0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cytat: station w Listopada 24, 2020, 08:45Cytat: JSz w Listopada 23, 2020, 22:21W niedzielę ma być lądowanie na Księżycu - na szczęście o podobnej porze jak start. To chyba najtrudniejszy element misji!Oprócz samego lądowania i operacji na powierzchni, które mam nadzieję - też będą transmitowane - mnie najbardziej interesuje etap lotu członu powracającego na orbitę księżycową i moment cumowania ze statkiem macierzystym. Z sond bezzałogowych tego przecież jeszcze nikt wcześniej nie robił. Tutaj też może to być moment kluczowy misji. Zresztą...co tu dużo mówić - sama misja jest przynajmniej o dwa poziomy bardziej skomplikowana od CH-3 czy CH-4. ... nie do konca, wojskowy LEO express, MEV-1 czy proby na stacji kosmicznej wykonyane byly w jakims tam czesci automatycznie. Kurs tez tak dziala. BTW, jesli chiny wspolpracuja z UE to mogli siegnac do starego projektu zrobionego na potzreby polaczenia ATV z ISS, nazwyalo sie tobodajrze RACSI i dzialalo na jakims linuksiku;-)Z powazaniem Adam PrzybylaZrodla:https://www.linuxjournal.com/article/3024
Cytat: JSz w Listopada 23, 2020, 22:21W niedzielę ma być lądowanie na Księżycu - na szczęście o podobnej porze jak start. To chyba najtrudniejszy element misji!Oprócz samego lądowania i operacji na powierzchni, które mam nadzieję - też będą transmitowane - mnie najbardziej interesuje etap lotu członu powracającego na orbitę księżycową i moment cumowania ze statkiem macierzystym. Z sond bezzałogowych tego przecież jeszcze nikt wcześniej nie robił. Tutaj też może to być moment kluczowy misji. Zresztą...co tu dużo mówić - sama misja jest przynajmniej o dwa poziomy bardziej skomplikowana od CH-3 czy CH-4.
W niedzielę ma być lądowanie na Księżycu - na szczęście o podobnej porze jak start. To chyba najtrudniejszy element misji!
... jesli operacje przebiegaly automatycznie, to odleglosc nie jest taka wazna, tak samo dziala na LEO, GEO czy MEO.BTW, do orbity Ksiezyca nie jest tak daleko, mozna jeszcze trcoeh maualnie pomoc;-) Z powazaniem Adam Przybyla
Cytat: Adam.Przybyla w Listopada 24, 2020, 10:47... jesli operacje przebiegaly automatycznie, to odleglosc nie jest taka wazna, tak samo dziala na LEO, GEO czy MEO.BTW, do orbity Ksiezyca nie jest tak daleko, mozna jeszcze trcoeh maualnie pomoc;-) Z powazaniem Adam Przybylano co nie zmienia faktu, że statystyki nie zaprzeczysz, na orbicie Księżyca nic takiego z automatu się jeszcze nie działo prawda.
A swoja drogą ten rok 2020 w tytule do zmiany...
Zmieniłem tytuł wątku.
Ciekawe, jak byla misja apollo to sie bali, ze moze wejsc pod niewlasciwym kontem iu sie odbic od atmosfery,a tu chinczycy to wykorzystali.niezle:) Z powazaniem Adam Przybyla