Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)  (Przeczytany 188592 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:42 »
Jedna wersja wydarzeń tłumaczy, że doszło do zwarcia elektrycznego, być może nawet już zlokalizowano odpowiedzialny za to kabel, a nawet znaleziono zapasowy.

Tej wersji z kablem to chyba nie było, bo chodziło o to, aby kablami połączyć moduł Unity i Zarji przez co lepiej byłaby trzymana równowaga cieplna oraz powstała by możliwość dalszego używania trzech z czterech żyroskopów (a nie dwóch). Tego kabla nie mogli znaleźć przez parę godzin, ale w końcu Tracy z Douglasem go dorwali :)

a najbliższy może mieć miejsce już w czwartek!

To zgodnie z planem, wtedy miał się odbyć spacer EVA-15. Narzędzia już były przygotowywane, ale teraz wpadła im dodatkowa spora praca... :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:46 »
Czyli w sumie w najbliższym czasie możemy się spodziewać trzech spacerów kosmicznych?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:49 »
Pierwszy ma być teraz w czwartek, drugi w sobotę. Ten który nam wypadł z programu to nie wiem, ISS jest bez redundantnego obiegu chłodzącego. Muszą jak najszybciej to naprawić.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:49 »
Chyba tak. I do tego zmiany w najbliższym EVA - zamiast niego będzie chyba contingency EVA.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:49 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 01, 2010, 23:53 »
zamiast niego będzie chyba contingency EVA.

Który będzie na dodatek pierwszym oficjalnym takim spacerem w historii.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 02, 2010, 08:40 »
Pierwszy ma być teraz w czwartek, drugi w sobotę. Ten który nam wypadł z programu to nie wiem, ISS jest bez redundantnego obiegu chłodzącego. Muszą jak najszybciej to naprawić.

Pierwszy ma być w czwartek/piątek, drugi chyba w niedzielę. Zadania wcześniej planowane dla EVA-15 będą wykonane "w późniejszym czasie". Zresztą one są "mało ważne", instalacja złącza dla CanadArm2 nie jest pilna, ERA przybędzie dopiero za wiele miesięcy.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 02, 2010, 08:43 »
Jedna wersja wydarzeń tłumaczy, że doszło do zwarcia elektrycznego, być może nawet już zlokalizowano odpowiedzialny za to kabel, a nawet znaleziono zapasowy.

Tej wersji z kablem to chyba nie było, bo chodziło o to, aby kablami połączyć moduł Unity i Zarji przez co lepiej byłaby trzymana równowaga cieplna oraz powstała by możliwość dalszego używania trzech z czterech żyroskopów (a nie dwóch). Tego kabla nie mogli znaleźć przez parę godzin, ale w końcu Tracy z Douglasem go dorwali :)

Tak, to mój błąd. Pisałem to na kolanie wcześnie rano w niedzielę, dysponując szczątkowymi danymi Przepraszam za wprowadzenie w błąd!
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 02, 2010, 10:59 »
Pierwszy ma być w czwartek/piątek, drugi chyba w niedzielę. Zadania wcześniej planowane dla EVA-15 będą wykonane "w późniejszym czasie". Zresztą one są "mało ważne", instalacja złącza dla CanadArm2 nie jest pilna, ERA przybędzie dopiero za wiele miesięcy.

W zasadzie tak. To raczej przygotowanie kompleksu na przyjęcie PMM w listopadzie ma bardziej nagły charakter (ciekawe swoją drogą co to będą za zadania).

Offline skynet

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 02, 2010, 13:11 »
Witam pora zacząć się udzielać:) . O awarii na ISS mówili nawet w trojce . Czyli pozostaje śledzić wydarzenia i czekać na spacery.

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 02, 2010, 17:00 »
Jest już decyzja oficjalna co do EVA. Pierwsza zacznie się w piątek 6 sierpnia o 12:55 CEST, trzy dni później, czyli w poniedziałek 9 sierpnia. W obu wezmą udział Wheelock (EV1, czerwone paski, 3 EVA na koncie) i Caldwell-Dyson (EV2, bez pasków, bez EVA).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 07:31 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 02, 2010, 20:19 »
Odnośnie teraz amerykańskiego spaceru, który będzie miał miejsce za 6 dni, to na 3go sierpnia planowana jest w związku z nim konferencja. Jeśli dobrze na szybko przeliczam (1pm CDT), to będzie ona o 20 naszego czasu.

Co do spacerków to konferencja prasowa jest planowana na dzisiaj o 22 czasu polskiego !
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 02, 2010, 20:44 »
Co do spacerków to konferencja prasowa jest planowana na dzisiaj o 22 czasu polskiego !

Serdeczne dzięki za informacje! Będziemy oglądać! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 02, 2010, 22:14 »
Zaczęła się konferencja.

----
Live:
wyłączono szereg systemów, w tym żyroskopy, GPS i niektóre ogrzewacze.
zespół operacji próbował aktywować pompę. wygląda na to, że silnik ruszył, co raczej sugeruje, że jest coś nie tak z systemem elektrycznym
----
Wyłączono jedną z zamrażarek, ale wcześniej przeniesiono próbki do innych miejsc.
----
Są cztery pompy zamienne (to chyba wszystko co mają w ogóle) na orbicie.
----
Tak czy inaczej będą spacerki kosmiczne - pierwszy w czwartek, drugi w niedzielę.
----
Wychodzi na to, że załoga w trakcie treningu przed tą ekspedycją przygotowywała się na takie ewentualności, więc są w miarę gotowi.
----
Największa strata jest związana raczej z eksperymentami, które miały być zrobione w ciągu najbliższych dni.
----
Druga i trzecia grafika pokazuje gdzie jest pompa
----
Czwarta grafika pokazuje miejsce gdzie jest pompa zapasowa
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2010, 22:22 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 02, 2010, 22:24 »
Pierwsza grafika pokazuje moduł zapasowej pompy.
---
Chyba nie będą używać ramienia SSRMS w trakcie spaceru, chyba że dla pomocy dla astronauty
---
1 spacer - wyciągnięcie pompy i przygotowanie drugiej
---
Największym problemem będzie uwolnienie kabli przeprowadzających chłodziwo (amoniak) i są odpowiednie procedury na wypadek zanieczyszczenia amoniakiem.
---
Przygotowania do tych spacerów idą dość agresywnie - normalnie trwałoby to około 2 tygodni, ale skoro się przygotowywano do spaceru to szybciej to idzie.
---
I to tyle - czas na pytania.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2010, 22:26 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 02, 2010, 22:54 »
No nieźle się porobiło. To ma być podobno pierwsza sytuacja, kiedy wymienia będzie pompa na ISS ::)

Co do przygotowań do spaceru to idą pełną parą, także tutaj na Ziemi. W ośrodku NBL (Neutral Buoyancy Laboratory) trenują dzisiaj Suni Williams i Cady Coleman - przeprowadzają oni symulację naprawy (wymiany pompy). Ich rady będą bezcenne dla Wheelocka i Caldwell Dyson. Jutro taki sam treningi w NBL mają przeprowadzić dwie osoby z załogi STS-133 - Al Drew i Tim Kopra, oczywiście w ramach wypracowania/dopracowania kroków poczynionych dzisiaj przez Williams i Coleman'a.

Się dzieje! Warto sobie uzmysłowić, że ISS w chwili obecnej jest bez redundantnego systemu chłodniczego, to jak spacer akrobaty po linie na wysokości kilkudziesięciu metrów bez żadnych zapieczeń...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 02, 2010, 22:54 »