Autor Wątek: Zawód Astronauta  (Przeczytany 34624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
Odp: Zawód Astronauta
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 20, 2013, 19:40 »
Oczywiście mogę się mylić.

I tak właśnie jest. Z obywatelstwem jest różnie w różnych krajach.

Zakładając że Twoi rodzice nie są amerykanami i że nie urodziłeś się w USA, obywatelstwo możesz uzyskać na jeden z dwóch sposobów:
- biorąc ślub z obywatelem USA. Wtedy na obywatelstwo musisz czekać bodajże dwa lata.
- dostając zieloną kartę. Wtedy na obywatelstwo musisz czekać pięć lat.

Zapraszam na mój blog :)

Offline Bajaczyskooo

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 21, 2013, 13:40 »

No właśnie. A gdybym dostał się na studia i załatwił wizę studencką a następnie dostał się do pracy to nie jest to samo? Jeśli udało by się dostać jakąkolwiek pracę to wtedy firma załatwia ci zieloną kartę?

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 21, 2013, 13:50 »
Ale w zasadzie to po co próbować w Stanach skoro jak ktoś wspomniał jest opcja ESA, i masz szansę próbować na naszym kontynencie, z biało-czerwoną flagą na skafandrze? ;)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 21, 2013, 16:30 »

No właśnie. A gdybym dostał się na studia i załatwił wizę studencką a następnie dostał się do pracy to nie jest to samo? Jeśli udało by się dostać jakąkolwiek pracę to wtedy firma załatwia ci zieloną kartę?

Nie wszystkie firmy chcą się w to bawić + samo załatwianie zielonej karty trwa kilka lat.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 21, 2013, 16:30 »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 21, 2013, 16:31 »
Ale w zasadzie to po co próbować w Stanach skoro jak ktoś wspomniał jest opcja ESA, i masz szansę próbować na naszym kontynencie, z biało-czerwoną flagą na skafandrze? ;)

Szanse na to że będąc astronautą w USA poleci w kosmos są znacząco większe - mniej-więcej 3:1 ;)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 21, 2013, 16:40 »
Jak ktoś chce zostać astronautą, to właśnie szukają chętnych:
http://forms.astronauts4hire.org/FMapplication

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 21, 2013, 17:24 »
Jak ktoś chce zostać astronautą, to właśnie szukają chętnych:
http://forms.astronauts4hire.org/FMapplication

Aczkolwiek coś Keith z nasawatch.com coś na nich psioczył, że chwalą się tym, czego mogą nie mieć. :) Na twitterze nasawatch można znaleźć dość ciekawą dyskusję.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 22, 2013, 00:37 »
Bajaczyskooo, trochę odlatujesz. Tak sobie marzysz, a tam nie szukają marzycieli i fantastów. To zawód bardzo wymagający, wymagają znakomitych predyspozycji fizycznych i psychicznych. Najchętniej biorą z pilotów oblatywaczy. Znakomity stan zdrowia fizycznego i unikalne właściwości umysłu (precyzyjne, błyskawiczne prawidłowe reakcje w stanach skrajnego zagrożenia).
Chcesz poświęcić z 10 lat, aby zostać obywatelem USA, bo myślę że jak się bardzo uprzesz to pewnie ci się jednak uda. A później, jak już zaaplikujesz do korpusu astronautów, okaże się że masz dla przykładu lekkie szmery w sercu, albo drobną nieprawidłowość kręgosłupa (normalnie absolutnie niezauważalną), albo krzywą przegrodę nosową - i koniec marzeń. Albo cię odrzucą z powodu mało stabilnej psychiki. Więc po co ten cały cyrk? Tam wymagania są bardzo duże i bardzo rozbudowane badania kandydatów. Zdaje się że nawet kandydat na pilota myśliwca nie jest aż tak dokładnie badany.
Lepiej poćwicz prozaiczne skoki spadochronowe, jak też zwykłe latanie na szybowcu. Zobaczysz jak sobie radzisz, i zdecydujesz co robić dalej.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 22, 2013, 01:00 »
Bajaczyskooo, trochę odlatujesz. Tak sobie marzysz, a tam nie szukają marzycieli i fantastów. To zawód bardzo wymagający, wymagają znakomitych predyspozycji fizycznych i psychicznych. Najchętniej biorą z pilotów oblatywaczy. Znakomity stan zdrowia fizycznego i unikalne właściwości umysłu (precyzyjne, błyskawiczne prawidłowe reakcje w stanach skrajnego zagrożenia).

Nie jestem dobrze obeznany w temacie, ale wydaje mi się, że trend łapania "ludzi militarnych" zanika. Kiedyś wymagano dobrej sprawności fizycznej, aby ludzie się nie poskładali po powrocie z orbity (już po kilku-kilkunastu dniach). Teraz jednak (patrząc z perspektywy lotów na ISS) to częściej biorą astronautów z jakimś stopniem naukowym w danej dziedzinie (fizyka, mechanika, po MIT, biologia, itd). Nie wiem czemu, ale odnoszę wrażenie, że aby zostać astronautą w ESA to trzeba być jeszcze większym "mózgiem" :)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 22, 2013, 03:02 »

Aczkolwiek coś Keith z nasawatch.com coś na nich psioczył,

A na kogo on nie psioczy? Facet ma podejście do swiata oparte o limonkę.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 22, 2013, 07:17 »

Aczkolwiek coś Keith z nasawatch.com coś na nich psioczył,

A na kogo on nie psioczy? Facet ma podejście do swiata oparte o limonkę.
             ... ej, przyznam jeden z blogow ktory czytam juz od lat. Cowing szuka dziury w calym, od czasu jak go kiedys wywalili z NASA i wszsytkim to na zdrowie wychodzi;-) A co do meritum tego watku, taaak, najczesciej moze nas w tej kwesti spotkac ... zawod;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                               Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 22, 2013, 14:02 »
A tak z ciekawości, bo astronautyką załogową się mniej interesuje, więc nie wiem - czy znany jest już z przeszłości przypadek kogoś z uzyskanym obywatelstwem USA, a nie urodzonego w Stanach, kto został astronautą? Nie działają tam też trendy patriotyczne ;)?

Inna rzecz, że też obstawiałbym, że szukają albo świetnych lotników, albo świetnych naukowców.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 22, 2013, 14:04 »
A tak z ciekawości, bo astronautyką załogową się mniej interesuje, więc nie wiem - czy znany jest już z przeszłości przypadek kogoś z uzyskanym obywatelstwem USA, a nie urodzonego w Stanach, kto został astronautą? Nie działają tam też trendy patriotyczne ;)?

Inna rzecz, że też obstawiałbym, że szukają albo świetnych lotników, albo świetnych naukowców.
             ... na 100% anglicy tak kiedys latali w kosmos;-) Z powazaniem
                                                                                                                                Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 22, 2013, 19:55 »
A tak z ciekawości, bo astronautyką załogową się mniej interesuje, więc nie wiem - czy znany jest już z przeszłości przypadek kogoś z uzyskanym obywatelstwem USA, a nie urodzonego w Stanach, kto został astronautą?

Dla przykładu:
Franklin Ramón Chang Díaz
Nicholas James MacDonald Patrick
Piers John Sellers

Polecam też poczytać:
1) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Asian_American_astronauts#Space
2) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hispanic_astronauts
3) http://www.spacefacts.de/english/e_astro.htm
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2013, 19:57 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline Bajaczyskooo

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 22, 2013, 20:09 »
Więc po co ten cały cyrk?

Jak sobie wyznaczasz jakiś cel do trzeba do niego dążyć. Nawet jeśli nie polecę w kosmos a będę po naprawdę dobrych studiach to bez problemu znajdę pracę gdzieś indziej albo chociażby w ESA ale już nie jako astronauta. Fakt, ciężko się dostać ale... mnie to nie obchodzi ;) Żadnego ryzyka nie podejmuję przy przyszłym składaniu aplikacji. A nawet chociażby to warto ryzykować :)
Nie bójcie się ustawiać jakiś celów w życiu. Nie bądźcie pesymistami. Nie myślcie, że jestem człowiekiem, który widzi wszystko przez różowe okulary. Jestem realistą z nutką optymizmu :)
Z pesymistycznym podejściem za wiele się nie osiągnie bo zawsze będzie jakieś "ale".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 22, 2013, 20:09 »