Autor Wątek: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.  (Przeczytany 80441 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 24, 2010, 10:34 »
procesor - 40zł
komorka siemens - 40zl
gps - różnie, zależy co kupisz, możesz gotowy moduł na kablu - do 150, możesz wydłubany moduł z jakiejś nawigacji - moj nemerix dostalem za 25zł
inne drobiazgi - 40zl

Przeczytałem FAQ, i narodziło mi się ważne pytanie, ile balonów potrzeba aby unieść skrzypa na wysokość 30km? :) Zapewniam automatyczne odcięcie balonów, wykonanie każdego możliwego zdjęcia, podawanie pozycji gps itp, oraz a może przede wszystkim serwis na miejscu zepsutego gpsa, aparatu :) hihihi

Leszku, 250ms na kropkę i przerwę oraz 500ms na kreskę morsa starczy czy krócej?
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2010, 14:48 wysłana przez skrzyp »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 25, 2010, 04:08 »
Witam Krzysiek !
Czy w rejestratorze uruchomiłeś  GSM ?
Pozbycie się Loggera pozwoliłoby doprowadzić
wagę do normalnej ( według standartów metetorologicznych)
i opierać się na programie przewidującym trajektorie lotu balonu.
Znajomość przybliżonego punktu lądowania jest bardzo potrzeba
przed wylotem .
GSM nie działa na dużych wysokościach .
Istnieje też niebezpieczeństwo nie podjęcia gondoli .
Czy  w SMS-ach można dodać informacje o maksymalnej
uzyskanej wysokości ?
Czy można do mikrokontrolera wysłać SMS-a ?
Jaka jest mniej więcej waga z zasilaniem ?
star

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 25, 2010, 08:26 »
Star, jeszcze nie testowałem GSMa, nie miałem czasu, w tym tygodniu...
Na razie w smsie podawane są bierzące parametry lotu, ale mogę dodać max. wysokość.
Myślałem nad tym, czy wysyłać smsa do procesora, tylko po co, skoro wszystkie ustawienia rejestratora odczytywane są z karty SD? A myślę, że jest ich naprawdę dużo.
To nie jest zabezpieczenie do samochodu, które po wysłaniu smsa ma odpowiedzieć.
Wagi dokładnej nie znam, ponieważ dokładną wagę ma żona w domu, a ja to robię w wolnym czasie w pracy ;) Obawiam się, że mogłbym zostać bez ciasta na week, jakbym jej go podwędził ;)
Jak to uruchomię, to zważę. Tym bardziej, że wszystko zależy od tego jak rozwiążę zasilanie telefonu (chcę się pozbyć oryginalnego akumulatora).

Przy okazji, znalazłem kiedyś takie coś:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26481
Jakby do takiego cuda podłączyć porządną antenę yagi i skierować na naszą gondolę, to może by załapała sygnał GSM na wyższej wysokości.
O ile to chińskie cudo wogóle działa :D

Edit:

Tak grzebałem po necie i znalazłem taki moduł GSM:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/9760/pid/12957/page/1/backurl

Coś koło 100zł wychodzi, od początku chciałem zrobić całość najtaniej jak się da, ale jak patrzę na możliwości tych modułów coraz bardziej przychylnym okiem na nie patrzę.
Nie dość że wyglądał by taki układ bardziej profesjonalnie, to jeszcze byłby mniejszy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2010, 10:31 wysłana przez skrzyp »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 26, 2010, 05:41 »
Witam Krzysiek
Różne moduły GSM są opisane i porównane w Elektronice Praktycznej 4/2010 .
star

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 26, 2010, 05:41 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 26, 2010, 07:22 »
Ten jest najtańszy i ma wsio co trzeba, więc wybór już dokonany o ile pójdę w tą stronę.

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 26, 2010, 07:53 »
Witam Krzysiek !
Chcąc zaprojektować gondolę trzeba znać parametry
Twojej elektroniki - ilość zajmowanego miejsce , wymiary ,
umocowanie baterii , wyprowadzenie anten , kabli odcinacza
i kabli pomiarowych ? Może jest wspólna taśma wyprowadzająca?
Czy elektronika ma być zapakowana w koc termiczny?
Jak jest z uruchamianiem zasilania przed startem ?
Czy są jakieś inne problemy?
Z moich prób zrobienia gondoli wynika że mógłby to być :
blok styropianu owinięty kocem termicznym
obszyty czarnym cienkim ortalionem .
Dwie bawełniane tasiemki z uszkami wszyte jako uprząż .
Wewnątrz wycięty mały otwór dopasowany do wymiaru
elektroniki umieszczonej w lekkiej obudowie . Panel
wyprowadzeniowy .
Zamknięcie na rzepy . Ładunki takie jak aparaty czy
SECE dołączane osobno na zewnątrz też na rzepy .
Gondola nie uszczelniona .
Myślałem  o umieszczeniu odcinacza wewnątrz
w celu wykorzystania energii z jego baterii .
Spadochron koło z ortalionu z 8 linkami .
star
Wiem , wiem , że jest za wcześnie !!!!

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2010, 15:45 »
Chwilowo nie mam natchnienia do programowania, więc dziobię schemat a potem płytkę, jutro jak dobrze pójdzie wrzucę schemat na forum.

Płytka będzie z procesorem w obudowie DIP, reszta co się da w SMD. Ankieta jak widać po wynikach przyniosła bardzo "jednoznaczne" wnioski, więc projektuję pod to co mam u siebie :)

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2010, 05:54 »
Witam !
Mój program (szkicowy na ARM7) działał tak :
Na miejscu startu po uruchomieniu  procesora,  mierzył ciśnienie, określał pozycje i te dane zapamiętywał. Sprawdzał poprawności działania i wysyłał próbnego SMS. Czekał na start. Po wypuszczeniu gdy ciśnienie spadało znacząco - zerował czas , rozpoczynał zapisywanie pomiarów
na kartę SD i wysyłanie SMS-ów. Liczył odległość od startu, mierzył czas, zapamiętywał maksymalną wysokość. Co jakiś czas zapisywał sobie pozycje. Po pęknięciu balonu gdy ciśnienie rosło odcinał balon i poruszał serwem tak by kierować się na kolejny punkt powrotny (obliczał kąt). Po wylądowaniu gdy ciśnienie się nie zmieniało i miało podobną wartość do startowej przestawał zapisywać dane i
wysyłać SMS-y. Czekał w uśpieniu na odnalezienie. W odpowiedzi na SMS mógłby podać swoją  aktualną pozycje.
Ale to była tylko przymiarka.
star

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2010, 08:24 »
Przecież SMS będą działać jedynie do kilkuset metrów wysokości, więc ten program może zacząć je wysyłać w momencie, gdy nie ma zasięgu sieci.

SMS są przydatne głównie po wylądowaniu, gdy ekipa poszukiwawcza przemieszcza się w terenie i próbuje określić miejsce lądowania.

Offline Copernicus

• Weteran
    • Pierwszy Polski Near Space Program
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 28, 2010, 08:38 »
Co jakiś czas zapisywał sobie pozycje.

Proponuję, aby pozycja zapisywana była non stop. To jeden z ważniejszych parametrów lotu.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 28, 2010, 10:03 »
I tak u mnie jest, cały czas zapisuje.

Schemat (wersja 1) do pobrania tu: http://skrzyp.ovh.org/b/schemat_v1.pdf

Może będą jeszcze jakieś zmiany... nie wiem, zobaczymy... zastanawiam się nad 2 złączem dla GPS.
1 - wzorcowy i pewny
2 - do testów - czy działa powyżej 18km

Aha, nie ma jeszcze czujników ciśnienia, wilgotności i temperatury. Jak dojdą i je potestuję to uaktualnię schemat.
Rezystory w dzielnikach A/C są wymyślone (poza tymi od monitorowania napięcia zasilania), każdy będzie sam sobie dobierać wartości w zależności od podłączanego czujnika.

Edit: Mam cisnieniomierz i akcelerometry. Tak tylko myślę, że akcelerometry by musiały chyba być jakoś połączone z konstrukcją gondoli? Chyba że jest pewność że nie będą tłumione drgania wewnątrz gondoli (płytki głównej z procesorem).

Edit 2: No szukujcie nerwy (i żelazka) na wykonanie płytki... niezła jazda się szukuje :)

Edit 3: Dioda świecąca ma sygnalizować zapis na karcie, ale następuje on tak szybko, że wogóle nie widać zaświecenia diodki :)

Edit 4: Płytka wstępnie ma 10x7cm. BARDZO PROSZĘ O POTWIERDZENIE ŻE TAK MOŻE BYĆ:
- czujnik ciśnienia umieszczę na płytce głównej (obudowa nie jest hermetyczna, powietrze ucieknie)
- akcelerometry też chętnie bym umieścił na płytce głównej, tylko czy ta płytka będzie na tyle sztywno zamontowana, że nie zafałszuje to pomiarów? One mają rozmiar 4x7mm pracują w temperaturze od -40st.
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2010, 10:20 wysłana przez skrzyp »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:40 »
Edit 4: Płytka wstępnie ma 10x7cm. BARDZO PROSZĘ O POTWIERDZENIE ŻE TAK MOŻE BYĆ:
- czujnik ciśnienia umieszczę na płytce głównej (obudowa nie jest hermetyczna, powietrze ucieknie)
- akcelerometry też chętnie bym umieścił na płytce głównej, tylko czy ta płytka będzie na tyle sztywno zamontowana, że nie zafałszuje to pomiarów? One mają rozmiar 4x7mm pracują w temperaturze od -40st.

- można założyć, że pomiar ciśnienia wewnątrz nie-hermetycznej gondoli będzie taki sam jak na zewnątrz (bo chyba żadnych cieczy nie planujemy wsadzić do środka - takich jak duże ilości klejów ;) ). Zatem moim zdaniem tak może być
- jeśli płytkę by się zamontowało na bardziej sztywno do gondoli, to można by zastosować takie akcelerometry. Pytanie, czy warto ryzykować ułamanie całej płytki podczas bęcniecia w planetę Ziemia w trakcie lądowania.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:52 »
Skrzyp - znaczy będziesz trawił płytkę? Bo tak się składa, że mam 4 arkusze.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 02, 2010, 07:50 »
Maquis

Tak, zrobię, wlasnie sie produkuję nad nią, próbuję ją tak zrobić, żeby nie była zbyt trudna do wykonania, choć nie wiem, czy samo to, że są 3 układy w obudowach TSSOP oraz akcelerometry w LGA (14 pinow w obudowie 5x3mm) już nie jest jakąś barierą... Jak ją skończę to tu zamieszczę pdfa.

kanarkusmaximus

E.. wątpię  że płytka pęknie. Będzie szklano-epoksydowa. Widziałem wyzłomowane przez serwis aparaty canona. Aby nikogo nie kusiło ich naprawiać, traktują je młotkiem.
Płytka wygięta i najgorsze co ją spotkało, to że jeden układ odpadł. Płytka nie pękła. :)

Wczoraj rozmawiałem z Leszkiem, o tym http://sq6ade.elektroda.eu/atv50/atv50.html. Kupiłem już ten nadajnik, czekam aż dojdzie. Do procesorka który steruje tym cudem chciałbym wpakować soft do APRS. Myślę, że była by to niezła alternatywa dla drogiej krótkofalówki. Jest tylko 1 problem. Standardowo, APRS nasłuchuje, czy ktoś nie nadaje i dopiero jak jest cisza, to wysyła nasz pakiet. Tu odbiornika nie ma, więc może kogoś zagłuszać.

Edit: Aha, będą jednak dość istotne zmiany w schemacie, dodane trochę cewek, kondensatorów oraz najważniejsze - czujniki
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2010, 10:42 wysłana przez skrzyp »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 02, 2010, 12:12 »
To jakbyś potrzebował czystych arkuszy do trawienia to daj znać.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 02, 2010, 12:12 »