Autor Wątek: Galileo Masters 2014 w Polsce  (Przeczytany 4704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Galileo Masters 2014 w Polsce
« dnia: Marca 08, 2014, 09:51 »

Po raz drugi w swojej dziesięcioletniej historii konkurs "Galileo Masters" zagościł w Polsce! Organizatorem polskiej edycji konkursu został znany co niektórym Kosmonauta.net. Zgłoszenia na konkurs będzie można składać od 1 kwietnia do 30 czerwca.

European Space Navigation Competition (ESNC), w skrócie Galileo Masters, to europejski konkurs, w którym wybierane są najlepsze pomysły zastosowań nawigacji satelitarnej (GNSS, popularnie też często nazywane GPS). Dotyczą one szerokiego spektrum zastosowań – od rozrywki, przez nawigację samochodową, aż po lotnictwo, medycynę i bezpieczeństwo publiczne. Od 2004 roku do konkursu Galileo Masters ponad 8200 osób z całego świata zgłosiło prawie 2400 pomysłów. Spośród nadesłanych projektów wybrano ponad 200 zwycięzców i finalistów. Wiele z tych pomysłów zostało następnie wprowadzonych na rynek przez nowo powstałe firmy.

Konkurs Galileo Masters rozpocznie się 1 kwietnia i zakończy 30 czerwca 2014 roku. Przez ten czas każdy zainteresowany będzie mógł przesyłać i edytować swoje pomysły, które w lipcu i sierpniu zostaną poddane ocenie przez niezależnych ekspertów.

Warto wziąć udział w tym konkursie. To jedna z najciekawszych form zaproponowania wykorzystania danych satelitarnych. :)

Komunikaty prasowe:

po polsku: http://www.kosmonauta.net/dokumentacja/PR1_07-03-2014_EN_v2.pdf
    po angielsku: http://www.kosmonauta.net/dokumentacja/PR1_07-03-2014_PL_v2.pdf

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Odp: Galileo Masters 2014 w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 16, 2014, 09:26 »
Dziś pierwsze warsztaty o konkursie Galileo Masters - odbędą się w Gdańsku:
http://www.kosmonauta.net/edukacja/edukacja/szkoleniawarsztaty/2014-04-11-biznes-w-sektorze-kosmicznym

Rejestracja na warsztaty: http://20140416.evenea.pl/

Warsztaty odbędą się w AIP Business Link Trójmiasto (Olivia Gate A), Aleja Grunwaldzka 472, 80-251 Gdańsk.

W planach mamy oczywiście jeździć po całej Polsce!

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 21, 2014, 14:33 »
Z szybkiego przeglądu wynika, że taki wątek nie został jeszcze założony. A chodzi o międzynarodowy konkurs Galileo Masters 2014, którego polską odsłonę możemy i w tym roku dojrzeć :) W najbliższy czwartek i piątek spotkania informacyjne na temat konkursu oraz generalnie technologii kosmicznych odbędą się w Warszawie - szczegóły na plakacie w załączniku. Ekstrakt:

22.05, godz. 18:00, Instytut Techniki Lotniczej i Mechaniki Stosowanej, Politechnika Warszawska, Warszawa
23.05, godz. 14:00, Sala N125, Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej, Warszawa

Trochę o konkursie:

"Zgłoszenia do polskiej edycji konkursu European Satellite Navigation Competition, nazywanego Galileo Masters, można nadsyłać do końca czerwca. Szansę na wyróżnienie mają ciekawe i potencjalnie wartościowe pomysły na wykorzystanie technologii satelitarnych w gospodarce, nauce i życiu codziennym. Nie ma znaczenia czy uczestnik jest studentem, pracownikiem czy osobą ze środowiska akademickiego – liczy się przede wszystkim dobry pomysł."

Więcej: http://www.kosmonauta.net/2014/05/galileo-masters-2014-spotkania-w-poznaniu-krakowie-gliwicach-katowicach-i-warszawie/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2014, 23:35 »
Bardzo ważny wątek! Kosmonauta.net jest organizatorem konkurs na ten rok i mamy nadzieje, że nasze jeżdżenie po Polsce zainteresuje ludzi sektorem kosmicznym.

W poniedziałek były 3 wykłady w Krakowie, we wtorek jeden w Gliwicach oraz w Katowicach. Jutro i pojutrze dwa wykłady w Warszawie! :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 21, 2014, 23:35 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2014, 21:41 »
Jutro o 17 będę prowadził warsztaty o Galileo Masters na Politechnice Wrocławskiej

Budynek C-6 PWR sala 59

W piątek 30.05 ta sama prezentacja jeszcze raz na PWr, ta sama sala, ale o 15

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2014, 22:36 »
Brawo Velo! Mam nadzieję, że się uda zainteresować kolejne osoby do udziału w tym konkursie. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 07, 2014, 13:42 »
Wczoraj była prezentacja o Galileo Masters w Opolu.

Natomiast 16 i 17 czerwca będą prezentacje w Warszawie a potem ostatnia około 19 czerwca w Gdańsku. Wcześniej (12/13 czerwca?) będzie w Lublinie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 09, 2014, 14:31 »
Jutro dwie prezentacje o Galileo Masters 2014 w Poznaniu! Zapraszamy zainteresowanych! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 15, 2014, 23:56 »
Maraton spotkań kończymy eventami w Warszawie oraz Gdańsku, na które serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

- 16 czerwca, godz. 12:00, w sali 3/40 na Wydziale Zastosowań Informatyki i Matematyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego;
- 16 czerwca, godz. 16:00, w AIP Business Link Warszawa (Mokotowska 1, Zebra Tower);

- 18 czerwca, godz. 11:00, w sali C7 Centrum Dydaktyczno-Konferencyjnym UG (Wydział Zarządzania UG), ul. Piaskowa 9, w Sopocie;
- 18 czerwca, o godzinie 15:00 w sali NE105 (wydział ETI) na Politechnice Gdańskiej.
- 23 czerwca, godz. 11:00, w sali 52 na Wydziale Matematyki, Fizyki i Informatyki UG.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 16, 2014, 00:53 »
Polecam wszystkim wycieczkę na te ostatnie wykłady w ramach Galileo Masters! Do zobaczenia już za kilkanaście godzin - warszawskie wykłady poprowadzi moja skromna osoba. ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2014, 14:07 »
Kończy się faza aktywna konkursu Galileo Masters - termin zgłaszania wniosków upływa 30 czerwca. Warto spróbować swoich sił!

Rejestrację i wysyłkę wniosku można zrobić przez ten adres: http://login.galileo-masters.eu/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 30, 2014, 21:35 »
Konkurs przedłużony do 7 lipca! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 03, 2014, 17:49 »
Czas nadsyłania zgłoszeń do konkursu upływa w poniedziałek. A dzieje się całkiem dużo w tym konkursie! :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 03, 2014, 19:58 »
Czas nadsyłania zgłoszeń do konkursu upływa w poniedziałek. A dzieje się całkiem dużo w tym konkursie! :)
             ... moze sie okazac, ze nie bedzie na czym tego testowac ...:
http://www.spacenews.com/article/civil-space/41130sudden-power-loss-leaves-a-galileo-satellite-in-safe-mode
Z powazaniem
                          Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 07, 2014, 09:02 »
Dzisiaj kończy się konkurs Galileo Masters. Wnioski można przesyłać do północy. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 07, 2014, 09:02 »