Autor Wątek: Koniec programu wahadłowców  (Przeczytany 202255 razy)

LooZ^

• Gość
Odp: Koniec programu wahadłowców
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:00 »
To jak troche juz zeszliscie z tematu, to wedle waszej wiedzy, czy przy dzisiejszym poziomie technicznym daloby sie od podstaw zbudowac prom zdecydowanie lepszy od obecnie wycofywanych promow? Czy technika w dziedzinie oslony termicznej nie posunela sie na tyle, zeby robilo to roznice?

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:32 »
- stacji kosmicznej na orbicie równikowej (tutaj Bigelow ma szansę zapełnić dziurę)

Przecież Amerykanie nie mają kosmodromów na równiku.

Taki skrót myslowy - chodziło mi o orbitę jak najbardziej zbliżoną do równikowej - zdecydowanie bardziej niż obecny ISS.
Zapraszam na mój blog :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:39 »
No to chyba inklinacja w pobliżu 28 stopni...

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:53 »
To jak troche juz zeszliscie z tematu, to wedle waszej wiedzy, czy przy dzisiejszym poziomie technicznym daloby sie od podstaw zbudowac prom zdecydowanie lepszy od obecnie wycofywanych promow? Czy technika w dziedzinie oslony termicznej nie posunela sie na tyle, zeby robilo to roznice?

Coś nowego na kształt promu na pewno powstanie za jakiś czas. Już jeden mały prom pomyka na LEO w barwach USAF :) Ale większy prom powstanie raczej w sektorze prywatnym. Bo nie będą przecież wozić ludzi w kosmos po 2 osoby... Ktoś wcześniej dobrze napisał, że dopiero ogarnęliśmy (też tak mi się wydaje) obsługę takiego promu, żeby zminimalizować możliwe niebezpieczeństwa. Niestety wcześniej nie było tak dociekliwych inspekcji i 2 promy m.in. dlatego uległy zniszczeniu. No i już jak ogarnęliśmy to je wycofujemy... Można powiedzieć, że konstrukcja jest już stara, ale to nie jest tak do końca jak wiadomo. A przy postępie to logiczne, że powstanie coś lepszego :) Wszystko i tak będzie dążyło do tego, że za jakiś czas ludzie będą pomieszkiwać na LEO w kosmicznych hotelach, no i poza tym latać dalej w głęboki kosmos. Taki jest logiczny kierunek rozwoju.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:53 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:55 »
Przecież Amerykanie nie mają kosmodromów na równiku.
Taki skrót myslowy - chodziło mi o orbitę jak najbardziej zbliżoną do równikowej - zdecydowanie bardziej niż obecny ISS.

W takim razie w grę wchodzi orbita o inklinacji co najmniej 28 stopni.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 19, 2011, 16:58 »

To nie jest kwestia kiepskiej techniki, ale chybionych założeń.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #96 dnia: Maja 02, 2011, 23:17 »

To nie jest kwestia kiepskiej techniki, ale chybionych założeń.

Moim zdaniem ciekawy temat na oddzielny wątek. Można by sporo pogadać o obecnych materiałach i ocenić, czy rzeczywiście dałoby się je wcisnąć w coś kształtu promu/mini-promu/ciałka nośnego.

Offline Imperator Jarek

• The emperror
  • Weteran
    • www.twitter.com/imperator_jarek
Podsumowanie lotów wahadłowców
« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 09, 2011, 21:12 »
Przy okazji misji STS-135 na stronie http://www.coolinfographics.com/ pojawiła się świetna infografika przedstawiająca podsumowanie lotów, polecam:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 10, 2011, 14:59 »
Ciekawa grafika, choć nie jestem pewien, czy ten wykres budżetu jest prawidłowy. Chyba w latach 90. XX wieku NASA otrzymała naprawdę maciupcio, a potem na początku poprzedniej dekady było to to nieco więcej.

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 13, 2011, 19:11 »
W związku z wyprowadzką Discovery do VAB mamy ruch na rynku nieruchomości.

Szukasz garażu dla swojego szybowca bądź samolotu? Nie masz gdzie składać swoich rakiet albo kapsuł kosmicznych? Mamy dla Ciebie super ofertę.

OPF-3 do wynajęcia! Budynek samodzielny (OPF-1 i OPF-2 są połączone), z doskonałą lokalizacją - niedaleko porządne wyrzutnie, magazyn w postaci pięknego kloca czyli VAB, także lotnisko z wystarczająco długim pasem startowym. Budynek wykończony pod klucz, dostęp do mediów, droga dojazdowa utwardzona, bezpośredni dostęp do lotniska. Budynek do niedawna używany, ogrzewany, bez grzyba na ścianach, w doskonałym stanie. Za dodatkową opłatą udostępniony może być parking tuż przed budynkiem.
W przypadku wynajmu dla firm z sektora kosmicznego możliwość aranżacji podjazdu crawlera pod sam budynek (po niewielkiej przebudowie także możliwy wjazd do budynku).

OPF-3 ma 4645 m2 powierzchni, główna hala ma 29 metrów wysokości.

Zapraszamy do licytowania.

Dla zainteresowanych precyzyjny namiar bombowy:
http://www.wikimapia.org/#lat=28.5882901&lon=-80.6529093&z=18&l=28&m=b
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 19:17 wysłana przez perian »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 13, 2011, 19:32 »
Świetny opis Perianie! Aczkolwiek nie jestem pewien, czy firma "Rozbiórka i Demolka Ltd." już nie została wybrana do "wynajmu" OPF-3... A może coś się zmieniło?

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 13, 2011, 19:43 »
Świetny opis Perianie! Aczkolwiek nie jestem pewien, czy firma "Rozbiórka i Demolka Ltd." już nie została wybrana do "wynajmu" OPF-3... A może coś się zmieniło?

Nein, nein. OPF-3 jest do wykorzystania przez sektor prywatny. KASAAAAAA ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 13, 2011, 21:20 »

Nein, nein. OPF-3 jest do wykorzystania przez sektor prywatny. KASAAAAAA ;)

Potwierdzam, widziałem ostatnio potwierdzenie tego info (w planach wykorzystania całego OPF na następne 1.5 roku). Świetny anons Perian, ubawiłem się do łez ;D

Co do wykresu zapodanego przez Jarka to dobrze na nim widać okresy kiedy wahadłowce przechodzi modyfikacje (ten skrót na to wypadł mi teraz z głowy).

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 13, 2011, 21:26 »
Co do wykresu zapodanego przez Jarka to dobrze na nim widać okresy kiedy wahadłowce przechodzi modyfikacje (ten skrót na to wypadł mi teraz z głowy).

Orbiter Maintenance Down Period (OMDP) ?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 13, 2011, 21:40 »

Orbiter Maintenance Down Period (OMDP) ?

Zgadza się!

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 13, 2011, 21:40 »