Witam wszystkich!

Myślę że każdy z was interesujący się astronautyką marzy o byciu Astronautą! To również jest moje marzenie. Sądzę że nic nie jest nie możliwe tylko należy uwierzyć w siebie i w swoje umiejętności. Dlatego też zakładam ten temat (warto mieć marzenia

).
O tym jak zostać Astronautą zacząłem wpierw szukać na oficjalnej stronie NASA :
http://astronauts.nasa.gov/content/broch00.htm#bqrZ tego co tam piszą aby zostać jednym z nich należy:
- Mieć ukończone studia na poziomie Bachelor (odpowiednik polskiego licealisty);
- Obywatelstwo USA;
- Ciśnienie krwi nie wyższe niż 140/90 w pozycji siedzącej;
- Wzrost pomiędzy 62 a 75 int co na nasze oznacza między 157cm a 190 cm;
Są jeszcze dwa wymagania dotyczące naszego wzroku oraz doświadczenia jako pilot odrzutowca. Niestety nie umiałem tego przetłumaczyć dlatego umieszczam kawałek tutaj.
Doświadczenie jako pilot:
Degree must be followed by at least 3 years of related, progressively responsible, professional experience or at least 1,000 pilot-in-command time in jet aircraft. An advanced degree is desirable and may be substituted for experience as follows: master’s degree = 1 year of experience, doctoral degree = 3 years of experience. Teaching experience, including experience at the K - 12 levels, is considered to be qualifying experience for the Astronaut Candidate position; therefore, educators are encouraged to apply.
Wymagania wzroku :
Distant and near visual acuity: Must be correctable to 20/20, each eye
The refractive surgical procedures of the eye, PRK and LASIK, are allowed, providing at least 1 year has passed since the date of the procedure with no permanent adverse after effects. For those applicants under final consideration, an operative report on the surgical procedure will be requested.
Oczywiście niezbędne musi być znajomość języka angielskiego na perfekcyjnym poziomie (spokojnie uczę się

).
Co o tym sądzicie? Z tych wszystkich wymagań trudne może być uzyskanie obywatelstwa i odpowiedniej szkoły - bez wątpienie musi to być dobra szkoła. Myślę, że jeśli poszedłbym na studia do Ameryki problem obywatelstwa miałbym z głowy (swoją drogą nie widzę innej możliwości otrzymania obywatelstwa). Jestem dobry z przedmiotów ścisłych i na pewno pójdę w tym kierunku. Prosiłbym was o przetłumaczenie i wytłumaczenie powyższych wymagań wzrokowych oraz pilota. Marzenie na samej Ameryce się nie kończy. Może w innych krajach również są szanse na zostanie astronautą? Pierwszym państwem przychodzi mi do głowy Rosja. Może do naszych sąsiadów byłoby prościej składać aplikacje? Wszystkie uwagi oraz podpowiedzi chętnie bym przeczytał

Zapewne nie ja jeden myślę o tak ambitnych planach więc udzielajcie się to może pomożemy jeszcze innym

.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam