Autor Wątek: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.  (Przeczytany 80361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skrzyp

• Weteran
Witam.
Pewnie część z Was zauważyła iż w temacie poświęconemu sprzętowi podstawowemu postanowiłem zbudować zintegrowany logger wszystkiego co się da w miarę możliwości na 1 procesorze.
Na razie w ogólnym zarysie przedstawię jak to widzę na dzień dzisiejszy, czyli jak w polityce, dużo gadania mało konkretów  a Wy piszczie co się wam nie podoba, a ja będę to poprawiać, zmieniać i dopisywać szczgóły.
Mam zamiar zrobić układ, na tym co się da dostać w normalnych sklepach, bez wykorzystania cud nowych technologii za duża kasę.
Priorytetami mają być masa, dostępność podzespołów, koszt urządzenia.

1) Anteny:

- zewnętrzna, aktwna GPS z zyskiem 28dB, przyszła, uszczelniona - tak sobie... 4x większa powierzchnia samej anteny niż tej w Larku no i faktycznie widac poprawe w poziomie sygnału.
- zewnętrzna GSM - ze starego telefonu,
- UKF - do nadawania na bieżąco pozycji balonu, 144MHz

2) Czujniki:

- wilgotności: SY-HS-230 moduł wilgotności 10-90% (z magstrala I2C)
- ciśnienia MPX2200DP - 0-200kPa (60zł)
- temperatury KTY81 (-55-150st. C) (na zewnątrz, wewnątrz, czujnika ciśnienia - kompensacja błędu, może wybranych elementów)
- czujniki różnych gazów
- pomiar napięcia akumulatorów - jakby za szybko spadało, można odłączyć zasilanie nadajnika UKF - najbardziej prądożernego i włączać go co np 20 min. na wysłanie np 3 paczek danych
- predkosc wiatru

3) Budowa układu
- procesor ATMEGA do APRS
- procesor ATMEGA644P (! uważać na P na końcu)
- 8-kanałowy ADS7828, 12 bitowy przetwornik A/C z wyjsciem I2C - wiem, ATMEGA ma swój A/C ale jakoś do pomiarów wolę zewnętrzny (dokładniejszy), no i ma więcej wejść jakby co,
- odbiornik GPS - z jakiejś nawigacji, testowałem z Larka, przyzwoity moduł, tani i lekki, na oko 30x20x3mm, ten larkowy działa do 18000m
- elektronika tel. komórkowego siemens C65 (taki mam, na takim będę testować, łatwo się z nim dogadać przez rs232 - niskonapięciowy)
- nadajnik UKF
- zasilanie - akumulatory li-ion/li-pol oraz zasilacz impulsowy DC/DC na 3,3V (procesor,GPS,GSM) i 15V (czujniki, A/C). Dzięki niemu będziemy mieli mniejsze straty prądu na ciepło, niż przy zastosowaniu np. zwykłych stabilozatorów, choć z 2 strony może warto podgrzewać wnętrze?
- telefon GSM - dowolny Siemens
4) Komunikacja
- GSM - jeśli jest zasięg to po wysłaniu SMSa od razu kolejny. SMS z pozycją, czasem z gps, może z jakimiś danymi z czujników
- UKF 144MHz - APRS

5) Zapis danych.

Na karcie SD, wszystkiego co się da i jak szybko się da.
GPS co 1 sek, a w przerwach zbieranie danych z AC i reszty. Jakby się układy nie wyrabiały (sczególnie A/C, czas przetwarzania 1 kanału to chyba było w tym co mam 200-300ms) to myślę że jakby GPS był zapisywany co 2 sek, to nic by sie nie stało.

6) Problemy

Potrzebna osoba z uprawnieniami UKF.

Tak sobie jeszcze myślę, że może warto by dać 2 antenę GPS pasywną, na wypadek, gdyby chińszczyzna nie wytrzymała niskiej temperatury. W razie czego sygnał będzie trochę słabszy, ale będzie, pozostanie tylko dorobienie przełącznika sygnału antenowego.

7) Bilans prądu (na oko):

- płytka APRS: 15mA
- antena GPS aktwna: 15mA
- odbiornik GPS: < 60mA
- procesor + A/C + jakieś peryferia: max 50mA
- czujniki gazów (jeśli będa): pewnie kilkadziesiąt mA/czujnik
- telefon GSM: 250mA (proponuję wyłączenie po utracie zasięgu, zapamiętanie ciśnienia i ponowne włączenie po osiągnięciu troche niższego ciśnienia niż zapamiętane - w końcu opada szybciej)
- nadajnik UKF... zależy od mocy. Przy nadawaniu pewnie ok 2A.

Tak więc myślę, że bez radia w zupełności powinny wystarczyć 4 aku Li-Ion 18650 2200mAh 3,7V. Wystarczyły by 2, ale nie wiem jak w niskiej temperaturze się zachowają, na pewno stracą wydajność prądową.
Proponuję je połączyć równolegle, ale przez diody shotkiego(mają niski spadek napięcia, 0,2-0,3V zamiast 0,7 w zwykłych), co w prosty sposób zabezpieczy ciągłe zasilanie, a w razie uszkodzenia któregoś z nich (zwarcia/rozwarcia) nie uszkodzi pozostałych.

8 ) Rozmiary:
- płytka procesora na oko 5x5cm, myślę że max 7x7, nad nią moduł gsm więc wysokość max 1cm
- czujniki, te które wytrzymają niską temperaturę, na płytce na zewnątrz, jakaś mała 4x2 cm, max
- płytka zasilacza impulsowego- 2x3..4cm, wysokość 0,5cm
- plytka komórki, 10x4x1cm
Waga, może z 200-300g
- akumulatorki 4x100g

Schemat blokowy (robiony na szybko, tak tylko żeby rozjaśnic sprawę):

A tu do pełnej wersji link. http://skrzyp.ovh.org/b/blokowy.jpg

Ten układ MAporty RS232.
1 - wejście gps - co sie podepnie to będzie działać. Z tym wyjątkiem, że poziomy sygnałów to TTL (5v), więc niezbędny by był konwerter aby komp symulował gpsa!
2 - transmisja danych do komórki

Postanowiłem dać jednak 2 przetworniki A/C, 8 kanałów wydaje mi się będzie za mało (4 do pomiaru napięcia baterii słonecznych, 3xtemperatura, 4x napięcie akumulatorów... kto wie co kto jeszcze wymyśli)
Aha, wymyśliłem sobie, że tak jak gps wysyła komunikaty zaczynające się np $GPGSA, tak z A/C będzie $ADC.

Wlasnie dopadlem dane katalogowe jednego z odbiornikow GPS i opisali tam polecenia wysylane do GPSa. W tym miedzy innymi to:

$PNMRX110,10,maximum_altitude w metrach.

A mi się właśnie coś ważnego przypomniało.
Akumulatory Li-Ion z laptopów maja... bezpiecznik cisnieniowy, zabezpiecza przed przegrzaniem, wtedy "odpala" wypuszcza nadmiar gazów i... odłącza elektrodę, a więc nie mamy wtedy zasilania.
Przypuszczam ze do czegoś takiego dojdzie na wyższej wysokości, więc nie wiem teraz czy nie lepsze by były zwykłe baterie alkaliczne (mają też większą wydajność prądową)

Pozdrawiam, Krzysiek.

Edit: 21.07.2010 10:00
Ponieważ wcześniej pojawiały się prośby o opis algorytmu, no to powolutku go będę uzupełniał :) Oto w takim małym zbliżeniu on:

1 - inicjalizacja zmiennych
2 - odczyt konfiguracji z pliku na karcie sd
3 - inicjalizacja portów procesora, portów rs232, spi, i2c....
4 - otwarcie pliku logu na karcie sd, o nazwie: gpsxxx.txt gdzie xxx to cyfry z zakresu 0-999
5 - główna pętla programu:
     - jesli chcemy odcinac po przekroczeniu odleglosci od pkt startowego to:
                    - jesli znaleziono fixa z >3 satelit, po ok 30 sek ustawiany jest pkt startowy
                    - jesli przekroczono odczynaną z konfiga odleglość od pkt. startowego, odcinamy* 
    - jeśli określono max. wysokość i jesli urzymuje się ona mniej więcej stabilnie (tolerancja określona w pliku cfg) i jest ona większa od 2000mnpm
      przez 10 min to umożliwiwiamy odcięcie (jeszcze nie odcinamy)
    - jeśli określono minimalne ciśnienie i jeśli utrzymuje się ono mniej więcej stabilnie (tolerancja określona w pliku cfg) i jest ono mniejsze od 780kPa
      przez 10 min to umożliwiamy odcięcie (jeszcze nie odcinamy)
    - jeśli określono max wysokość i min. ciśnienie i oba te pomiary zaznaczono do odcinania - odcinamy*
    - jeśli określono tylko max wys. lub tylko min. cisnienie i został spełniony jeden z powyższych warunków (ciśnienia lub wysokości) - odcinamy*
    - co określoną w konfigu ilość sekund, zapisywane na kartę SD są:
                   -  informacje z GPS
                   -  jeśli została włączona obsługa w konfigu - dane z przetwornika A/C
                   -  jeśli skonfigurowano przelicznik ciśnienia, to przeliczana jest wartość z 1 kanału A/C na ciśnienie
                   -  jeśli została włączona obsługa w konfigu - dane z wilgotnościomierza
                   -  wysyłany SMS na określony w konfigu numer telefonu
    - jeśli wysokośc spadła poniżej 8000m npm włączany jest nadajnik AM opracowywany przez Leszka na 443MHz i nadawany jest kod
      morsa odczytany z konfiga (to do celów lokalizacji)

* - ustawia "jedynkę" na PORTC7 na okres 3 min.

To tak na szybko. Obecnie nie mam przetestowanego wilgotnościomierza i ciśnieniomierza z powodu ich braku oraz wysyłania smsów. Okazało się, że musiałem poprawiać program na którym bazuję i znalezienie błędów zajęło mi troche czasu.
Część dotycząca nadawania w morsie też nie jest zrobiona, ponieważ wynikła niedawno.

Dodatkowo, dane z GPS, oraz informacje o stanie loggera są przekazywane na port RS232. Dane o stanie loggera są również zapisywane na karcie SD.
Planuję do wyjścia RS232 podłączyć mini nadajnik na 433 lub 868MHz, wyłączany po wystartowaniu. Kompatybilny z nim odbiornik podłączony do portu RS232 komputera + napisane do niego przezemnie oprogramowanie pozwolą na szybkie i bezprzewodowe sprawdzenie działania całego sprzętu przed wypuszczeniem.

PLIKI DO POBRANIA:

SOFT:
Źródła + hex + schemat ostatecznej wersji 2011-05-07:
http://skrzyp.ovh.org/H1/Rejestrator.rar
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 09:09 wysłana przez skrzyp »

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 17, 2010, 10:03 »
Umówmy się tak: procesorek bedzie obslugiwal 16 kanałów A/C. Pierwszy na stałę zarezerwowany dla dla ciśnieniomierza, reszta kto jak woli, kto co sobie podłączy to będzie. Zakres wejściowy 0-2,5V.
Dane po odebraniu i tak trzebabędzie przeskalować na temperature, cisnienie czy co tam kto chce, bo nie będą nijak obrabiane, zwykły pomiar napięcia z czujnika. To zapewni uniwersalność. Skalowanie można przeprowadzić choćby przy pomocy miernika i tabel z danych technicznych scalaków, tam dokładnie podają jakie jest napięcie np dla danej temperatury.
Do tego dojdzie pomiar wilgotnosci na i2c.
Wszystko to razem bedzie logowane.

Na podstawie (cisnienia z AC1 i wysokości z GPS >2000mnpm) lub przekroczenia czasu lub przekroczenia odległości od pkt startowego (pierwszy poprawny pomiar GPS z jak najwiekszej ilości satelit będzie brany jako miejsce startu) bedzie odcinana linka.

W pliku konfiguracyjnym odczytywanym z SD ustawicie sobie:
- nr tel na ktory wysylac smsy (jak brak numeru, to nie wysyła)
- wysokośc odciecia na podstawie GPS
- czasu od startu po którym odciąć
- minimalnego cisnienia przy którym odciąć
- dopuszczalnej dewiacji ciśnienia w sytuacji kiedy już się nie wznosi
- dopuszczalnej dewiacji wysokości wg pomiaru GPS w sytuacji kiedy już się nie wznosi
- wyłączycie wilgotnosciomierz po i2c
- wyłączycie A/C po i2c
- czasu w minutach przez który cisnienie i wysokość gps musi być w miarę stała, aby nastąpiło odcięcie na podstawie tych wartości.

Wysylanie SMS jak sie da najczesciej, czyli na ile komórka pozwoli.

>2000m npm, aby nie ucielo podczas sprawdzania, uruchamiania przed startem, no i jakby komuś sie np chcialo go puszczać z giewontu to taki margines  ja np mieszkam ok 400m npm.

LCD najprawdopodobniej wyleci z projektu, wszekli odczyt stanu, testowanie przez rs232.

Edit: 19-07-2010 / 19:00
Z powodu koszmarnych problemów ze znalezieniem stabilnego źródła prądowego w zmiennej temperaturze, wróciłem do produktów maxima. Na szczęście mają szybkie układy na i2c (dla 9 bitowej rozdzielczości wyniku, konwersja trwa tylko 25ms, dla pełnej 12 bit. 200ms) no i standardowe analogowe czujniki, jednak tylko od -40 (tamte od -50). Zamówiłem próbki, zobaczymy co z tego wyjdzie. W takim razie zastanowię się czy nie ograniczyć ilości kanałów A/C do 8 (tylko 1 układ scalony zamiast 2).

Ktoś zna jakiś fajny soft do emulacji GPSa? Wprawdzie coś mam, ale ani to darmowe, ani rewelacyjne :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 19:03 wysłana przez skrzyp »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2010, 05:15 »
Witam !
Procesor mógłby orientować się w jakiej  jest fazie lotu .
Czy to start ,wznoszenie,opadanie czy gleba i wzależności
od tego podejmować różne rodzaje działania .
Oszczędzając zasilanie  i uzyskując czas na obliczenia .
star

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2010, 07:29 »
Oszczędzać będzie na nadajnikach, powyżej 2000m. Poza tym nie ma jak, bo i tak cały czas będzie logować rożne parametry. Chłopaki chciały jak najczęściej :) No chyba że jest coś o czym nie pomyślałem.

Właśnie wygrzebałem tabelkę: http://www.engineeringtoolbox.com/air-altitude-pressure-d_462.html, wg której na 35km ciśnienie wynosi niecale 24kPa, ktoś to może potwierdzić? To znacznie uprościło by układ, ponieważ czujniki ciśnienia od "0" wymagają troche dobrej elektroniki.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 08:05 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2010, 07:29 »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 23, 2010, 08:26 »
Witam !
Skorzystaj z symulatora lotu balonu meteorologicznego .
http://weather.uwyo.edu/baloon_traj.html
Wpisz jakąś pozycje FiLa i poczekaj chwilę .
Otrzymasz pozycje i warunki meteorologiczne
jakie napotka balon wypuszczony dziś .
star

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2010, 10:07 »
Skorzystaj z symulatora lotu balonu meteorologicznego .
http://weather.uwyo.edu/baloon_traj.html

no i wyświetla się

Not Found

The requested URL /baloon_traj.html was not found on this server.

Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 23, 2010, 10:23 »
Nie wierze w symulatory, wolę zmierzoną, potwierdzoną wartość. Wszystkie "kalkulatory" ciśnienia pokazywały coś koło 5kPa albo i mniej.

Co myślicie o zabudowaniu akcelerometru? choć nie wiem po co :) ale będę miał takowy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 14:02 wysłana przez skrzyp »

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 23, 2010, 14:37 »
Co myślicie o zabudowaniu akcelerometru? choć nie wiem po co :) ale będę miał takowy.

A ja mam pomysł :-) Można by zmierzyć siłę gwałtownych podmuchów wiatru. Myślę, że to dość cenne informacje.

--Edit:
Skrzyp dałbyś radę uzupełnić wiki informacjami które gromadzisz w tym wątku? W temacie http://www.astronautyka.org/index.php/topic,182.0.html masz opisane o co dokładnie chodzi :-)
Zapomniałem, że to kolejna misja ;-)
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 14:55 wysłana przez Łukasz Rodziewicz »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2010, 14:59 »
No to  się go doda :) Ten co mam nadzieję będę mieć mierzy w 2 płaszczyznach x i y i do 4 lub 12G w zależności od wybranego zakresu.
A może nawet 2, żeby było wiadomo z jakim przyspieszeniem mamy przy lądowaniu (zderzeniu ;) z Ziemią)do czynienia  to tylko 400uA wcina, więc 1 więcej czy mniej...
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 18:05 wysłana przez skrzyp »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 23, 2010, 18:29 »
Aby zapoznać się z dzisiejszymi rzeczywistymi pomiarami
aerologicznymi np . z Legionowa stacja 12374
trzeba skorzystać ze strony :
http://weather.uwyo.edu/upperair/sounding.html
tam zamieszczane są aktualne pomiary z całego świata.
Byłem przed chwilą działa .
star

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 23, 2010, 18:36 »
Poprawny link do symulatora lotu balonu meteorologicznego
http://weather.uwyo.edu/polar/balloon_traj.html
Pomyliłem
star

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 23, 2010, 19:06 »
Poprawny link do symulatora lotu balonu meteorologicznego
http://weather.uwyo.edu/polar/balloon_traj.html

Teraz działa pięknie ! Na pewno skorzystamy z niego również podczas misji minimalnej, i zweryfikujemy, na ile trafnie przewiduje trajektorię lotu. Szkoda, że nie można podać dokładnych parametrów lotu (godziny startu, prędkości opadania, masy zestawu, zapasu nośności). Obliczenia są robione dla jakichś domyślnych wartości, nie wiadomo jakich...

Zrobiłem mały test, i wyliczył, że gdybyśmy startowali dzisiaj, około południa, na północnych przedmieściach Torunia, to gondola wylądowałaby po 2,5 godz. lotu, około 80 km prawie dokładnie na północ od Torunia - bardzo blisko miejscowości Nowe nad Wisłą.

Byłoby bardzo fajnie, gdyby trafnie oszacował rejon lądowania w misji minimalnej - mielibyśmy wtedy wsparcie dla poszukiwaczy w kolejnych misjach...
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 19:48 wysłana przez Leszek Szamocki »
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 23, 2010, 19:33 »
Na świecie jest wiele stacji meteorologicznych , które o jednej godzinie  (2*dziennie) robią
pomiary aerologiczne wysyłając znormalizowane sondy . Na podstawie tych pomiarów
rysowane są górne mapy synoptyczne .  Z mapy można odczytać na jakiej
wysokości nad danym punktem jest ciśnienie np 10hPa . Analizując codziennie taką
mapę (lub prognozę) można wybrać termin w którym jest ono najwyżej i wysłać balon pobijając
rekord .
star

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 23, 2010, 19:56 »
Czyli opierając się na danych od np nas na pomorzu czechów poniekąd mieścimy się w zakresie 15kPa:
15.2kPa -  29034m
16.0kPa -  28587m

Aczkolwiek wyżej już niewiele zmierzymy.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 20:02 wysłana przez skrzyp »

Offline star

• Junior
  • **
  • O.K.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 24, 2010, 09:57 »
Witam Krzysiek!
Jaki  byłby koszt minimalnej wersji rejestratora ?
Działałby tylko GSM i GPS .
Ile pln byśmy musieli zaryzykować zakładając jego utratę ?
star

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 24, 2010, 09:57 »