Autor Wątek: Dragon CRS-2  (Przeczytany 57444 razy)

Offline Air Q

• Weteran
Odp: Dragon CRS-2
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 01, 2013, 17:52 »
Baterie rozwinięte!
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 01, 2013, 17:52 »
panele podobno już są rozlożone

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 01, 2013, 17:53 »
No to teraz czekamy na osiągnięcie pełnej zdolności manewrowej. Około godziny 18:40 CET mieli wykonać pierwsze manewry w drodze do ISS.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 01, 2013, 18:04 »
Starają się przywrócić do działania zespoły silniczków nr. 2 i 4.
https://twitter.com/elonmusk/status/307536134215446528
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 01, 2013, 18:04 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 01, 2013, 18:07 »
Zapraszam na mój blog :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 01, 2013, 18:54 »
No to teraz czekamy na osiągnięcie pełnej zdolności manewrowej. Około godziny 18:40 CET mieli wykonać pierwsze manewry w drodze do ISS.

Uwielbiam SpaceX - z nudnych misji robią coś, co człowiek ogląda z zapartym dechem :) Dlatego mam zamiar chodzić na każdy start ich rakiety - a nóż a widelec coś wybuchnie? ;)

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 01, 2013, 19:06 »
Eh, to wszystko tylko pokazuje jak wiele może pójść "nie tak". Strach myśleć, ile tego dojdzie przy Grasshopperze.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 01, 2013, 19:34 »
Eh, to wszystko tylko pokazuje jak wiele może pójść "nie tak". Strach myśleć, ile tego dojdzie przy Grasshopperze.

Moim zdaniem ta awaria pokazuje także dlaczego Atlas V i Delta IV są tak dużo droższe od F9.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 01, 2013, 19:43 »
Moim zdaniem ta awaria pokazuje także dlaczego Atlas V i Delta IV są tak dużo droższe od F9.

Nie bardzo rozumiem - przecież rakieta działała bezproblemowo.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 01, 2013, 19:45 »

Uwielbiam SpaceX - z nudnych misji robią coś, co człowiek ogląda z zapartym dechem :) Dlatego mam zamiar chodzić na każdy start ich rakiety - a nóż a widelec coś wybuchnie? ;)

Z takimi zachciankami to lepiej do kina chodzić ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 01, 2013, 19:51 »
Nie za wiele nowego w temacie. Pojawiło się nawet nieporozumienie co do kwestii ile układów RCS tak naprawdę działa (z informacji od Muska można by wnioskować, że dwa, natomiast PAO głosi, że wciąż tylko jeden). Za 20 minut zbliża się kolejny moment na możliwe przeprowadzenie manewru modyfikacji parametrów orbity. Jeśli nie dadzą rady, to nic nie wyjdzie z jutrzejszego podejścia do ISS.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 01, 2013, 20:11 »
Zdaje się, że SpaceX narzuciło jakieś embargo na informacje o statusie misji - nie ma nawet najmniejszych wycieków informacji :P Myślę, że już można spokojnie nastawiać się na podejście do ISS w następnym tygodniu, oczywiście jeśli uda się przywrócić do działania przynajmniej dwa układy RCS.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 01, 2013, 20:26 »
Matias, nie sądzę, to raczej standardowa polityka PRowa. Pewnie ogłoszą dopiero po udanej próbie, że się udało. Przy zarządzaniu kryzysem nie informuje się o raczej "na żywo", bo to bardziej szkodzi niż pomaga.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #88 dnia: Marca 01, 2013, 20:38 »
Matias, nie sądzę, to raczej standardowa polityka PRowa. Pewnie ogłoszą dopiero po udanej próbie, że się udało. Przy zarządzaniu kryzysem nie informuje się o raczej "na żywo", bo to bardziej szkodzi niż pomaga.

Dzisiaj nie zdążyli z manewrami, a mechanika orbitalna jest nieubłagana i zdaje się, że zajmie im około 2 dni ponowne zgranie orbit. Zresztą zobaczymy - na 21:00 CET planowana jest konferencja. :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 01, 2013, 20:39 »
Zdaje się, że SpaceX narzuciło jakieś embargo na informacje o statusie misji - nie ma nawet najmniejszych wycieków informacji :P Myślę, że już można spokojnie nastawiać się na podejście do ISS w następnym tygodniu, oczywiście jeśli uda się przywrócić do działania przynajmniej dwa układy RCS.

Embargo jak embargo - pracują nad problemem, o 15:00 będzie konferencja prasowa i się dowiemy co i jak.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 01, 2013, 20:39 »