Autor Wątek: MER-B OPPORTUNITY  (Przeczytany 451185 razy)

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: MER-B OPPORTUNITY
« Odpowiedź #375 dnia: Lutego 12, 2012, 09:46 »
Niesamowite jak ten mer działa przecież jest już naprawde bardzo zakurzony :P

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #376 dnia: Lutego 12, 2012, 10:59 »
Dla przypomnienia, mozaika powierzchni łazika:
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=26308

To u góry wygląda jak odcisk buta ;) Mam nadzieję, że jakiś diabełek wpadnie niedługo na łazika i trochę go wyczyści, bo strasznie zakurzony wydaje się być w tej chwili.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #377 dnia: Lutego 12, 2012, 12:36 »
To u góry wygląda jak odcisk buta ;) Mam nadzieję, że jakiś diabełek wpadnie niedługo na łazika i trochę go wyczyści, bo strasznie zakurzony wydaje się być w tej chwili.

Bo to jest odcisk jednego z butów, które nosi Opportunity  ;)
Ja mam też nadzieję, na minitrąbę powietrzną.

Scorusie dziękuję, za umieszczenie linków do tych panoramek, są bardzo piękne. Szkoda tylko, że koło Opportunity mało jest większych kamieni, wówczas krajobraz byłby znaczniej różnorodny a co się z tym wiąże piękniejszy  ;) Ale nie wiem czy zauważyliście, że kolor podłoża  nie jest już brązowy tak jak to było w miejscu lądowania ale bardziej rdzawy. Czy to sprawa kalibracji kamery czy też rzeczywisty kolor regolitu, a przynajmniej jego wierzchniej części?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #378 dnia: Lutego 19, 2012, 17:54 »
Oppy potrzebuje mamusi, w mig by to odkurzyła.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2012, 19:42 wysłana przez Scorus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #378 dnia: Lutego 19, 2012, 17:54 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: Lutego 19, 2012, 19:45 »
Ale nie wiem czy zauważyliście, że kolor podłoża  nie jest już brązowy tak jak to było w miejscu lądowania ale bardziej rdzawy. Czy to sprawa kalibracji kamery czy też rzeczywisty kolor regolitu, a przynajmniej jego wierzchniej części?

Na równinach gleba była ciemniejsza bo występowało w niej pełno szarych, hematytowych kulek. Poza tym pierwsze mozaiki miały bardzo przesadzony kontrast i nasycenie. Wystarczy zobaczyć jak wyglądał cel kalibracyjny. Nawet paranienormalni to wychwycili wieszcząc kolejny hoax.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: Lutego 19, 2012, 19:46 »
Zgodnie z oczekiwaniami na panoramie powoli wypełniają się luki koło łazika.
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=26408

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #381 dnia: Lutego 19, 2012, 20:41 »
Na równinach gleba była ciemniejsza bo występowało w niej pełno szarych, hematytowych kulek. Poza tym pierwsze mozaiki miały bardzo przesadzony kontrast i nasycenie. Wystarczy zobaczyć jak wyglądał cel kalibracyjny. Nawet paranienormalni to wychwycili wieszcząc kolejny hoax.

Czyli ciemna barwa była od tych kuleczek hematytowych. A to ciekawe  :) A na ten cel kalibracyjny to jeszcze zerknę jak będę miał więcej czasu. Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. Ciekaw jestem jaką barwę ma podłoze w miejcach widocznych z orbity lub w teleskopach z Ziemi jako ciemne plamy?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Lutego 23, 2012, 12:01 »
Jak się dosypie pieprzu do mąki to też będzie ciemniejsza ;)

Offline Ateo

• framejobs.otwarte24.pl
    • Framejobs
« Odpowiedź #383 dnia: Marca 09, 2012, 12:21 »
Tyle kasy wpakowali, wysłali na Marsa i zapomnieli wycieraczek zamontować na panele :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #384 dnia: Marca 09, 2012, 12:32 »
Tyle kasy wpakowali, wysłali na Marsa i zapomnieli wycieraczek zamontować na panele :P

MER'y były projektowane na 90 dni działania. W ciągu 3 miesięcy zbyt dużo pyłu się nie osadzi na panelach słonecznych. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #385 dnia: Marca 09, 2012, 12:52 »
MER'y były projektowane na 90 dni działania. W ciągu 3 miesięcy zbyt dużo pyłu się nie osadzi na panelach słonecznych. :)

Dla mnie to cud, że Spirit i Opportunity w ogóle przeżyły burzę pyłową z okolic 2007 roku  :o Wtedy byłem przekonany, że na 100% padną!

A propos wypowiedzi Ateo - to ciekawe, czy w przyszłych marsjańskich misjach robotycznych z panelami słonecznymi, nastawionych na dłuższe działanie będą zainstalowane takie wycieraczki?  ;) Czy taka wycieraczka w ogóle będzie działać? Bo może ten pył jest naładowany ładunkami elektrycznymi i np. tak przyczepi się do wycieraczek, że już one źle będą działać?

Offline Ateo

• framejobs.otwarte24.pl
    • Framejobs
« Odpowiedź #386 dnia: Marca 09, 2012, 13:07 »
Heh... inne ciekawe sposoby na kurz na panelach. Moja wizja: przechylenie paneli, włączenie wibratorków wymontowanych ze starych nokii (koszty, koszty, koszty :) ), konserwacja płynem Pronto i mucha nie siada:)
ewentualnie dać łazik do "pimp my ride". Chłopaki zrobią hydraulikę to się łazik otrzepie jak mokry pies :)
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2012, 13:10 wysłana przez Ateo »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #387 dnia: Marca 09, 2012, 14:45 »
Heh... inne ciekawe sposoby na kurz na panelach. Moja wizja: przechylenie paneli, włączenie wibratorków wymontowanych ze starych nokii (koszty, koszty, koszty :) ), konserwacja płynem Pronto i mucha nie siada:)
ewentualnie dać łazik do "pimp my ride". Chłopaki zrobią hydraulikę to się łazik otrzepie jak mokry pies :)

Opatentuj ;) Najlepszym sposobem na zapylone panele jest są "mieszkańcy" Czerwonej Planety - "diabły pyłowe" ;)
GG 8698011

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #388 dnia: Marca 09, 2012, 15:28 »
hmmm a z ciekawości zapytam, zwykła mała dmuchawa skierowana na panele zdałaby egzamin przy tak rzadkiej atmosferze?

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #389 dnia: Marca 09, 2012, 16:24 »
Chłopaki zrobią hydraulikę to się łazik otrzepie jak mokry pies :)
Ale gdzieś około T+1 s, zaraz po zapłonie RD-180 i SRM-ów. ;)

hmmm a z ciekawości zapytam, zwykła mała dmuchawa skierowana na panele zdałaby egzamin przy tak rzadkiej atmosferze?
Dmuchawa mogłaby paść z powodu pyłu zanim poziom zapylenia paneli stałby się krytyczny. Abstrahując od tego, skoro diabły dają radę to odpowiednie sztuczne urządzenie pewnie też.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #389 dnia: Marca 09, 2012, 16:24 »