Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 19, 2013, 21:33 »
Space.com słynie ze świetnych infografik. Oto poświęcona modułowi i przy okazji stacji Alpha (trzeba kliknąć by powiększyć):

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 20, 2013, 12:55 »
Dlaczego ten moduł ma aż dwa złącza PDGF (Power Data Grapple Fixture)?
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 21, 2013, 19:23 »
Nowy filmik z konferencji 16 stycznia. Ładnie pokazane makiety modułów na wystawie BA:

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #228 dnia: Lutego 01, 2013, 20:27 »
Bielow Aerospace uaktualnił wreszcie swoją stronę. Znalazłem tam ciekawą informację o proponowanych przez Bigelowach cenach - była już o nich mowa, ale teraz jest precyzyjniej. A więc za lot na stację Alpha (jedno miejsce):

- zestawem Falcon 9 / Dragon: 26,25 mln USD,
- zestawem Atlas V / CST-100: 36,75 mln USD.

Pobyt będzie mógł trwać 10-60 dni. Do dyspozycji będą: "a centrifuge, glove-box, microscope, furnace, and freezer". Ponadto "astronauts aboard the Alpha Station will be able to focus exclusively on their own experiments and activities".

Można będzie wynająć miejsce na stacji:
- za 1/3 modułu BA-330 (czyli 110 kubików, a więc więcej niż miały Saluty) na 60 dni: 25 mln USD.

Ciekaw jestem, jak te ceny będą ewoluowały...

Najciekawsza w tym momencie wydaje mi się różnica pomiędzy kosztami transportu Dragonem i CST-100: lot tym drugim ma być aż o 40% droższy!

Źródło: http://www.bigelowaerospace.com/opportunity-pricing.php

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #228 dnia: Lutego 01, 2013, 20:27 »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #229 dnia: Lutego 04, 2013, 10:24 »
Fajnie wygląda ta baza księżycowa tylko tak sobie pomyślałem że tam by sie spychacz przydał żeby obsypać to regolitem i tylko śluzy zostawic na zewnątrz - wydłużyłoby to trwałośc modułów (o ile pan od kopareczki by ich nie uszkodził;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #230 dnia: Lutego 04, 2013, 14:05 »
Czyli w cenie z grubsza jednego miejsca na Sojuzie można polecieć na stację Bigelowa i jeszcze wynająć 1/3 stacji na eksperymenty? Piszemy wniosek do ministerstwa! :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #231 dnia: Lutego 05, 2013, 09:25 »
Czyli w cenie z grubsza jednego miejsca na Sojuzie można polecieć na stację Bigelowa i jeszcze wynająć 1/3 stacji na eksperymenty? Piszemy wniosek do ministerstwa! :)

Pewnie, tylko kiedy Bigelow umieści te swoją stację na orbicie? A poza tym czy z biegiem czasu ceny za wynajem modułu się nie zmienią?  ;D

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #232 dnia: Lutego 06, 2013, 16:45 »

Wolisz wróbla w garści czy gołębia na dachu? ;) Bigelow sprzedaje miejsca w stacji która nie istnieje na które możesz dolecieć kapsułą która nie istnieje. To nawet nie gołąb na dachu tylko indyk za horyzontem.
Zapraszam na mój blog :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #233 dnia: Lutego 06, 2013, 22:43 »
Wolisz wróbla w garści czy gołębia na dachu? ;)

Gdzie widzisz tego wróbla? Żeby umożliwić ewentualny lot Brightman Sojuzem trzeba będzie zostawić część załogi na ISS na rok... A miejsca dla Amerykanów (+ reszta świata) nie zostały wykupione w komercyjnej ofercie.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #234 dnia: Kwietnia 12, 2013, 19:46 »
W ślad za ParabolicArc natrafiłem na dziwny artykuł: http://lasvegascitylife.com/sections/opinion/knappster/george-knapp-infinity-%E2%80%94-and-beyond.html.
Jest on bardzo mętnie napisany - przynajmniej ja nie bardzo potrafię go rozszyfrować. W każdym razie wynika z niego, że za kilka dni ma zostać ogłoszone porozumienia pomiędzy NASA i Bigelow Aerospace, według którego Bigelow ma rozpocząć jakieś wstępne prace, raczej koncepcyjne, nad przyszłą załogową bazą księżycową i czymś tam jeszcze.

Nie jestem w stanie wypowiedzieć się o wiarygodności tych doniesień, ale jeśli rzeczywiście za kilka dni, to niedługo powinniśmy wiedzieć czy w ogóle jest coś na rzeczy.

Cytaty:
"Yet that is essence of an adventurous deal already reached between NASA and Las Vegas space entrepreneur Robert Bigelow. An official announcement is still a few days away and will likely happen during a news conference at NASA headquarters. In the meantime, I have a draft copy of what could be an historic contract, one that reads like a Kubrick screenplay or an Arthur C. Clarke story".
"NASA has picked Bigelow Aerospace to be a linchpin of this new strategy. The agreement will formalize a series of strategic goals and timetables for the next Space Race. Bigelow’s company would become a clearinghouse of sorts. Its first assignment: to identify which other companies would be most valuable for NASA’s long-range goals, including permanent bases on other celestial bodies, the exploration of the most distant parts of our solar system, and commercial projects that could stimulate the U.S. economy."

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #235 dnia: Kwietnia 12, 2013, 21:22 »
Ciekawa informacja:D
Może  to jest jakoś ze sobą powiazane??
http://www.space.com/20600-nasa-manned-moon-mission-congress.html

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #236 dnia: Kwietnia 13, 2013, 09:15 »
Ciekawa informacja:D
Może  to jest jakoś ze sobą powiazane??
http://www.space.com/20600-nasa-manned-moon-mission-congress.html

Myślę, że Kongresmeni jednak chcą lepiej (o ile będą na takie wizje pieniądze  :P )
Sporządzając sprzęt do wypraw na Księżyc spokojnie możemy sobie nim latać po tą planetoidę, którą po opakowaniu NASA chce dostarczyć do punktu libracyjnego  :)
Tylko kasy, kasy dajcie  ::)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #237 dnia: Kwietnia 13, 2013, 10:06 »
Na NSF spekuluje się o co może chodzić. Pojawiają się głosy, że może nie o Księżyc, ale o jakiś moduł na BLEO...

NASA prawdopodobnie ogłosi coś 17 lub 18 kwietnia.

Dyskusja na NSF: http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=30850.msg1037856#msg1037856
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2013, 10:08 wysłana przez JSz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #238 dnia: Kwietnia 13, 2013, 19:56 »
Strasznie dziwna ta zapowiedź. NASA mówi, że nic nie ma zamiaru robić załogowego z Księżycem, a tutaj się pojawiają takie zapowiedzi. Ciekawe co z tego będzie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 15, 2013, 07:57 »
Strasznie dziwna ta zapowiedź. NASA mówi, że nic nie ma zamiaru robić załogowego z Księżycem, a tutaj się pojawiają takie zapowiedzi. Ciekawe co z tego będzie.

Może chodzi o demonstrator w ramach nowych technologii. Albo ten moduł co ma lecieć na ISS  ;D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #239 dnia: Kwietnia 15, 2013, 07:57 »