z powazaniem
                                                      Adam Przybyla

Ależ ja się zgadzam z Twoim wywodem w całości. Tylko co, u licha, mają z tym wspólnego Japończycy?! Toż wszystko to zrobiono w USA i Kanadzie!
Jakby nie patrzec to chya ich platforma na ktorej sie to dzialo;-) To samo w przypadku deploymentu cubesatow, to tez ich sprzet. Z powazaniem
                                                                                                                        Adam Przybyla

Pod pojęciem platformy masz na myśli ten moduł RRM? (http://ssco.gsfc.nasa.gov/images/RRM_Factsheet.pdf) To wszystko kanadyjsko-amerykański sprzęt obsługiwany przez kanadyjskiego Dextre na ISS. Chociaż nie znam dokładnej genezy tej platformy. RRM został dostarczony w misji STS-135, więc tutaj nie ma żadnego udziału Japończyków (w sensie dostarczenia przez HTV) :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 09, 2012, 19:06 »

Adam Przybyla

CubeSaty - tak, ale RRM - nie.

"After Atlantis docks with station, RRM is transferred during a spacewalk to Dextre’s Enhanced Orbital Replacement Unit Temporary Platform (EOTP). Following the shuttle’s departure, RRM remains on the EOTP until Dextre and Canadarm2 finally transfer RRM to its permanent location on ExPRESS Logistics Carrier 4 (ELC-4)."
Ok, teraz dopiero zauwazylem, ze istotnie ISS ma wicej tych "tarasow";-) Czyli pozostaja tylko cubesaty na ten rok. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 13, 2012, 11:39 »
Do tegorocznej listy najważniejszych wydarzeń z pewnością dochodzi start rakiety Unha-3 z Północnej Korei.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 13, 2012, 11:39 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 13, 2012, 12:36 »
Do tegorocznej listy najważniejszych wydarzeń z pewnością dochodzi start rakiety Unha-3 z Północnej Korei.
Ewidentnie, poludniowa korea dolaczy pewnie  w przyszlym roku jako 11 panstwo z wlasnym nosicielem. Ciekawe kto bedzie 12? Birma? Argentyna? Brazylia;-)
A moze cos bardziej swojskiego: Rumunia czy Dania?;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                    Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2012, 13:23 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 21, 2012, 16:02 »
Trzeba też dodać start NuSTAR, przedłużenie misji GALEX i zakończenie misji RXTE. No i też przelot Change'2 koło Toutatis, czyli 11 już odwiedziny planetoidy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2012, 16:08 wysłana przez Scorus »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 04, 2013, 18:38 »
Ja po długim namyślę, stwierdziłem, iż największym wydarzeniem dla astronautyki w 2012 były udane (mniej lub bardziej) misje Dragona. Myślę, że to kluczowa sprawa dla przyszłości astronautyki w USA i na świecie, bo może zadecydowac o jej przyszłości, czyli stopniowym uniezależnianiu się lotów towarowych a w przyszłości załogowych na LEO (jak mam nadzieję) od agencji rządowych.

Lądowanie MSL pomimo naukowej wagi jest mniejszym wydarzeniem rangi historycznej, choć na nie czekałem latami, bodajże od lądowania MERów w 2004 roku  ;D

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 25, 2019, 23:41 »
W 2012 roku zmarło czworo  astronautów, którzy odbyli loty kosmiczne .
Spośród ogólnej ilości 527 astronautów, którzy odbyli co najmniej lot na LEO , nie żyje 67.

07.02. Janice Elaine Voss (55) (5)                    01.07. Alan Goodwin Poindexter (50) (2) 

23.07. Sally Kristen Ride (61) (2)                        25.08. Neil Alden Armstrong (82) (2)           

« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2019, 00:06 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 25, 2019, 23:41 »