Autor Wątek: STS-133  (Przeczytany 727655 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: STS-133
« Odpowiedź #1890 dnia: Marca 05, 2011, 19:39 »
Trzeba przyznać, że dziś to chyba najbardziej senny dzień na orbicie ze wszystkich całej tej misji. Nawet na forum naszegospejsflajta zbytnio nie komentują... :P

NaszaTv miała w ogóle jakieś problemy, ale zdaje się że już wszystko okej. Generalnie dzień upływa na pracach związanych z systemem kontroli środowiska na ISS. Kelly pracował nad zainstalowaniem nowego filtra do jednostki OGA (Oxygen Generation Assembly). Nowa część została dostarczona z misją STS-133. Ostatnie informacje mówią o tym, że doszło jednak do "wywalenia" jednostki po jakimś czasie od rozruchu. Jaka sama nazwa wskazuje, OGA wytwarza tlen..

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #1891 dnia: Marca 05, 2011, 21:19 »
Coś z dnia startu.  ;D

Klik = full res
The Dark Side of the Moon

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1892 dnia: Marca 06, 2011, 00:22 »
Padł rosyjski system wytwarzający tlen - Elektron. Trwają próby jego przywrócenia przez Kontrolę Misji z Moskwy.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1893 dnia: Marca 06, 2011, 01:53 »
Krótkie podsumowanie dnia FD10:

-prawie wszystkie prace zaplanowane na ten dzień misji zostały ukończone
-prace nad instalacją zamiennej jednostki (filtra) dla generatora tlenu OGA zajęły trochę więcej czasu. Zadaniem tym zajmował się Scott Kelly (dowódca ISS). Ostatni, trwający 60 minut, test zostanie przeprowadzony jutro. Zebrane próbki wrócą na Ziemię do analizy na pokładzie wahadłowca.
-jednostka usuwająca dwutlenek węgla z atmosfery po dzisiejszych pracach/naprawach działa dobrze
-przystosowywanie PMM - z modułu zostało usunięte dużo folii zabezpieczającej, która została przetransportowana do statku HTV (utylizacja), gdzie trafiły też regały/platformy ISP. Z kolei ze statku HTV do PMM przetransportowane zostały inne ładunki (np. jedzenie).
-jutro ostatni dzień łączonej misji (FD-11). Około godziny 21:30 CET zostaną zamknięte włazy pomiędzy PMA-2 a wahadłowcem.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1893 dnia: Marca 06, 2011, 01:53 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1894 dnia: Marca 06, 2011, 10:28 »
Wszyscy śpią, a tymczasem astronauci już pracują od godziny (no dobra, jedzą śniadanie i się myją :P). Bierzmy z nich przykład!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1895 dnia: Marca 06, 2011, 10:37 »
To prawda! Wstać tak wcześnie jak oni w niedziele - to trudne zadanie! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1896 dnia: Marca 06, 2011, 11:12 »
Jutro ma być odegrana specjalna wersja piosenki-motywu z serialu Star Trek z lat 60. XX wieku dla załogi jako pobudka. Będzie ktoś online wtedy? Pobudka o 9:23 CET.

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #1897 dnia: Marca 06, 2011, 11:18 »
Dzisiaj kolejne prace związane z transferem ładunków, później załoga będzie miała trochę czasu wolnego na podziwianie widoków, ale najważniejszym wydarzeniem będzie pożegnanie i po raz ostatni zamknięcie włazów pomiędzy Discovery i ISS, które ma mieć miejsce o 21:33 CET.

Jutro ma być odegrana specjalna wersja piosenki-motywu z serialu Star Trek z lat 60. XX wieku dla załogi jako pobudka. Będzie ktoś online wtedy? Pobudka o 9:23 CET.

Mnie niestety nie będzie jutro cały dzień bo pracuję  :(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1898 dnia: Marca 06, 2011, 11:41 »
Łącznie mają coś około 2,5 godziny wolnego - potem niektórzy astronauci będą sprawdzać sprzęt od operacji dokowania. 
Prócz tego załoga ma się upewnić, że weźmie wystarczającą ilość jedzenia z ISS na prom, żeby wystarczyło do EOM+2. :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1899 dnia: Marca 06, 2011, 12:41 »
Za kosmo:

"Godzina 12:35 CET (06.03.2011)
Aparat CDRA (Carbon Dioxide Removal Assembly), usuwający dwutlenek węgla, został przetestowany i stwierdzono, iż działa poprawnie. Jednak dzisiaj znowu wyłączył się system Elektron, odpowiednik CDRA po rosyjskiej stronie ISS. Wczoraj aparatura ta doświadczyła awarii i kontrolerzy lotu podjęli próby restartu."

Prócz tego załoga ma się upewnić, że weźmie wystarczającą ilość jedzenia z ISS na prom, żeby wystarczyło do EOM+2. :)

Żeby nie było, że to jednostronna wymiana - z wahadłowca przetransportowano spore ilości O2 na Stację ISS (m.in. do zbiorników HPGT na module Quest). Ponoć zostało zatankowane na ful 8)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1900 dnia: Marca 06, 2011, 12:44 »
Żeby nie było, że to jednostronna wymiana - z wahadłowca przetransportowano spore ilości O2 na Stację ISS (m.in. do zbiorników HPGT na module Quest). Ponoć zostało zatankowane na ful 8)

Takie zabiegi 'tankowania pod korek' na ISS chyba będą normalnym elementem kolejnych misji - STS-134 i (miejmy nadzieję) STS-135. :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #1901 dnia: Marca 06, 2011, 13:11 »

Takie zabiegi 'tankowania pod korek' na ISS chyba będą normalnym elementem kolejnych misji - STS-134 i (miejmy nadzieję) STS-135. :)

Tak, wczoraj podczas tankowania wody do jednego kanistra CWC (czytałem na nsf chyba) nawet udało im się przelać trochę :P Mowa o dodatkowej wodzie z wahadłowca, która transportowana jest na ISS.

Offline Prometeusz

• Weteran
« Odpowiedź #1902 dnia: Marca 06, 2011, 13:35 »
Ktoś bawi się kamerką, i dzięki temu mamy ładne widoczki   :). Pierwsze dwa załączniki to wschodnie wybrzeże Ameryki Południowej, dwa następne to Afryka.

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #1903 dnia: Marca 06, 2011, 19:02 »
ostatnie transfery między ISS i Discovery - próbki przechowywane na ISS w -80st zostaną przeniesione do specjalnej lodówki na wahadłowcu.
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1904 dnia: Marca 06, 2011, 19:34 »
Trwa właśnie konferencja na NASA TV.

Discovery jest w dobrym stanie. Astronauci też. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1904 dnia: Marca 06, 2011, 19:34 »