Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224651 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 09, 2012, 10:33 »
Zatem - wejść do środka się da, wsadzić coś, włączyć, potestować, przećwiczyć także. :)

Chyba troszkę przesadziłeś :) To na przykład 1,5 x więcej niż w wieloosobowym przecież Orionie...

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 09, 2012, 10:55 »
Zatem - wejść do środka się da, wsadzić coś, włączyć, potestować, przećwiczyć także. :)

Chyba troszkę przesadziłeś :) To na przykład 1,5 x więcej niż w wieloosobowym przecież Orionie...
Lub tyle co MPLM Leonardo

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 09, 2012, 12:02 »
No to już wiem o ile przesadziłem. :) Dobre porównanie z MPLM! :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 09, 2012, 17:43 »
No to już wiem o ile przesadziłem. :) Dobre porównanie z MPLM! :)

Świetna wiadomość o tym kontrakcie. Po pierwsze ma być taki moduł wyniesiony Dragonem czy Falconem 9? Hmm Gdzie jakoby ma się w ciasnym Dragonie zmieścić ten moduł?  :o Po drugie, objętościowo jest porównywalny w stosunku do ,,blaszanych" modułów, ale cenowo na pewno bardziej konkurencyjnym bo można go wysyłać zwiniętym, więc zajmuje mniej miejsca w rakiecie przy tej samej, a nawet mniejszej niż ,,blaszaki" masie. Dobrze że będzie okazja przetestowania ,,wydmuszki" na ISS. Bo szkoda byłoby żeby jakieś większe problemy ujawniły się dopiero na planowanej przez Bigelowa stacji. Zanim ją wyślą to takie moduły będą już przetestowane - świetna sprawa! I fajnie, że w końcu NASA w to się włącza. Pytanie tylko, kiedy taki moduł byłby wysłany na ISS? Po drugie gdzie ewentualnie byłby przyczepiony? Chyba wolnych węzłów cumowniczych ISS już nie posiada. Oczywiście nie wspominam o tych węzłach o mają cumować statki zaopatrzeniowe.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 09, 2012, 17:43 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 09, 2012, 19:07 »
Świetna wiadomość o tym kontrakcie.

Przede wszystkim kontraktu jeszcze nie ma, tylko znowu się o nim mówi  :(

Po pierwsze ma być taki moduł wyniesiony Dragonem czy Falconem 9? Hmm Gdzie jakoby ma się w ciasnym Dragonie zmieścić ten moduł? 

Z tych szczątkowych informacji wynika, że ma być wyniesiony w trunku Dragona.

Po drugie, objętościowo jest porównywalny w stosunku do ,,blaszanych" modułów, ale cenowo na pewno bardziej konkurencyjnym bo można go wysyłać zwiniętym, więc zajmuje mniej miejsca w rakiecie przy tej samej, a nawet mniejszej niż ,,blaszaki" masie.

Wielkością będzie mimo wszystko znacznie ustępował większym modułom ISS.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 09, 2012, 19:40 »

gdzie ewentualnie byłby przyczepiony? Chyba wolnych węzłów cumowniczych ISS już nie posiada. Oczywiście nie wspominam o tych węzłach o mają cumować statki zaopatrzeniowe.

Oczywiście, że na ISS są jeszcze wolne węzły cumownicze, np. wolny jest "dolny" węzeł przy Unity (Node 1). 

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: Maja 28, 2012, 12:47 »
Uf, przeczytałem cały wątek :) Bardzo mi się podoba działałność Bigelow Aerospace, ale obok inżynierów mogliby w końcu stworzyć dział marketingu ;) Bo to wstyd, żeby firma celująca w supernowoczesny sektor kosmiczny nie miała strony na FB, a strona główna wyglądała jak zrobiona przez syna dyrektora w latach 90 ;) Nie wspomnę już nawet o renderach 3d przypominających lata 90 ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2012, 12:50 wysłana przez LooZ^ »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #187 dnia: Stycznia 08, 2013, 15:42 »
Rewelacyjna wiadomość, w którą szczerze mówiąc zwątpiłem już, że kiedykolwiek nadejdzie! Otóż Bigelow zawarł w końcu porozumienie z NASA na rozpoczęcie prac nad wykonaniem modułu dla ISS! Szczegóły podaje Parabolic Arc za Space News (które jest niestety płatne). Moduł będzie nazywał się, jak już pisaliśmy: Bigelow Expandable Activity Module (BEAM). Wartość kontraktu: 17,8 mln na wstępne prace.

Źródła:
- http://www.parabolicarc.com/2013/01/07/bigelow-aerospace-signs-station-station-module-deal-with-nasa/
- http://www.spacenews.com/article/new-nasa-bigelow-deal-puts-inflatable-space-station-module-one-step-closer-to-orbit#.UOwtZqx-TTo

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #188 dnia: Stycznia 08, 2013, 15:47 »
Świetna wiadomość! Aczkolwiek to są studia wstępne (dość niska wartość kontraktu), jednak widać chęć użycia ISS jako platformy eksperymentalnej dla nowego rodzaju modułu.

Zgaduję, że zbudowanie takiego modułu (zgodnie z wymaganiami dla ISS :P) i jego wysłanie do Stacji kosztowałoby minimum 20x więcej...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #189 dnia: Stycznia 08, 2013, 15:52 »
Super wiadomość. Miejmy nadzieję, że ta sprawa znajdzie w końcu swój szczęśliwy finał  :)
Przy okazji Amerykanie mieliby wreszcie swój moduł mieszkalny na ISS  8)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #190 dnia: Stycznia 08, 2013, 16:06 »
Świetna wiadomość! Aczkolwiek to są studia wstępne (dość niska wartość kontraktu), jednak widać chęć użycia ISS jako platformy eksperymentalnej dla nowego rodzaju modułu.

Jasne, to dopiero początek. Ale rozumiem, że jest to w pewnym stopniu certyfikat dla Bigelowa stwierdzający, że NASA uważa iż Bigelow Aerospace jest w stanie sprostać temu zadaniu. Bo można już było mieć wątpliwości, czy Bigelow będzie potrafił zrobić coś więcej niż ładne modele.

Ewentualny sukces Bigelowa będzie bardzo ważny dla całego rynku komercji, gdyż wówczas można będzie liczyć, że zrealizuje on w jakimś stopniu swoją stację, ta zaś stworzy popyt na loty załogowe - nawet jeśli nie tak duży jak zakładano dwa lata temu, to na pewno większy niż ISS.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #191 dnia: Stycznia 08, 2013, 16:28 »

Jasne, to dopiero początek. Ale rozumiem, że jest to w pewnym stopniu certyfikat dla Bigelowa stwierdzający, że NASA uważa iż Bigelow Aerospace jest w stanie sprostać temu zadaniu. Bo można już było mieć wątpliwości, czy Bigelow będzie potrafił zrobić coś więcej niż ładne modele.

Zgadzam się. Gdyby NASA miała jakieś wątpliwości co do Bigelowa, to mogłaby np zaproponować etap "pośredni" czyli moduł orbitalny nie przyłączony do ISS. Czyli pozytywna wiadomość!

velo

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: Stycznia 08, 2013, 18:49 »
Zobaczymy czy moduł będzie dostępny dla astronautów

W jednym miejscu słyszałem, że być może będzie to zamknięta przestrzeń ładunkowa, tak jak dzisiaj używany jest pressurized mating adapter

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #193 dnia: Stycznia 08, 2013, 19:47 »
Super  :) Ciekaw jestem tylko czy te dwie ostatnie podane w artykule daty są jeszcze aktualne:
- Mała konstrukcja dmuchana na ISS (2013) TBD
- Duży dmuchany moduł  - początek misji i dołączenie do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w 2015

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #194 dnia: Stycznia 08, 2013, 20:03 »
Zobaczymy czy moduł będzie dostępny dla astronautów

W jednym miejscu słyszałem, że być może będzie to zamknięta przestrzeń ładunkowa, tak jak dzisiaj używany jest pressurized mating adapter

Myślę, że BEAM jest pomyślany raczej jako moduł eksperymentalny, który ma potwierdzić (lub nie) przydatność tej technologii w przyszłych konstrukcjach orbitalnych, niż jako w pełni użyteczny moduł ISS. W jakim stopniu będzie wykorzystany - będzie to zapewne zależeć od samego projektu, jak i oceny bezpieczeństwa i użyteczności dokonanej przez specjalistów NASA. Do tego mamy jeszcze trochę czasu.

Ciekaw jestem tylko czy te dwie ostatnie podane w artykule daty są jeszcze aktualne:

To są plany, czy raczej pobożne życzenia, z jakiegoś dawnego materiału zdaje się z 2010 roku. Na pewno nieaktualne. Nigdy NASA nie mówiła o dwóch modułach. A rok? Przypuszczam, że minimum 2-3 lata będziemy musieli poczekać.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Stycznia 08, 2013, 20:03 »