Autor Wątek: Przyszłe załogi  (Przeczytany 944415 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Przyszłe załogi
« Odpowiedź #285 dnia: Września 09, 2012, 23:30 »
Naprawdę ciekawe informacje z ostatnich dni. Kibicuję Pani Kikinie i życzę jej lotu na ISS! :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Września 10, 2012, 01:13 »
To może być już lot do stacji po-ISS, czyli Opsek ;)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #287 dnia: Września 15, 2012, 23:11 »
Opublikowano zdjęcia załogi podstawowej i dublerów dla statku Sojuz TMA-06M:

K. Ford, O. Nowickij i J. Tariełkin

Ch. Cassidy, P. Winogradow i A. Misurkin

Na razie brak oficjalnego komunikatu o przesunięciu startu statku...start już oficjalnie 23.10., a start kolejnego statku już nie 5 a 19 grudnia !!
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 01:10 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #288 dnia: Września 20, 2012, 01:08 »
Kolejną astronautką amerykańską, która odejdzie z oddziału NASA jest Sandra Magnus.

Ma ona od 22.10.2012 r. zostać dyrektorem wykonawczym w Amerykańskim Instytucie Aeronautyki i Astronautyki (AIAA).

źródło
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #288 dnia: Września 20, 2012, 01:08 »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #289 dnia: Września 20, 2012, 20:01 »
Jeden z rosyjskich kandydatów do rocznego lotu kosmicznego na MSK Giennadij Padałka, który wrócił na Ziemię po 125 dniowej misji
wyraził się negatywnie o planie rocznego lotu na MSK z powodu aż 7 krotnej różnicy objętości życiowej pomiędzy rosyjskim i amerykańskim segmentem MSK dla jednego członka załogi!

Wg szefa ośrodka szkolenia kosmonautów w Gwiezdnym Siergieja Krikalowa do końca roku ma być ustalony skład całej załogi dla zaplanowanego
na 2015 rok rocznego pobytu na MSK.

Źródło

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him

velo

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Września 22, 2012, 01:25 »
Mysle ze Padalka nie zrobi jednak tego rocznego lotu ;P

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #292 dnia: Września 25, 2012, 21:02 »
Tak więc obecnie skład oddziału kosmonautów Roskosmosu liczy 32 aktywnych kosmonautów + 3 kandydatów oraz 2-ka z RKK Energija !

Major Maksim Panomariow został rozkazem Ministra Obrony Narodowej z dnia 21.09.
przeniesiony do rezerwy i został zwolniony z funcji kosmonauty badacza. Tak więc wcześniejsze doniesienia, że nie pozostanie w oddziale rosyjskich kosmonautów potwierdziły się!! 

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #293 dnia: Września 25, 2012, 23:43 »
Oficjalna fotografia załogi 35 MSK opublikowana przez NASA:

ze stronki: http://www.spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-35/html/iss035-s-002.html ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #294 dnia: Września 26, 2012, 02:11 »
Tak więc obecnie skład oddziału kosmonautów Roskosmosu liczy 32 aktywnych kosmonautów + 3 kandydatów oraz 2-ka z RKK Energija !

Major Maksim Panomariow został rozkazem Ministra Obrony Narodowej z dnia 21.09.
przeniesiony do rezerwy i został zwolniony z funcji kosmonauty badacza. Tak więc wcześniejsze doniesienia, że nie pozostanie w oddziale rosyjskich kosmonautów potwierdziły się!!

Czy wiadomo dlaczego? Nie znam się na rosyjskich procedurach, ale rozkaz ministra brzmi bardzo poważnie. Czyżby coś przeskrobał?

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #295 dnia: Września 26, 2012, 22:29 »
odpowiedź na to pytanie już była omawiana tutaj !
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2017, 17:45 wysłana przez mss »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #296 dnia: Września 27, 2012, 00:00 »
Sara Brightman zapowiedziała na 10.10. z Moskwy oficjalne poinformowanie o swojej misji kosmicznej!

velo

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Września 28, 2012, 13:10 »
Czyli można pewnie liczyć na pierwszy duży koncert transmitowany z orbity :)

a przy okazji
pamiętacie może Jarre'a, co miał koncertować na Ziemi, zaś Ron McNair miał w tym samym czasie grać na orbicie - niestety eksplozja 51L Challengera pokrzyżowała te plany kosmiczneg duetu.

Ciekawy jestem również, czy Sarah będzie chciała skorzystać z opcji "Spacer Kosmiczny". Kilka lat temu i ta usługa została dodana do oferty Space Adventures.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #299 dnia: Października 01, 2012, 01:18 »
Sądzę, że ktoś jej wkręcił lot wyrdżynem za 2 miliony funtów, podczas gdy cena jest 10x niższa. W sumie dobry zarobek i dobry pomysł!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #299 dnia: Października 01, 2012, 01:18 »