Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224580 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 13, 2013, 10:55 »
Bigelow sugeruje aby zrobić odpowiednik COTS dotyczący lotów BEO.

Po drugie, uważają, że firmy prywatne powinny mieć możliwość nabywania praw własności na Księżycu czy innych ciałach.
[/quote]

Pod pierwszym postulatem Bigelowa podpisuję się wszystkimi moimi mackami. Zresztą za Robertem Zubrinem (książka ,,Czas Marsa" ) coś takiego postulowałem, dla przyśpieszenia realizacji lotów załogowych na Marsa czy Księżyc i dalej...

Zaś pod drugim ....? Taka możliwość zapewne przyśpieszyłaby komercyjny wyścig w kosmos. Tylko, co ci prywaciarze mogę zrobić w przyszłości z Księżycem czy Marsem? Żeby prowadzić na ich działkach badania naukowe, trzeba by im płacić więcej niż kosmiczne sumy  :P A co z ryzykiem kontaminacji Czerwonej Planety lub lodowych księżyców gazowych planet przez nierozgarnięte lub nieodpowiedzialne firmy  >:(

Ewentualnie można by dopuścić coś takiego na planetoidach, zaś księżyce i planety pozostawić jako nie do prywatyzacji  ;)

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 13, 2013, 12:45 »

Po drugie, uważają, że firmy prywatne powinny mieć możliwość nabywania praw własności na Księżycu czy innych ciałach.

Ja im mogę te prawa sprzedawać na hektary po okazyjnej cenie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 13, 2013, 16:15 »

Ja im mogę te prawa sprzedawać na hektary po okazyjnej cenie.
[/quote]

He he a jakie masz prawa do tych hektarów? Chyba nie większe od moich  ;D

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 13, 2013, 16:24 »

He he a jakie masz prawa do tych hektarów?

Mam prawo takie samo jak wszyscy inni. Czyli jak ci co też by chcieli te działki sprzedawać tak jak ja.
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2013, 16:29 wysłana przez Trafiony »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 13, 2013, 16:24 »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #319 dnia: Listopada 13, 2013, 17:02 »
Mam prawo takie samo jak wszyscy inni. Czyli jak ci co też by chcieli te działki sprzedawać tak jak ja.
Trafna uwaga ;). Aż nie chcę myśleć jakie siupy mogą być w tej kwestii w przyszłości..

Co do konkursu na BEO to jestem za na 200%!

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #320 dnia: Listopada 13, 2013, 18:05 »
Najpierw musiałbyś tam dolecieć.

tzn. tak rozumiem sugestię Bigelowa. Firma X ląduje na Księżycu i w pewnym miejscu zaczyna prowadzić jakąś aktywność. Wtedy ten obszar staje się jej własnością.

« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2013, 18:13 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #321 dnia: Lutego 02, 2014, 19:22 »
W grudniu ub. roku ukazała się prezentacja NASA "Advanced Exploration Systems" (link). 

Znalazła się w niej krótka informacja na temat modułu BEAM: "Completed burst test to 8x operating pressure. Complete Phase 1 and 2 Safety Review Panels for ISS", a nieco dalej: "PDR of Dragon FSE delayed".

Czyżby coś nie tak z Dragonem, który ma BEAM-a wynieść? PDR to Preliminary Design Review, ale FSE? Ten techniczno-biurokratyczny żargon bywa męczący...

W załączniku zdjęcie z testów BEAM-a.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #322 dnia: Lutego 07, 2014, 20:05 »
Pojawił się nowy artykuł o Bigelow na stronie głównej NSF.

Widzę, że jest propozycja żeby moduł Olympus służył jako nośnik dla kapsuł.

http://www.nasaspaceflight.com/2014/02/affordable-habitats-more-buck-rogers-less-money-bigelow/

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #323 dnia: Lutego 07, 2014, 20:21 »
Ciekawe! Jakiś czas temu Olympus zniknął ze strony Bigelowa. Czyżby teraz, w w czasie wybujałych projektów różnej proweniencji, od Mars One po Muska, zwietrzył szansę dla siebie i łowi klienta w NASA lub SpaceX?

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #324 dnia: Lutego 07, 2014, 21:12 »

Nie bardzo rozumiem jaki byłby sens stosowania modułu Olympus jako nośnika dla kapsuł. Do czego miałoby to służyć ? Jakie korzyści z tego ?

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #325 dnia: Lutego 07, 2014, 21:29 »
W artykule jest napisane:

The Olympus carrier module can dock a spacecraft, lander or satellite inside the module

Może swego rodzaju serwis?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #326 dnia: Lutego 08, 2014, 14:36 »

Nie bardzo rozumiem jaki byłby sens stosowania modułu Olympus jako nośnika dla kapsuł. Do czego miałoby to służyć ? Jakie korzyści z tego ?
           ... chyba masz racje. Tez jakos nie lapie idei. No chyba, ze kapsuly by zle znosily przebywanie w prozni, ale i tak powinny byc bardziej wytrzymale niz taki ... "balonik";-) Z powazaniem
                                                  Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #327 dnia: Lutego 08, 2014, 15:04 »
W artykule jest napisane:

The Olympus carrier module can dock a spacecraft, lander or satellite inside the module

Może swego rodzaju serwis?

Jak wskazuje ten fragment, Bigelow ma na myśli albo mniejsze satelity wyrzucane w odpowiednim miejscu/momencie (jak Kibo na ISS), albo lądowniki - załoga wchodzi np. do ciasnego RedDragona dopiero przed samym lądowaniem.

Ale mnie bardziej interesuje, czy rzeczywiście Bigelow liczy na to, że komuś sprzeda ten pomysł - np. NASA czy SpaceX.

Coś się mówi o tym, że niebawem Bigelow złoży jakieś ważne oświadczenie. Pewno nie będzie ono dotyczyło Olympusa, ale jakiś tam kierunek Bigelow pewno sobie już upatrzył.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #328 dnia: Lutego 08, 2014, 16:44 »
Przecież, równie dobrze załoga mogłaby tak zrobić, używając kapsuły, która zacumowana jest w tradycyjny sposób.
Co chyba jest o wiele mniej problematyczne niż taka propozycja.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2014, 23:20 wysłana przez magiczny »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #329 dnia: Lutego 08, 2014, 17:17 »
- Może wówczas kapsuły nie musiałyby mieć dodatkowej osłony przed promieniowaniem, jeśli miałby taką Olympus.

- Jeśli start miały odbyć się jednym FH, FX czy SLS, wówczas kapsuły nie mogłyby być na zewnątrz Olympusa, bo: (a) musiałyby zmieścić się razem w nim w osłonie, (b) Olympus będzie w stanie nie całkiem rozwiniętym, (c) połączenie samym węzłem cumowniczym byłoby zbyt delikatne.

Ale podejrzewam, że opcja nośnika kapsuł nie jest głównym punktem tego pomysłu. Pewno w przyszłym tygodniu więcej się o nim dowiemy...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #329 dnia: Lutego 08, 2014, 17:17 »