Autor Wątek: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.  (Przeczytany 80729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Następne misje - Zintegrowany GPS, stacja meteo, nadajnik UKF.
« Odpowiedź #150 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:02 »
Czyli nie szukamy przejściówki, si senior?

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #151 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:11 »
Raczej nie :) Ona mogla by sie przydac jakby coś sie zepsulo a najbardziej mi jest potrzebna podczas pisania programu na procek. Co zresztą widać obecnie, coraz mniej informacji jest przez rs232 puszczanych. Poza tym w razie problemow wystarczy odczytac ostatni log z karty SD, tam jest wszystko zapisywane. No może poza komunikatem błędu zapisu na karcie :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #152 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:59 »
Brzmi naprawdę słodko. :)

Pytanie - kiedy możemy oczekiwać jakiegoś przewodnika "co zrobić ze Skrzypoelektroniką, żeby nie wywołać konfliktu zbrojeniowego a raczej poprawnie zebrać dane"?? :)

Jest to o tyle ważne, bowiem Ciebie prawdopodobnie nie będzie na miejscu startu - a to oznacza, że ktoś musi być nieźle zaznajomiony ze sprzętem.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 28, 2011, 07:21 »
Tam za wiele nie ma do opisywania :) Tylko parametry konfiguracyjne z karty SD, a one już w większości są opisane, troszke sie ostatnio pozmienialy.
Reszta to kable do czujnikow, z tego jedynie ten od wilgotnosci jest krytyczny. Przy braku komunikacji z nim wystepuje reset elektroniki (soft czeka na dane a watchdog resetuje procek po 8 sek).
Same radio czeka na testy. Jeszcze poprawiam oprogramowanie i testuje ten przetaktowany procek.
Aha, no i co do radia, trzebabedzie go wlaczyc i sprawdzic na jakim kanale nadaje :)

Jednak obnize czestotliwosc do 20MHz, dzis podczas jazdy do pracy nagle przestal zapisywac na karte SD, mimo że reszta działała prawidłowo.

EDIT:

Ewidetnie musze obnizyc czestotliwosc do 20MHz. Podczas sobotnich testow w nieokreslonych chwilach program robil totalne glupoty, reset pomagal (na jakis czas), ale przeciez nie o to chodzi. Zreszta te 20MHz starczy bez problemu...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2011, 18:06 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 28, 2011, 07:21 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #154 dnia: Lutego 01, 2011, 18:52 »
Skrzypie, kiedy sprzęt powinien być gotowy co do szczegółów?

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Lutego 01, 2011, 20:51 »
Obecnie testuje soft jezdzac caly czas z rejestratorem w aucie.
Do konca lutego chcialbym wam to wyslac.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 02, 2011, 13:50 »
No i w końcu zrobiłem antene MOXONa, źródło tu: http://www.moxonantennaproject.com/

Antena okazała się rewelacyjna. Jest bardzo mała: ok 24x10cm, bardzo lekka i zysk aż 5,5dB.
Odległość między nadajnikiem a odbiornikiem ok 7km. Testowana konfiguracja to standardowy PMR ze zwykłą antenką z 1 strony, nadawca wygodnie usadowiony na fotelu w pokoju :) ok 2m od okna.
Nadajnik znajdowal sie na 1 górce, po drodze drzewa kawalek domu, gorka i ja na kolejnej gorce za kolejnymi drzewami.
Wczesniej na zwykłych antenach przynajmniej jedna osoba musiała być "w oknie" żeby jakoś się słyszeć.
Po zastosowaniu anteny moxona jakość sygnału rewelacyjna, tak jakby rozmawiać z kimś kto jest z radiem za ścianą.
Tak więc mamy super antenę odbiorczą. Myślę, że mając w gondoli standardową antenę (zresztą prawo zabrania stosować do nadawania innych) oraz tą jako odbiorczą, nie będzie problemów z monitorowaniem gondoli.

EDIT:

W końcu się zmobilizowałem i uruchomiłem przetwornicę w rejestratorze, ladnie trzyma zasilanie. Przy okazji zmierzyłem ile pobiera prądu. Uruchomiona z 2 modułami GPS.

Zasilanie to 3 połączone szeregowo paluszki R6 i tak:
- mocno rozładowane i wyeksploatowane  akumulatorki NI-MH - po podłączeniu napięcie na nich spadło z ok. 3,6 do ok. 1,1V - pobierany prąd 0,55A, napięcie wyjściowe skakało, moduły GPS nie chciały pracować
- nowe baterie z biedronki GP (w sumie 4,5V) - 0,22A

Wnioski: Przetwornica działa od napięcia >1V, dlatego stosując 3 panele baterii słonecznych (tylko na litość nie tak ogromne jak polecą teraz) możemy nimi zasilać spokojnie układ.

Jak mi się te zdechłe akumulatorki naladuja, wystawie uklad za okno na noc i zobaczymy co z tego wyjdzie...
Jeszcze pozmieniam cewki w przetwornicy i zobacze czy nie uda się poprawić jej sprawności
« Ostatnia zmiana: Marca 04, 2011, 15:54 wysłana przez skrzyp »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #157 dnia: Marca 17, 2011, 10:38 »
Uaktualnilem nieco schemat rejestratora (do pobrania w 1 poscie):
- zamienione piny procesora sterujące LED i tranzystorem odcinacza,
- podlaczone monitorowanie zasilania czujnika cisnienia do 0 kanalu A/C (zapewnia dokladniejszy pomiar cisnienia)
- dodana LED sygnalizujaca zlapanie fixa (gasnie po zlapaniu - aby zaoszczedzic prad)
- dodany opis pinow do sterowania generatorem DTMF (sam generator sie nie zmiescil juz na schemacie (i na plytce), ale sklada sie tylko z 1 scalaka UM91531, wiec jakby co, to PDF wszystko mowi)
- zmienione wartosci kondensatorow zasilacza
- zamienione piny do podlaczenia odbiornikow GPS (i komorki, ktora mimo poprawnego dzialania niestety wyleciala z projektu ze wzgledu na brak pamieci RAM, jesli beda nastepne misje to wróce do pomyslu ale to juz na innym procku i zapewne na module GSM a nie komorce)
- zmiana kwarca na 20MHz (mniej RS232 kompatybilny, ale potrzebowałem nieco więcej mocy obliczeniowej, testowałem też 24,576MHz, ale niestety procesor czasem robił głupoty)

No i musze dodac ze rewelacyjnie sprawuje się czujnik wilgotności i temperatury SHT21. Reaguje błyskawicznie na zmiany. Ma tylko jedną wadę. Jest piekielnie mały :)

Płytka pozostała bez zmian, więc nieco zamieszania na niej powstało (kabelki). No ale mówi się trudno, nie zdąże już przed startem zrobić kolejnej. Zresztą mija się to z celem ze względu na zapowiadaną zmianę procesora a tym samym płyki i konstrukcji na kanapkową :)

Soft (hex a nieco później źródła) upublicznię jak w końcu dostanę UM91531 i przejdzie wszystkie testy.
Zmienił się znacznie od poprzedniej wersji, dużo bardziej zoptymalizowany, umożliwia nadawanie kodem morsa identyfikatora stacji lub w dtmf pozycji, wysokosci, cisnienia i napiecia baterii (w skali 0..9).
Obsluguje 2 odbiorniki GPS w tym zapis danych na karte SD. Do okreslenia polozenia wybiera ten ktory lapie sygnal z wiekszej ilosci satelit. Jednak jako wzorzec czasu brany jest tylko jeden z nich.
Soft wykorzystuje ponad 80% FLASH i ponad 80% RAM.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2011, 10:43 wysłana przez skrzyp »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #158 dnia: Marca 22, 2011, 16:35 »
Skonczona czesc wysylajaca (w rejestratorze) i dekodujaca DTMF (to w programie w delphi).
Dziala fajnie. Zobaczymy jak to bedzie dzialac z PMRami. Ale to pojutrze chyba. W ciagu minuty wysyla ok 4 ramek (tych samych). Przyjalem takie rozwiazanie aby w razie bledow transmisji dało sie coś z tego poskladac. Korekcje bledow zapewni w tym przypadku najlepszy z komputerow czyli nasz rozum :)
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2011, 16:38 wysłana przez skrzyp »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 22, 2011, 16:43 »
Szacun - walniesz jakąś specyfikację projektu później? Czy zamknięte źródła? ;)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #160 dnia: Marca 22, 2011, 19:39 »
Wszystko otwarte, tylko muszę zrobić jako taki opis i porządek w źródłach :D Na razie przynajmniej staram się uaktualniać schemat.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 22, 2011, 22:13 »
Aha, jeszcze jedno - te baterie to jakie są? Bo wiesz, najlepsze byłyby litowe (działają w dużym zakresie temperatur).

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 23, 2011, 07:34 »
Jeśli chodzi o sam rejestrator to Wam dam jeden aku LiPol 1500mAh (z ramki foto). Mi na nim rejestrator działał z 3h max. Do tego jeszcze 1 bateria płaska myślę (rejestrator ma możliwość zasilania z 2 baterii i obie monitoruje).
Cały czas myślę nad LiIon (takie z laptopa) tylko boję się że wybiją bezpieczniki ciśnieniowe. Nie wiem czy wiesz, ale te aku jeśli się przegrzeją przy ładowaniu mają bezpiecznik ciśnieniowy. Jego wybicie powoduje jednocześnie wyłączenie baterii i wtedy mamy po zasilaniu. Tak samo może wybić przy znacznej różnicy ciśnień.

Jedna uwaga co do kwarcu w generatorze DTMF. Najpierw zastosowałem kwarc wyjęty z telefonu, opisany 3,58MHz i... nie działało....
Musiałem wlutować kwarc generujący dokładnie 3,57945MHz! Teraz chodzi idealnie.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 08:54 wysłana przez skrzyp »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 23, 2011, 10:01 »
W pierwszym poście umieściłem link do mam nadzieję stabilnej i finalnej wersji softu rejestratora.

W archiwum znajduje się również uaktualniony program testera. Bardzo bym prosił tych, którzy będą w "kontroli lotu" by zapoznali się z tym programem (szczególnie z zakładką "DTMF") i czekam na ewentualne uwagi. To będzie podstawowe narzędzie informujące o stanie gondoli podczas lotu. W katalogu Dokumentacja znajduję się krótki opis programu.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 23, 2011, 10:22 »
Hmm, ile to podaje łącznie napięcia? Wiesz, patrzę pod kontem przecinaka.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Marca 23, 2011, 10:22 »