Autor Wątek: Orbital ATK  (Przeczytany 153970 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Orbital Sciences Corporation
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 21, 2010, 00:59 »
Bardzo ciekawa informacja Borysie!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 21, 2010, 12:23 »
No forum naszegospejsflajta w 2007 roku ktoś umieścił taką oto fotkę obu pojazdów X-34 (wtedy były jeszcze "składowane").

O ile dobrze kumam to X-34 miał być pojazdem suborbitalnym, zrzucanym z samolotu L-1011, podobnie jak rakieta Pegasus?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 21, 2010, 12:35 »
No forum naszegospejsflajta w 2007 roku ktoś umieścił taką oto fotkę obu pojazdów X-34 (wtedy były jeszcze "składowane").

O ile dobrze kumam to X-34 miał być pojazdem suborbitalnym, zrzucanym z samolotu L-1011, podobnie jak rakieta Pegasus?

Osiągającym prędkość mach 8 i wysokość siedemdziesięciu-kilku kilometrów (250 000 stóp).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 21, 2010, 12:38 »
Dzięki za odpowiedź! W takim razie pytanie - do czego konkretnie możnaby wykorzystać X-34 w obecnej sytuacji? Jakie eksperymenty i testy miałyby sens?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 21, 2010, 12:38 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 21, 2010, 12:47 »
Testy materiałowe (ale też np. oprogramowania), screamjet, eksperymenty 0g czy związane z przestrzenią kosmiczną, gdyby go trochę podtuczyć i dodać tak z jeszcze jeden stopień (jednorazowy) możliwe by było pewnie wynoszenie niewielkich satelitów :) (strzelam - do stukilkudziesięcu kilo, orbitalowi nie potrzebna jest tu cięższa rakieta, chyba, że chciałby zastąpić Pegasusa). To przychodzi mi pierwsze do głowy.

EDIT: O, tutaj znalazłem taką grafikę:
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2010, 13:05 wysłana przez jmvh »

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 21, 2010, 19:23 »
Otwarto Centrum Kontroli Misji przeznaczone bezpośrednio do obsługi misji związanych z COTS i CRS.
http://www.orbital.com/CargoResupplyServices/

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 22, 2010, 15:08 »
Aerojet testuje silnik rakietowy na potrzeby Taurusa II

"Silniki Aerojet AJ-26 mają już niedługo napędzać pierwszy stopień rakiety nośnej Taurus II, budowanej przez firmę Orbital Sciences Corporation. Pierwszy lot tej rakiety ma nastąpić w trzecim kwartale przyszłego roku, lecz zanim jednak do tego dojdzie, konieczne jest przeprowadzenie odpowiednich testów tego silnika rakietowego. Pierwsze próby są właśnie przeprowadzane w ośrodku NASA znajdującym się w Missisipi - Stennis Space Center.

Pierwszy test przeprowadzono na platformie E-1 ośrodka Stennis i polegał on na próbnym uruchomieniu silnika na okres około 10 sekund, aby możliwa była weryfikacja zarówno procedur startowych oraz wyłączających silnik, a także przeprowadzenie prac na samej wyrzutni związanych z jego obsługą. W ramach testu przeprowadzono także próby systemów odpowiedzialnych za kontrolę pracy silnika AJ-26. Był to również pierwszy 'gorący' test nowego silnika w Stennis od około 11 lat, kiedy przeprowadzano próby silnika Pratt&Whitney Rocketdyne RS-68. Jego przeprowadzenie wymagało przebudowania platformy na potrzeby nowej konstrukcji."

Dalszy ciąg na kosmo - link.

Załącznik - Test silnika rakietowego Aerojet AJ-26 na platformie testowej w Stannis Space Center.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 22, 2010, 18:40 »
Zakładam, że dopóki ktoś nie założy osobnego wątku o X-34, będziemy o nich pisać tutaj. Niech będzie, w końcu to produkt Orbitala. W dniach 16-17 listopada zostały one przewiezione ciężarówkami z bazy sił zbrojnych Edwards do Mojave Air and Spaceport. Oto fotka z transportu obydwóch pojazdów:

Jeden z tych dwóch egzemplarzy kilkakrotnie odbył lot unoszony przez Orbital’s Lockheed L-1011, jednak nie było żadnego samodzielnego lotu. O obecnym wykorzystaniu pojazdów mówi John Kelly z NASA, że: "the two vehicles are under consideration as potential flight platforms for reusable space launch vehicle technology demonstrations, such as return-to-launch-site recovery and rapid-turnaround for lower-cost operations."

Personel Orbitala w ciągu kilku tygodni ma stwierdzić, czy pojazdy będą nadawały się do lotów.

Źródło: link.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 22, 2010, 19:21 »
Ech, ci w USA to mają widoczki. Jedziesz sobie spokojnie 'hajłej' w dzikim zachodzie, a tu stop - policja zatrzymuje i nagle widzisz, że jakiś konwój przewozi mały pojazd ze skrzydłami. Niewątpliwie obcy. ;)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 22, 2010, 19:36 »
the two vehicles are under consideration as potential flight platforms for reusable space launch vehicle technology demonstrations, such as return-to-launch-site recovery and rapid-turnaround for lower-cost operations.

Mnie ciekawi do czego rzeczywiście owi "obcy" zostaną użyci, jeśli do tylko tego co powyżej to trochę szkoda, myślę że możliwości takiego pojazdu były by większe (o czym napisałem wcześniej). Ale trzeba przyznać, że tu obcy nie jedzie na gapę, nie to co na Nostromo :).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 28, 2010, 01:15 »
Nie słyszałem nigdy o X-34, a nawet jeśli to nie doczytałem tyle, ile znajduje się w tym wątku, także super zajawka :) Świetny obrazek wrzuciłeś jmvh 5 postów wyżej, z tym ujęciem na wypuszczany ładunek, wnioskuję więc że możliwe i bezpiecznie by było wynoszenie takiego ładunku (np. lekkiego satelity) + dodatkowy stopień cryo. Kojarzy mi się sytuacja z zakazem wynoszenia takich jednostek po katastrofie Challengera, ale tam się do tego posunęli, ponieważ mieliśmy do czynienia ze statkiem załogowym (wahadłowcem), tutaj mamy inne reguły gry, tak?

Niecierpliwie będę czekać na analizy techników po obejrzeniu maszynek. Mam nadzieję, że okażą się sprawne. Skoro je wytoczyli, przetransportowali i poddają kontroli, to chyba oznacza, że jest kasa, a jak nie ma problemu z $ to... cieszymy się :P

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 28, 2010, 10:17 »
Celem było zejście do 500 000 $ za lot, gdyby dołożyć do tego niedrogi, komercyjny lub zbudowany z komercyjnie dostępnych części drugi stopień (Orbital ma tu duże doświadczenie, patrz Taurus II czy obsługa byłych ICBM-ów) wehikuł byłby naprawdę ekonomiczny, wszak Virgin mówił o zbudowaniu rakietki o nośności chyba parunastu kilo i kosztującej 2M$ i jakiś koleś z wojska powiedział że "cena wyrażona w pojedynczych milionach robi wrażenie" jeśli mnie pamięć nie myli. Kriogeniczny stopień mógłby zwiększyć znacznie nośność względem hybrydy/stałopaliwowca, warto wspomnieć że XCOR przetestował tłokową sprężarkę ciekłego wodoru, potencjalnie tańszą od normalnej, w USA są też firmy prowadzące prace na kompozytowymi zbiornikami LOX do systemów typu pressure-fed. Przy cenie tych 2M$ i nośności kilkudziesięciu-stukilkudziesięciu kilo pojazd znalazł by niemałe grono odbiorców, gra jest więc warta świeczki ;)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 28, 2010, 12:03 »
Celem było zejście do 500 000 $ za lot, gdyby dołożyć do tego niedrogi, komercyjny lub zbudowany z komercyjnie dostępnych części drugi stopień (Orbital ma tu duże doświadczenie, patrz Taurus II czy obsługa byłych ICBM-ów) wehikuł byłby naprawdę ekonomiczny,

Drugi stopień kosztuje często więcej niż pierwszy. Niby jest mniejszy, ale też bardziej skomplikowany, a parametry ma dużo bardziej wyśrubowane w porównaniu z pierwszym stopniem.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 28, 2010, 12:05 »
Wygląda na to, że NASA nie chce się bawić X-34, ale co najwyżej odstąpić go prywaciarzom.

Przy okazji - parę fotek X-34 i X-37.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 28, 2010, 12:53 »
Celem było zejście do 500 000 $ za lot, gdyby dołożyć do tego niedrogi, komercyjny lub zbudowany z komercyjnie dostępnych części drugi stopień (Orbital ma tu duże doświadczenie, patrz Taurus II czy obsługa byłych ICBM-ów) wehikuł byłby naprawdę ekonomiczny,

Drugi stopień kosztuje często więcej niż pierwszy. Niby jest mniejszy, ale też bardziej skomplikowany, a parametry ma dużo bardziej wyśrubowane w porównaniu z pierwszym stopniem.

Coś czułem że skomentujesz ten post :) Wiem że drugi stopień nie kosztuje automatycznie mniej, często to on niesie całą drogą i precyzyjną awionikę, w wielu wypadkach silniki wyższych stopni pozwalają na restart co zwiększa nośność, ale wymaga też systemów ów restart umożliwiających, często używa bardziej problematycznych mieszanek jak LOX/LH2, itd.

Wygląda na to, że NASA nie chce się bawić X-34, ale co najwyżej odstąpić go prywaciarzom.

I bardzo dobrze, prywaciarz może zmniejszyć koszty "biurokracji" przy operowaniu takim cudeńkiem. Pisałem też o komercyjnym drugim stopniu i technologiach opracowywanych przez niewielkie firmy mogących koszt tego drugiego stopnia zmniejszyć przy jednoczesnym zachowaniu dość dobrych osiągów. Orbital ma duże doświadczenie w takim składaniu swoich produktów z dostępnych na rynku części, amerykańskie silniki z Rosji, konstrukcja nośna z Ukrainy, drugi stopień od ATK, sekcja ciśnieniowa z Włoch to jego ostatnie wyczyny. Tak poskładany drugi stopień byłby ekonomiczny, mówię tu oczywiście o "amerykańskiej" ekonomii. W rosyjskiej za 0,5M$ jest Sthil'.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 28, 2010, 12:53 »