Autor Wątek: Odp: DTN - czyli kosmiczny internet  (Przeczytany 2236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: DTN - czyli kosmiczny internet
« dnia: Września 08, 2013, 18:55 »
   Mam teraz chwile czasu, moge Wam teraz podeslac troche informacji, ktore mozna wykorzystac do dalszych studiow i samodzielnego szukania materialow.
Sami zauwayliscie, ze wspolczesnie, sa pewne metody komunikacji, ktore sprawdzaja sie az za dobrze, wszyscy uzywamy intermetu ktory opiera sie o specjalne metody przesylania danych zwane protokolami TCP/IP. Od kilku lat sa jednak ludzie, ktorzy proboja wykorzystac te technologie takze w komunikacji poza orbita Ziemi. Wlasciwie to nawet na Ziemi sa miejsca gdzie takie tradycyjne metody sie nie sprawdzaja, np. jakies odlegle miejsca czy np. ... pole bitwy;-)
Jesli kiedys zastanawialisie sie, co daloby sie wykorzystac do przesylania informacji miedzy komputerami za pomoca np. golebi, to to roziazanie by sonie z tym poradzilo;-)

Dlatego powstalo cos takiego jak Delay Tolerant Network - pomysl na Internet, ktoy dzialalby takze na Marsie. Wiecej szczegolow mozna znalezc chocby na wykladzie jaki prowadzilem w 2005 w Rybniku podczas organizwoanej przez nas wtedy konferencji: "Linux dla firm - oszczędnie, stabilnie, bezpiecznie". Film z tego wykladu powinien byc jeszcze gdzies na sieci. Ogolnie chodzi o stworzenie takiej sieci, ktora pozwolilaby siec komputerow, ktore bardziej inteligentnie podchodzilymy do przesylanych danych i wykazywaly wiecej "troski" o to co otrzymaly (nie wiem jak to inaczej napisac). Dlaczego mowilme o tym na tamtej konferencji? Bo zrodla takich poczatkowych rozwiazan byly udostepniane na licencjach otwarych (ala linux) i pokazywaly jak idelanie wspolgra Opon Source i tworzenie nowych technologii, wlasciwie nie ma tworzenie czegokolwiek bez takiej otwartosci. Bez tego to kazdy profesor moze powiedziec, ze on tu ze szwagrem jest w stanie wyklepac w garazu takie samoloty/czolgi/satelity za 1/10 ceny (odnoszac sie do innego watku na tym forum). Otwartosc sprzyja jakiej weryfikacji i umozliwia transfer wiedzy miedzy przemyslem i nauka.
   Sonda Epoxi poniewaz spelnila swoje zadanie zostala wiec uzywata do eksperymentow nad wykorzystaniem DTN do lacznosci w przestrzeni kosmicznej. Zreszta nie tylko ona, podobne eksperymemnty prowadzila firma Cisco i angielska firma SSTL na satelicie DMC-UK w eksperymencie CLEO - Cisco router in Low Earth Orbit.

Sadze, ze dobrze najlepsze sa jednak "obrazki:

Na moim twiterze staram sie co jakis czas podeslac ciekawe informacje na temat tej technologii. Moje osobiste eksperymenta skonczyly sie jednak kilka lat temu "polaczeniu" dwoch sieci za pomoca laptopa przenoszonego w plecaku;-) Moge Wam wiec potwierdzic, ze to dziala;-)))
Z powazaniem
                        Adam Przybyla

BTW, jak ktos ma jakies pytania, to niech pisze, w ramach swojej skromnej wiedzy postaram sie odpowiedziec;-) Z powazaniem
                                                                              Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2013, 22:22 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Żeby mieć swoje zasługi w założeniu wątku zamieszczam parę ciekawych linków omawiający temat:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Delay-tolerant_networking - po angielsku
- http://kopalniawiedzy.pl/DTN-Disruption-Tolerant-Networking-Internet-Miedzynarodowa-Stacja-Kosmiczna,7930 - wiadomość o włączeniu do sieci węzła na stacji ISS
- http://www.dariusz-laskosz.pl/kosmiczny-internet/ i http://www.dariusz-laskosz.pl/internet-w-kosmosie-protokol-dtn/ - szersze spojrzenie pewnego blogera

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2013, 22:23 »
To jeszcze i ja dodam swoje zdanie - poprawiłem tytuł wątku. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2013, 22:23 »