Autor Wątek: Sojuz TMA-10M  (Przeczytany 60830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Odp: Sojuz TMA-10M
« Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2013, 06:36 »
"Expedition 37/38 Soyuz Commander Oleg Kotov and Flight Engineer Sergey Ryazanskiy of the Russian Federal Space Agency, NASA Flight Engineer Michael Hopkins and their backups, Alexander Skvortsov and Oleg Artemyev of Roscosmos and Steve Swanson of NASA, conducted final Soyuz spacecraft and ISS Russian Segment qualification training at the Gagarin Cosmonaut Training Center in Star City, Russia, on Sept. 3 and 4. The crew members are scheduled to fly to the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on Sept. 13 to prepare for a Sept. 26 liftoff, Kazakh time, of Kotov, Ryazanskiy and Hopkins."

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #16 dnia: Września 06, 2013, 00:01 »
Podsumowanie 4 dniowych egzaminów treningowych załóg.

Załoga podstawowa dostała notę 5,0 a dublerzy 4,83...

Jak ten Steven źle wygląda...

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #17 dnia: Września 06, 2013, 17:14 »
Tak jak zwykle, dzisiaj obydwie załogi zostały zatwierdzone bez żadnej korekty. Odbyła się też konferencja prasowa załóg. Czekamy teraz na wylot na kosmodrom Bajkonur, zaplanowany za tydzień...będzie to przy okazji piątek 13-go września ;) 
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2013, 17:21 wysłana przez mss »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #18 dnia: Września 06, 2013, 17:27 »
Talizmanem i wskaźnikiem nieważkości przy starcie Sojuza ma być po raz 3-ci czarny kot maskotka, która była już w kosmosie z Olegiem Kotowem 2 razy.
Nazywa się ona Dimler od pierwszych sylab imion dzieci Olega: Dimy (Dmitrij) i Lery (Walerij).

Odpowiadając na pytanie: jakie rzeczy wezmą ze sobą kosmonauci: Riazanskij odpowiedział, że weźmie fotografie rodziny, a Hopkins poinformował, że weźmie ze sobą obrączki: swoją i żony! 

źródło

EDIT: Jego fotka w rękach dowódcy ;)

« Ostatnia zmiana: Września 07, 2013, 12:39 wysłana przez mss »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Września 06, 2013, 17:27 »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #19 dnia: Września 06, 2013, 17:36 »
Oleg Kotow w czasie tej samej konferencji prasowej poinformował, że w czasie ich misji na pokładzie stacji będzie po raz pierwszy 9 osobowa załoga MSK, a 2 dni po starcie nowej załogi, Rosjanie Kotow i Riazanskij odbędą spacer kosmiczny ze zniczem olimpijskim (bez ognia), który następnie wróci na pokładzie Sojuza z załogą Jurczychin, Parmitano i Nyberg. Znicz ten ma rozpocząć trasę sztafety olimpijskiej w drodze do Soczi. Każdy z członków załogi ma kibicować swojej drużynie na olimpiadzie zimowej i mają już obiecane transmisje wybranych zawodów na pokładzie MSK.

źródło

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #20 dnia: Września 06, 2013, 18:15 »
Tak jak zwykle, dzisiaj obydwie załogi zostały zatwierdzone bez żadnej korekty. Odbyła się też konferencja prasowa załóg. Czekamy teraz na wylot na kosmodrom Bajkonur, zaplanowany za tydzień...będzie to przy okazji piątek 13-go września ;)
Przesądy ;)

Talizmanem i wskaźnikiem nieważkości przy starcie Sojuza ma być po raz 3-ci czarny kot maskotka, która była już w kosmosie z Olegiem Kotowem 2 razy.
Nazywa się ona Dimler od pierwszych sylab imion dzieci Olega: Dimy (Dmitrij) i Lery (Walerij).
A takie pytanie, schodzące trochę na off topic, ale czy te wskaźniki-maskotki są aż tak ważne?
Go Elon, Go!!!

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #21 dnia: Września 06, 2013, 19:19 »
Te maskotki są tradycją pielęgnowaną od lat...tylko ;)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #22 dnia: Września 06, 2013, 20:36 »
Wg doniesienia z dzisiejszej konferencji prasowej: Oleg Kotow poinformował, że jego załoga poświęci więcej czasu na eksperymenty medyczno-biologicznym na pokładzie MSK. IMBP i MGU przygotowały ponad 100 eksperymentów na tym polu. W czasie misji mają mieć miejsce 3 spacery kosmiczne. O pierwszym już pisałem poprzednio. 2 pozostałe mają być poświęcone modernizacji systemów technicznych stacji i przygotowaniu rosyjskiego segmentu stacji do przyjęcia nowego modułu MŁM/MLM. Jego start został opóźniony do kwietnia 2014 r. Jego załoga nie będzie pracować z samym modułem, ale będzie wykonywać prace przygotowawcze do jego przyjęcia.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #23 dnia: Września 07, 2013, 12:31 »

"Expedition 37/38 Soyuz Commander Oleg Kotov and Flight Engineer Sergey Ryazanskiy of the Russian Federal Space Agency (Roscosmos), NASA Flight Engineer Michael Hopkins and their backups, Alexander Skvortsov and Oleg Artemyev of Roscosmos and Steve Swanson of NASA, fielded questions from the news media at their training base at the Gagarin Cosmonaut Training Center in Star City, Russia, outside Moscow on Sept. 6 as part of traditional pre-launch activities before their departure Sept. 13 for their launch site in Kazakhstan. Kotov, Hopkins and Ryazanskiy are scheduled to launch to the International Space Station on Sept. 26, Kazakh time."

Całość konferencji prasowej, o której pisałem poprzednio!  ;D

EDIT:Cały scenogram całej konferencji prasowej. + fotografie  :o
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2013, 12:36 wysłana przez mss »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #24 dnia: Września 07, 2013, 12:32 »

"Expedition 37/38 Soyuz Commander Oleg Kotov and Flight Engineer Sergey Ryazanskiy of the Russian Federal Space Agency (Roscosmos), NASA Flight Engineer Michael Hopkins and their backups, Alexander Skvortsov and Oleg Artemyev of Roscosmos and Steve Swanson of NASA participated in traditional ceremonies at Red Square in Moscow, laying flowers at the Kremlin Wall and touring the Kremlin as they paid tribute to iconic Russian space heroes. Kotov, Hopkins and Ryazanskiy are scheduled to launch to the International Space Station on Sept. 26, Kazakh time."

EDIT: Fotografie z tych wydarzeń.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2013, 12:51 wysłana przez mss »

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #25 dnia: Września 07, 2013, 12:49 »
W czasie konferencji prasowej wczoraj Siergiej Nikołajewicz Riazanskij otrzymał z rąk komisarza Federacji Kosmonautyki Rosji Nikołaja Borisowicza Bodina swój dokument jaki otrzymuje każdy kosmonauta odbywający lot kosmiczny. Ten dokument ma numer 141. Oto 2 fotografie związane z tym wydarzeniem.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #26 dnia: Września 07, 2013, 13:22 »
Cała załoga ze zniczem olimpijskim, który Kotow i Riazanskij zabiorą w otwarty kosmos 07.11.2013 !

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #27 dnia: Września 07, 2013, 13:28 »
Oleg Kotow w czasie tej samej konferencji prasowej poinformował, że w czasie ich misji na pokładzie stacji będzie po raz pierwszy 9 osobowa załoga MSK, a 2 dni po starcie nowej załogi, Rosjanie Kotow i Riazanskij odbędą spacer kosmiczny ze zniczem olimpijskim (bez ognia), który następnie wróci na pokładzie Sojuza z załogą Jurczychin, Parmitano i Nyberg. Znicz ten ma rozpocząć trasę sztafety olimpijskiej w drodze do Soczi. Każdy z członków załogi ma kibicować swojej drużynie na olimpiadzie zimowej i mają już obiecane transmisje wybranych zawodów na pokładzie MSK.

źródło

Heh fajny pomysł z tym zniczem :D
9 osób to ale będzie tam tłok :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #28 dnia: Września 07, 2013, 13:34 »
Cała załoga ze zniczem olimpijskim, który Kotow i Riazanskij zabiorą w otwarty kosmos 07.11.2013 !

Ładny znicz :P

Zapewne w różnych wiadomościach będą informować o starcie sojuza z tym zniczem jak i pewnie relacjonować spacer z udziałem tego znicza. :)
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

velo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 07, 2013, 13:53 »
Tłoku strasznego na ISS nie będzie, rekordowo na ISS było 13 osób :-)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Września 07, 2013, 13:53 »