Dla ścisłości, programowy timer też jest wykorzystywany, ale tylko dla odliczania odstepu czasu pomiedzy kolejnymi zapisami na karcie SD lub odstepow czasu do generowania kodu morsa, czyli tych mniej "wrażliwych".
Poza tym jest wykorzystywany do obsługi portu RS232 (i tu mogą się pojawić problemy, jeśli za bardzo się rozjedzie częstotliowść, choć myślę, że nawet to 100kHz nie będzie miało wpływu, ponieważ ATMEGA radzi sobie nawet z kilku % błędem prędkości transmisji). Częstotliwość 18,432MHz jest wielokrotnie dzielona (bardziej niż np 4MHz) i stąd też po podzieleniu błąd będzie relatywnie mniejszy.
Dla przykładu gdyby zastosować kwarc 20MHz, błąd dla 115kB/s wynosi 2,5% a transmisja i tak działa bardzo dobrze. Natomiast 18,432 daje dokładnie idealny 0% błąd dla interesujących nas transmisji od 4800 do 115200kB/s, stąd myślę że wszystko będzie działało prawidłowo. Tym bardziej, że elektronika będzie izolowana termicznie a na dodatek będziemy mieli grzałki w postaci rezystorów które będą obciążeniem dla fotoogniw. Wręcz się martwię, czy nie będzie za ciepło

Swoją drogą, bardzo mi się podobał pomysł stara, który zaproponował wykonanie gondoli z kilku(nastu?) warstw steropianu. To naprawdę zapewniło by dobre izolowanie termiczne a z 2 strony sztywność konstrukcji.
Się rozpisałem